Χθες (19/08), ο Δήμαρχος Αθηναίων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και Δημάρχους ευρωπαϊκών πόλεων, στο πλαίσιο επίσκεψης στο Κίεβο. Στόχος της αποστολής, η υπογραφή συμφωνίας στήριξης της βιώσιμης ανοικοδόμησης των ουκρανικών πόλεων.

«Η συμφωνία που υπεγράφη, παρουσία του Ουκρανού Προέδρου από τον εκπρόσωπό του, προβλέπει συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας για την κάλυψη όλων των αναγκών ανοικοδόμησης και αποτελεί πρωτοβουλία του δικτύου EuroCities», στο οποίο μετέχει η Αθήνα.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι Δήμαρχοι Φλωρεντίας, Αθήνας, Ελσίνκι, Λυών, Μασσαλίας, Όσλο, Ρίγας, Τιράνων και Κιέβου, ανέφεραν πως «εμείς, οι Δήμαρχοι και ηγέτες ευρωπαϊκών και ουκρανικών πόλεων, καταδικάζουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και απευθύνουμε κάλεσμα για την άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και την αποκατάσταση της ειρήνης.

Δεσμευόμαστε να συνδυάσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την προετοιμασία και την πραγμάτωση της ταχείας και βιώσιμης ανασυγκρότησης των ουκρανικών πόλεων, τις οποίες έχουν καταστρέψει οι ρωσικές επιθέσεις από την 24η Φεβρουαρίου 2022».

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια»

Απευθυνόμενος στους Δημάρχους, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό που εσείς, εν μέσω του πολέμου, επιδείξατε γενναιότητα και ήλθατε στην Ουκρανία, στην πρωτεύουσα πόλη μας, το Κίεβο. Ευχαριστώ πολύ και τις κυβερνήσεις σας.

Εκτιμώ την υποστήριξή σας στον αγώνα μας για εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Ειδικά τώρα, η επίσκεψή σας είναι πολύ σημαντική. Όταν μιλάμε για την βοήθεια και την υποστήριξη –ανθρωπιστική, στρατιωτική, πολιτική– είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχνάμε τη βοήθεια στην ανοικοδόμηση των πόλεων και των κοινοτήτων μας.

Πρέπει να διασφαλισθούν και να παρασχεθούν ανθρωπιστικά μέτρα, που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους στην Ουκρανία να επιστρέψουν στην κανονική ζωή. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για εμάς, τον προϋπολογισμό μας. Διότι, διαθέτουμε σχεδόν όλα τα χρήματά μας για την ενίσχυση του στρατού. Για αυτό, θα είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια»

Κώστας Μπακογιάννης: «Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πρέπει να στηριχθεί από ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο»

Ο Δήμαρχος της Αθήνας, αναφερόμενος στην υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας επεσήμανε ότι «η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι μία μακρά διαδικασία, που πρέπει να αρχίσει σήμερα.

Ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος να στηρίξει αυτόν τον Μαραθώνιο με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα. Η Αθήνα, με όλες τις δυνάμεις της, θα είναι μέρος της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ανοικοδόμηση των ουκρανικών πόλεων και της στήριξης του φίλου ουκρανικού λαού».

Ο Δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, επικεφαλής της αποστολής υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Δικτύου Πόλεων EuroCities, υπογράμμισε πως «επιθυμούμε να προσφέρουμε ελπίδα, υποστήριξη και αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον.

Ως οι πολιτικοί που βρίσκονται πιο κοντά από οιονδήποτε στους πολίτες, μεταφέραμε την εγγύτητα και την αλληλεγγύη εκ μέρους λαών από όλη την Ευρώπη κατά τη συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι και τους συναδέλφους, Ουκρανούς Δημάρχους».

Τα επόμενα βήματα

Μία μικτή ομάδα δράσης, η οποία θα απαρτίζεται από πολιτικούς αντιπροσώπους του δικτύου EuroCities, της Ένωσης Ουκρανικών Πόλεων και του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις, επιβλέποντας την υλοποίηση της συμφωνίας, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη.

Ο Αντρέ Σομπζάκ, Γενικός Γραμματέας του Δικτύου Πόλεων, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην αποστολή, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «οι πόλεις – μέλη μας έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας διασυνοριακής, μεταξύ άλλων και με το Χάρκοβο, το Κίεβο, το Λβιβ και την Οδησσό, πόλεις που είναι, όλες τους, μέλη του Δικτύου.

Οι Δήμαρχοι που παρίστανται, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί τους, μού έχουν εκφράσει την ισχυρή επιθυμία να συνδυάσουμε τους πόρους που διαθέτουμε ως δημιουργοί πόλεων και να μοιραστούμε αυτή την εμπειρογνωμοσύνη με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων χωρίς αποκλεισμούς στην Ουκρανία».

Οδοιπορικό των Δημάρχων σε Μποροντιάνκα, Μπούχα και Ιρπίν

Μαζί με τον κ. Μπακογιάννη και τον Ντάριο Ναρντέλα, μετείχαν οι Δήμαρχοι Ελσίνκι, Γιουχάνα Βαρτιάινεν· Λυών, Γκρεγκορί Ντουσέ· Μασσαλίας, Μπενουά Παϊάν· Ρίγας, Μαρτέν Στάκις· Όσλο, Ρέιμοντ Γιόχανσεν· Τιράνων, Εριόν Βελιάι, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας των EuroCities στις Βρυξέλλες, Αντρέ Σομπζάκ, στο οδοιπορικό.

Οι τρεις ουκρανικές πόλεις βρέθηκαν υπό μακρά ρωσική πολιορκία και υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες αμάχων και καταστροφή των υποδομών.

Στη Μπούχα, όπου συντελέστηκαν και οι μεγαλύτερες θηριωδίες, οι Ευρωπαίοι Δήμαρχοι επισκέφτηκαν το σημείο της μαζικής ταφής των αθώων αμάχων που σκοτώθηκαν από τους Ρώσους.

«Είμαι συγκλονισμένος από τις εικόνες που αντίκρισα και από τις ιστορίες που μάς διηγήθηκαν. Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε. Η επίσκεψή μας στις κατεστραμμένες ουκρανικές πόλεις έχει και αυτόν τον στόχο. Να μην ξεχάσουμε πόσο καταστροφικός είναι αυτός ο πόλεμος και πόσες ζωές αθώων ανθρώπων χάθηκαν, πόση δυστυχία και πόνο κουβαλάνε όσοι έμειναν πίσω.

Υποκλίνομαι, όμως, στο απαράμιλλο σθένος των πολιτών της Μποροντιάνκα, της Μπούχα και του Ιρπίν. Συνολικά του ουκρανικού λαού και της ηγεσίας του. Η αντίστασή τους, ηρωική. Η θέλησή τους να μείνουν ένα ανεξάρτητο έθνος και μία ελεύθερη δημοκρατία, είναι χαλύβδινη. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

Αδελφοποίηση Αθήνας και Κιέβου

Χθες το απόγευμα (19/08), η αντιπροσωπεία των δημάρχων συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ νωρίτερα είχαν περπατήσει μαζί στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας πόλης.

Ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Βιτάλι Κλίτσκο, οι οποίοι διατηρούν στενή συνεργασία, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην αδελφοποίηση Αθήνας και Κιέβου.

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης είχε συνάντηση με τον επιτετραμμένο της Ελλάδας στο Κίεβο, Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος ως Γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης του εξωτερικού που αναχώρησε από την πόλη, αφού πρώτα διασφάλισε την ασφαλή έξοδο εκατοντάδων ομογενών και συνόδευσε προσωπικά την τελευταία αυτοκινητοπομπή.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ενημερώθηκε από τον Έλληνα επιτετραμμένο για τις ανάγκες ειδικά της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία που μετρά αιώνες παρουσίας στη χώρα.

Οι βασικές αρχές που διέπουν τη συμφωνία

Κοινό όραμα για βιώσιμη αστική ανάπτυξη που διασφαλίζει πως τα έργα ανασυγκρότησης εισφέρουν στη δημιουργία αστικών περιοχών οι οποίες θα είναι πράσινες, ενεργειακώς αποδοτικές, θα διασφαλίζουν την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία, χωρίς αποκλεισμούς, ενώ θα παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες.

Σεβασμό του Κράτους Δικαίου, εξασφαλίζοντας ανάληψη και απόδοση ευθυνών μεταξύ των συνεργαζόμενων πόλεων. Διαφάνεια στις συναλλαγές, ιδιαιτέρως δε σε σχέση με τις επενδύσεις, επαναβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο της αυτό–διακυβέρνησης, στηρίζοντας την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και τη δημιουργία μέσων και δυνατοτήτων σε τοπικό επίπεδο.

Ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των κατά τόπους εμπλεκομένων στη διαδικασία ανασυγκρότησης, και λήψη υπόψη των προτάσεων και των αιτημάτων τους σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, και κεντρικής σημασίας για μία νέα αρχή μεταπολεμικά για τις πόλεις και τους πολίτες της Ουκρανίας.