Η κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών ηγετών βρίσκεται σε εξέλιξη:

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσες, μόλις έφθασε στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ταξιδεύει μαζί του», ανακοίνωσε νωρίτερα η ισπανική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση του ταξιδιού του Ισπανού Πρωθυπουργού, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων επικεφαλής κρατών μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε την Τρίτη (19/04), με την ηγεσία να μην ανακοινώνει συγκεκριμένη ημερομηνία για λόγους ασφαλείας.

Οι αξιωματούχοι συζητούν την περαιτέρω στήριξη των Ουκρανών και ενδεχόμενες διώξεις για «εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε το γραφείο της Δανής Πρωθυπουργού, σε επίσημη ενημέρωση.

Χθες, ο κ. Σάντσες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, υπογράμμισε πως θα μεταφέρει στον Ουκρανό Πρόεδρο «τη σταθερή και σαφή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ισπανίας για την ειρήνη».

«Η Ισπανία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη στην Ουκρανία και παράλληλα, να παρέχει κάθε απαραίτητη ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια. Εγγυόμαστε πως θα συνεχισθεί η υποδοχή Ουκρανών προσφύγων στα εδάφη μας», είχε επισημάνει.

Η Ισπανία έχει δεχθεί 134.000 Ουκρανούς πολίτες, ενώ οι 64.000 από εκείνους βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει προσφορά καταλύματος και άδειας εργασίας.

Η Μαδρίτη έχει αποστείλει στην Ουκρανία περίπου δέκα αεροσκάφη με «εκατοντάδες τόνους» όπλων και ανθρωπιστικών προμηθειών, τόνισε η Υπουργός Άμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες, τη Δευτέρα.

Η δημοσίευση του Πέδρο Σάντσες: