Υποχρεωτικά ελεύθερο για το κοινό θα παραμένει το 50% της έκτασης της παραλίας το οποίο εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία, εστιατόρια ή άλλες επιχειρήσεις.

Με νέο σχέδιο νόμου το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, «κουμάντο» στις άδεις παραχώρησης κάνουν πλέον η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, επιβάλλοντας ηλεκτρονικές δημοπρασίες και ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε παραχώρηση αιγιαλού.

Είναι ενδεικτικό πάντως -παρότι το οικονομικό επιτελείο δεν θέτει επισήμως κάποιον εισπρακτικό στόχο- ότι μέχρι σήμερα ετησίως το δημόσιο εισπράττει περί τα 10-12 εκατομμύρια ευρώ μόλις, από το σύνολο των πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων αιγιαλού και παραλίας που τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου νόμου «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές».

Σχέδιο πέντε αξόνων για την αξιοποίηση και προστασία του αιγιαλού και της παραλίας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο καθιερώνεται παράλληλα η έννοια της «απάτητης παραλίας».

Οι παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται ηλεκτρονικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με το υπουργείο να επιστρατεύει drones για την επίβλεψη της νομιμότητας στον αιγιαλό και να βάζει στο παιχνίδι ελέγχου και τους πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να καταγγείλουν παρανομίες από το κινητό τους μέσω ειδικής εφαρμογής.

Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο αιγιαλός θα καταγράφει ηλεκτρονικά, τα τετραγωνικά παραχωρούμενης έκτασης ενώ καθιερώνεται η έννοια της «απάτητης παραλίας» για περιοχές Natura/ Επίσης καθιερώνεται νέα τιμή εκκίνησης με βάση τις αντικειμενικής αξίας με συντελεστή βαρύτητας ανά περιοχή , τυποποιημένα τεύχη διακήρυξης και συμβάσεις παραχώρησης έως 3 ετών και υποχρεωτική ολοκλήρωση της παραχώρησης έως 31 Μαρτίου κάθε έτους ενώ για φέτος ειδικά , έως τις 15 Μαϊου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Κόλλια:

– Απάτητη παραλία: Σε περιοχές natura, όπου σήμερα επιτρέπεται τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων μέχρι 30%, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει εντός του α’ εξαμήνου του 2024 κάποιες παραλίες όπου θα απαγορευτούν και τα ομπρελοκαθίσματα και οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα. Πίσω από τις «απάτητες παραλίες», ο λεγόμενος παλαιός αιγιαλός, θα είναι κοινόχρηστος δηλαδή δεν θα επιτρέπεται κάποια δραστηριότητα ούτε μπροστά, ούτε πίσω. Το υπόλοιπο τμήμα του παλαιού αιγιαλού περιέρχεται στην, προς αξιοποίηση, ιδιωτική περιουσία του δημοσίου.

– Ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί. Οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση χρήσης των παραλιών θα γίνονται αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου και όχι από τους δήμους.

– Υποχρεώσεις παραχωρησιούχων: Οι παραχωρησιούχοι θα είναι υπεύθυνοι για τακτικό καθαρισμό της παραλίας, δημιουργία κινητών εγκαταστάσεων, όπως ντους, αποδυτήρια κλπ για τους λουόμενους, εγκατάσταση seatracs για άτομα με αναπηρία, ανάρτηση πινακίδας με πληροφορίες για την παραχώρηση. Για τους ναυαγοσώστες εάν οι δήμοι δεν προλάβουν να κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις η υποχρέωση μεταφέρεται στους παρεμβασιούχους με ανάλογη προσαρμογή του τιμήματος.

– Έλεγχοι. Μέσω μια εφαρμογής οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν από το κινητό τους παραβάσεις στις παραλίες. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από μεικτά κλιμάκια με επικεφαλής εισαγγελέα ή τον υπάλληλο του ΥΠΕΘΟ.

– Ποινές: Σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ υπέρβαση της σύμβασης, εκδίδεται πράξη απομάκρυνσης εντός 48 ωρών των στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί. Εφαρμόζεται άμεση καταγγελία της σύμβασης για σοβαρές παραβάσεις του νόμου. Αν δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, θα εκδίδεται διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης εντός 24 ωρών. Η ποινή σε περίπτωση παραβάσεων σε νόμιμη παραχώρηση, θα φτάνει στο τετραπλάσιο του τιμήματος της σύμβασης και σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης θα επιβάλλεται πρόστιμο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε η επιχείρηση εάν είχε σύμβαση παραχώρησης με βάση το ελάχιστο τίμημα που προβλέπεται. Από 1η Ιανουαρίου 2024 λειτουργεί νέα πλατφόρμα για τα πρόστιμα που θα υποβάλλουν οι κτηματικές υπηρεσίες. Τα πρόστιμα θα πηγαίνουν στην πλατφόρμα και εντός της ίδια ημέρας θα βεβαιώνονται από τις εφορίες.

 

Διαβάστε ακόμη: