Στο «κάδρο» των εγχώριων αλλά και των ξένων επενδυτών μπαίνει μια μερίδα εισηγμένων που για πολλούς αποτελούν «φαβορί», ωστόσο, για να βρεθούν στη θέση αυτή πέρασαν δια πυρός και σιδήρου τα προηγούμενα χρόνια όταν οι προοπτικές της οικονομίας σκοτείνιασαν καθώς ο φόβος του «Grexit» ισοπέδωσε ακόμη και τους πιο ισχυρούς. Κάθε αξία όσο ισχυρή κι αν ήταν.

Πλέον με άλλο… αέρα και τους ξένους να στρώνουν εδώ και καιρό το «κόκκινο χαλί», τα blue chips του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκτιμάται ότι θα είναι οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας.

Οικονομολόγοι τοποθετούν ψηλά στα χαρτοφυλάκιά τους τραπεζικές μετοχές ελπίζοντας σε υπεραξίες και «παχυλά» κέρδη και όχι άδικα αφού οι τραπεζικές μετοχές θα είναι κερδοφόρες με μονοψήφια πλέον NPEs και με υπόσχεση διανομής μερισμάτων.

«Το μέρισμα εξακολουθεί να αποτελεί κράχτη για μεγάλη μερίδα επενδυτών» αναφέρει έμπειρο στέλεχος χρηματιστηριακής στο radar.gr τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα δώσουν μέρισμα μετά από 15 χρόνια.

Οι εισηγμένες μοίρασαν μερίσματα άνω των €3 δισ. το 2023, ξεπερνώντας την επίδοση των €2,4 δισ. του 2022, που είναι και το υψηλότερο από το 2009, δηλαδή το τελευταίο έτος πριν αρχίσει η μεγάλη οικονομική κρίση.

«Αγορά από τα… παλιά»

Μπαράζ εκθέσεων για μετοχές του τραπεζικού κλάδου είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα συνοδευόμενες από αύξηση στις τιμές στόχους που αφήνουν περιθώρια ανόδου από 43% έως 50%.

Πρωτοστατεί ο οίκος Jefferies, αλλά και οι… δικοί μας Eurobank Equities και Euroxx ενώ στις 10 κορυφαίες ερωτήσεις των επενδυτών-πελατών της JP Morgan σχετικά με τις προοπτικές της νέας χρονιάς βρίσκονται οι ελληνικές μετοχές και ειδικότερα οι ελληνικές τράπεζες.

Εθνική Τράπεζα

Το «βαρύ πυροβολικό» του χρηματιστηρίου που παρακολουθεί κάθε αναλυτής. Η Εθνική και το πρόσφατο Placement της δίνουν τον… αέρα εκείνο που χρειάζεται στο ταμπλό για να κινηθεί με άνεση προς τα €6,90 κατοχυρώνοντας με ικανοποιητικούς όγκους τα επίπεδα των €6,30. Σημειώνεται ότι σε βάθος τριμήνου καταγράφει αποδόσεις άνω του 36% που «απογειώνονται» σε ετήσια βάση σχεδόν στο 71%.

Τράπεζα Πειραιώς

Το 2023 άφησε την πιο γλυκιά «γεύση» στους επενδυτές καθώς ήταν μια από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο κατά 122,47%. Η Euroxx σε πρόσφατη ανάλυσή της δίνει τιμή στόχο για τη μετοχή στα €5,30 (από 4,60 ευρώ σε προηγούμενη εκτίμησή της), με σύσταση «overweight» και περιθώριο ανόδου 58%. Με τα βλέμματα όλων στα ερχόμενα Roadshows η Πειραιώς αποτελεί μια από τις μετοχές που βάζουν στο «μικροσκόπιό» τους οι αναλυτές.

ΟΠΑΠ

Πρόκειται για μια «αμυντική» όπως την χαρακτηρίζει η αγορά μετοχή στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Οι θεσμικοί φαίνεται πως την… «καλοβλέπουν» ενώ οι μικροεπενδυτές εστιάζουν στην καλή μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με την FastFinance πρώτο στόχος μετά την διάσπαση των €15,8 αποτελούν τα 16,6 ευρώ με τελικό αποδέκτη τα €17,40.

Μυτιληναίος

Η μετοχή έχει πατήσει «γκάζι» στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα καθώς όλοι οι τομείς που δραστηριοποιείται (ενέργεια, μεταλλουργία, κατασκευές, ΑΠΕ) θεωρούνται «hot». Η εταιρεία τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης και προσφέρει «πράσινες» λύσεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η μετοχή κινείται στα επίπεδα των €36,5 με €37,8 στις τελευταίες συνεδριάσεις επίπεδα που αν «σπάσει» και διατηρήσει με ευκολία θα ανοίξει το δρόμο για τα €46. Σε βάθος ενός μήνα καταγράφει κέρδη 3,7%. Υπενθυμίζεται ότι ο μεγάλος στόχος του ομίλου είναι η είσοδος στον FTSE 100 του Λονδίνου.

Ελλάκτωρ

Ισως πολλοί να μην περίμεναν να δουν την εν λόγω μετοχή σε εκείνες που κάνουν «Focus» οι αναλυτές καθώς μάλλον πρόκειται για «outsider». Είναι μια από εκείνες που «είδαν» νέα πολυετή ή ιστορικά υψηλά. Σύμφωνα με την FastFinance η μετοχή θα μοιράσει πίσω χρήματα οπότε κρίνεται εφικτό η πορεία της προς τα €2,93. Στην παρούσα φάση κινείται γύρω στα €2,68 έχοντας καταγράψει άνοδο 13% σε μηνιαία βάση.

ΔΕΗ

Το success story που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία του Γ. Στάσση «μεταμόρφωσε» την Επιχείρηση -η οποία πέρασε δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια- σε πραγματικό «blue chip». Αρωγός στην εικόνα της στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι βέβαια και ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται. Σε τριμηνιαία βάση ενισχύεται κατά 41%. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το μερίδιο της εταιρίας στην αγορά διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 56,1%, από 52,15% το Νοέμβριο φανερώνοντας την εμπιστοσύνη προς την εισηγμένη. Σύμφωνα με την FastFinance μεσοπρόθεσμα ο στόχος είναι στο €16,30.

Motor Oil

Και σε αυτή την περίπτωση ο μετασχηματισμός της εταιρείας βάζει στο «κάδρο» των επενδυτών τη μετοχή. Σε report της η Alpha Finance δίνει τιμή στόχο €32,38 δίνοντας έναν «αέρα» δηλαδή της τάξης του 40% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η εταιρεία τονίζει ότι η συνεισφορά των κλάδων μέχρι το 2026 σε προσαρμοσμένα EBIDTA θα είναι η εξής: €148 εκατ. από τις ΑΠΕ με ισχύ άνω του 1 GW, €547 εκατ. από το διυλιστήριο και από το marketing άλλα €111 εκατ.

Τέρνα Ενεργειακή

Τις «Κασσάνδρες» διέψευσε με την πορεία της στο ταμπλό η Τέρνα Ενεργειακή η οποία σκόρπισε χαμόγελα στους επενδυτές με την έκρηξη των καθαρών κερδών στο γ’ τρίμηνο κατά 87,5%. Εντός των επόμενων ημερών και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Γενάρη, θα υπάρξει η πρώτη επίσημη πρόταση των Αράβων του Άμπου Ντάμπι. Εκτός από τα deals στα οποία πρωταγωνιστεί το όνομά της, η εταιρεία πρωταγωνιστεί και στα έργα με πρόσφατο το έργο ύψους €160 εκατ. που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Cenergy Holdings

Εν μέσω αύξησης της ζήτησης τόσο για καλώδια όσο και για χαλύβδινους σωλήνες οι αναλυτές αυξάνουν την τιμή στόχο για την μετοχή με την Πειραιώς να τοποθετεί τον «πήχη» στα €9,25 (από €7,5 προηγουμένως) δίνοντας περιθώρια ανόδου 30%. Όπως λένε οι ειδικοί της αγοράς η άνοδος της ζήτησης επέτρεψε στην Cenergy να εξασφαλίσει νέες συμβάσεις προμήθειας που φθάνουν έως το 2028 κάνοντάς την να πρωταγωνιστεί μεταξύ των ελκυστικών «stories» για το τρέχον έτος.

Aegean

«Πετάει» η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα και η μετοχή της Aegean στο ταμπλό κατακτώντας την τρίτη θέση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με τις καλύτερες αποδόσεις το 2023. Στην παρούσα φάση κινείται στα €11,8 στο ταμπλό καταγράφοντας άνοδο 4,7% σε εβδομαδιαία βάση. Όπως λένε οι αναλυτές της αγοράς πρώτος στόχος για τα επόμενα υψηλά βρίσκεται στα €12,80. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα προχώρησε στην απόκτηση των warrants του ελληνικού δημοσίου, καταβάλλοντας το ποσό των €85,389 εκατ.

Διαβάστε ακόμη: