Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει αφήσει πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους ενώ έχει σπείρει οικονομική αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, συνολικά 5.587 άμαχοι έχει καταγραφεί ότι έχουν σκοτωθεί και 7.890 ότι έχουν τραυματιστεί, αν και οι πραγματικές απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) στις 22 Αυγούστου.

Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ήταν θύματα εκρηκτικών όπλων, όπως τα βλήματα πυροβολικού, οι πύραυλοι και οι βόμβες αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με την OHCHR.

Ο αρχηγός των γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι σχεδόν 9.000 μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, στον πρώτο απολογισμό που δίδεται στη δημοσιότητα από τα ανώτατα κλιμάκια των ουκρανικών δυνάμεων μετά την ρωσική εισβολή. Αυτός δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει πόσοι δικοί της στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υπολογίζουν ότι περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στην Ουκρανία και ότι ο τριπλάσιος αριθμός έχει τραυματιστεί. Τόσοι είχαν σκοτωθεί στις τάξεις του σοβιετικού στρατού κατά τη διάρκεια της κατοχής του Αφγανιστάν από τη Μόσχα το 1979-1989.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο κοστίζει στη Μόσχα και πόσο στο Κίεβο

Πέραν των ανθρώπινων απωλειών, η Ουκρανία έχει χάσει τον έλεγχο περίπου του 22% του εδάφους της από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Έχει χάσει τμήμα της ακτογραμμής της, η οικονομία της έχει σακατευτεί και μερικές πόλεις έχουν ερημώσει εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών. Η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά 45% το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το πραγματικό κόστος για την Ουκρανία σε δολάρια παραμένει ασαφές. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε τον Ιούλιο ότι το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο θα ανέρχεται σε περίπου 750 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορεί να είναι και πολύ υψηλότερο.

Αδιευκρίνιστο είναι επίσης πόσο πολλά έχει δαπανήσει η Ουκρανία στον πόλεμο.

Από την άλλη, ο πόλεμος είναι δαπανηρός και για τη Ρωσία αν και δεν αποκαλύπτει το κόστος, το οποίο είναι κρατικό απόρρητο.

Πέραν των στρατιωτικών δαπανών, η Δύση προσπαθεί να τιμωρήσει τη Μόσχα, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις, κάτι το οποίο είναι το μεγαλύτερο σοκ για την ρωσική οικονομία από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει τώρα ότι η ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 4%-6% το 2022, λιγότερο από το 8%-10% που προέβλεπε τον Απρίλιο.

Ωστόσο ο αντίκτυπος στην οικονομία της Ρωσίας παραμένει μεγάλος – και ακόμη όχι πλήρως σαφής. Αυτή έχει αποκλειστεί από τις δυτικές χρηματοπιστωτικές αγορές, οι περισσότεροι από τους ολιγάρχες της έχουν υποστεί κυρώσεις και αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού κάποιων προϊόντων, όπως είναι τα μικροτσίπ.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία αθέτησε την πληρωμή ξένων ομολόγων για πρώτη φορά μετά τους καταστροφικούς μήνες που ακολούθησαν της Οκτωβριανής Επανάστασης το 1917.

Διαβάστε ακόμη:

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα «γδύνονται» στο OnlyFans – «Μέσα σε λίγες μέρες έβγαλα όσα σε ένα μήνα»

Έτοιμο το πακέτο παροχών που θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Η δολοφόνος της Ντούγκινα» -Η Μόσχα δημοσίευσε βίντεο με την ύποπτο