Στάση για «ανάσες» έκανε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια προσπάθεια να μαζέψει και πάλι τις δυνάμεις του για την δοκιμασία υψηλότερων επιπέδων, αλλά και να δώσει το περιθώριο σε αρκετά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 1.344,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.337,77 μονάδων (-0,25%) και 1.345,63 μονάδων (+0,34%). Ο τζίρος ανήλθε στα 92,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,5 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 179,6 χιλ. τεμάχια αξίας 2,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 3.256,53 μονάδες, ενώ στο -0,22% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.286,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,80% στις 1.126,44 μονάδες.

Στόχος η ρευστότητα

Μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου, εκ των οποίων οι δύο με έντονες κινήσεις σε αρκετούς τίτλους, ήρθε η ώρα η αγορά να διαχειριστεί τις κινήσεις profit taking και τις διαθέσεις βελτίωσης της ρευστότητας. Και τις διαχειρίστηκε αποτελεσματικά σχετικά, καθώς δεν έχασε την επαφή της με τον πρώτο στόχο των 1.350 μονάδων, ενώ περιόρισε και τις πιέσεις στους τίτλους που «έτρεξαν» σημαντικά τις προηγούμενες ημέρες (βλ. ΕΛΧΑ).

Σε κάθε περίπτωση το 2024 έχει αρχίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εγχώρια αγορά, κόντρα μάλιστα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, καθώς οι περισσότερες αγορές προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα των Κεντρικών Τραπεζών. Μάλιστα, το εύρος και η ποιότητα των ανοδικών συνεδριάσεων των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν ότι η αγορά βρίσκεται σε μια φάση της bull market με πολύ καλά χαρακτηριστικά, η οποία άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο από τις 1.105 μονάδες.

Ο πρώτος στόχος για τον Γενικό Δείκτη είναι εκτός από τις 1.350 μονάδες και οι 1365 μονάδες, με την τάση του να παραμένει επιθετική, εικόνα που μπορεί να αλλάξει εάν δώσει κλεισίματα κάτω από τη ζώνη των 1.334 – 1.337 μονάδων. Το θετικό είναι επίσης ότι αρκετή από την προσφορά που βρήκε σήμερα απορροφήθηκε από τους αγοραστές, που είτε καθυστέρησαν να τοποθετηθούν περιμένοντας πιο ξεκάθαρα τεχνικά σήματα είτε επέλεξαν να διαθέσουν την ρευστότητα από επικερδείς μέχρι τώρα θέσεις, ειδικά εκείνες του τελευταίου διμήνου. Σε αυτή την εξίσωση βέβαια θα πρέπει να προστεθεί και ο καταλύτης των κεφαλαίων που θα χρειαστεί η αγορά, ειδικά με την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα στο ΧΑ, αλλά και των placement των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε Πειραιώς και Εθνική.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy έκλεισε με άλμα 3,72%, με τις Eurobank, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα να την ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, Quest, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, το -2,71% των Ελληνικών Πετρελαίων, λόγω αποκοπής μερίσματος, “βάρυνε” την αγορά, ενώ οι απώλειες σε ΕΛΧΑ και Coca Cola ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Aegean, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Εθνική και Μυτιληναίος, ενώ οι Ελλάκτωρ και Autohellas έκλεισαν αμετάβλητες.