«Φρέσκα» παραμένουν στις μνήμες των επενδυτών τα χαμηλά της λεγόμενης «bear market» μόλις πριν από ένα χρόνο.
Στις ΗΠΑ και οι τρεις βασικοί δείκτες είχαν φτάσει στα επίπεδα του 2022 και το μεγάλο ερώτημα που παρέμενε στους αναλυτές της αγοράς ήταν: Πότε θα έρθουν οι «ταύροι»; Τα κέρδη της αγοράς πέρυσι όχι μόνο για τα χρηματιστήρια στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού αλλά και για την Ευρώπη και την Αθήνα αναπτέρωσαν το ηθικό σε όλους τους συμμετέχοντες.
Η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με 13 ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 16 «σφραγίζει» τη συμφωνία επιβεβαιώνοντας ότι οι αγορές βρίσκονται πράγματι σε φάση ανόδου.
Παρ’ όλο που η αγορά πιστεύει ότι οι «αρκούδες» θα εμφανιστούν το επόμενο διάστημα οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται οι επενδυτές συνεχίζουν και πιστεύουν στο θετικό σενάριο, και όχι άδικα, επιμένοντας στις θέσεις τους ή ακόμα και υποστηρίζοντας με νέες επανατοποθετήσεις.
Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της FastFinance «είναι μάταιο να κοιτάξει κανείς την μεγάλη ανοδική πορεία που έχουν καταγράψει μια μεγάλη βεντάλια τίτλων και να αναρωτηθεί αν είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσει ή να περιμένει στωικά μια «καλή διόρθωση» για να μπει «όσο το δυνατόν χαμηλότερα». Η τάση είναι ανοδική σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι στόχοι είναι υψηλοί και αναθεωρούνται συνεχώς, και έτσι πρέπει κάποιος να λάβει επενδυτικές αποφάσεις».
Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, επισημαίνει η εταιρεία, ο Γενικός Δείκτης έχει συσσωρεύσει κοντά στα υψηλά δεκαετίας. «Οι όγκοι συναλλαγών είναι πολύ καλοί και αναμένονται καλύτεροι, αν αναλογιστεί κανείς την επερχόμενη, μεγάλου βεληνεκούς εισαγωγή του ΔΑΑ. Ο Γενικός Δείκτης κινείται προς τις 1.390 μονάδες, με το κάτω όριο να φαίνεται στις 1.320, όπου και αναχαιτίστηκε πανηγυρικά η πίεση της 16η και 17η Ιανουαρίου» συμπληρώνει η FastFinance.
Αξίζει, πάντως, να υπογραμμιστεί ότι το ΧΑ αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές των ξένων (βλ. Goldman Sachs) μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης. Ο Αμερικανικός επενδυτικός οίκος διατηρεί την τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 1.550 μονάδες για το 2024 με περιθώριο ανόδου που προσεγγίζει το 15% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Στο επίκεντρο ΔΑΑ και τουρισμός
Μετοχές που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα. Κάτι που επιβεβαιώνει, ίσως για πολλούς, η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ταμπλό του ΧΑ. Η αξία της ζήτησης για τα 57 εκατομμύρια μετοχές του «Ελ. Βενιζέλος» που διατίθενται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς σε ξένους και εγχώριους επενδυτές αντίστοιχα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και συγκεκριμένα τα €3 δις.
Η εισαγωγή του αεροδρομίου πάντως στάθηκε αφορμή για διόρθωση στην αγορά μιας και κάποιοι αναζητούν ρευστότητα για την εγγραφή. Ο κλάδος του τουρισμού που αποτελεί σίγουρα την «ατμομηχανή» για την εγχώρια οικονομία και αποκτά έναν ακόμη ισχυρό παίχτη μετά τις «Aegean» και Autohellas.
Η μεν πρώτη μετοχή αποτελεί ένα από τα «top picks» της Optima Bank η οποία πρόσφατα έδωσε σύσταση «αγορά» (buy) και τιμή στόχο τα 14,7 ευρώ. Όπως λένε οι αναλυτές έχοντας αφήσει πίσω της τη χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπιστεί ποτέ η αεροπορική βιομηχανία λόγω της πανδημίας του Covid-19 πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη από το 2022 και μετά θέτοντας νέα ρεκόρ τόσο σε επιχειρησιακό όσο και οικονομικό επίπεδο.
Η ανοδική πορεία του τουρισμού στη χώρα αποτελεί σίγουρα αρωγό για την Aegean η οποία όπως υποστηρίζει η Optima Bank θα ωφεληθεί και από τις συνεχείς επενδύσεις στο στόλο με νέα αεροσκάφη και τα υγιή οικονομικά μεγέθη – θετικές ταμειακές ροές. Σχετικά με την Autohellas οι αναλυτές της Euroxx θεωρούν σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυσή τους πως διαπραγματεύεται με χαμηλούς πολλαπλασιαστές και καλό discount έναντι ομοτίμων.
«Ο συνδυασμός βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και μακροπρόθεσμης διαχείρισης στόλου παρέχει σταθερή διαφοροποίηση και ορατότητα κερδών. Η χρηματιστηριακή περιμένει βιώσιμη μεσαία έως υψηλή μονοψήφια αύξηση των εσόδων την περίοδο 2024-26, με γνώμονα τις υγιείς τουριστικές αφίξεις και τη σταθερή ανάπτυξη της μακροχρόνιας μίσθωσης. Το εμπόριο αυτοκινήτων παρέχει μια περαιτέρω διαφοροποίηση στη βάση εσόδων» αναφέρει η χρηματιστηριακή.
Οι ευκαιρίες
Οι ξένοι βλέπουν ευκαιρίες σε εισηγμένες που έχουν μείνει πίσω και δεν έχουν ακολουθήσει το ράλι των υπολοίπων στο ταμπλό. Δυο τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν σύμφωνα με την FastFinance οι μετοχές των Βιοχάλκο και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Και οι δυο μετοχές συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία από τις αρχές του έτους προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις. Σε διάρκεια ενός μηνός η πρώτη ενισχύεται κατά 17,55% και η δεύτερη κατά 21,69%.
Οι εταιρίες δραστηριοποιούνται σε ένα πολύ νευραλγικό κλάδο ενώ επηρεάζονται και από τις μεταβολές στις διεθνείς τιμές χαλκού, αλουμινίου και χάλυβα. Παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, οι εταιρίες του ομίλου συνέχισαν να επενδύουν στις δραστηριότητές τους με στόχο τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών τους, ενώ παρέμειναν επικεντρωμένες στην υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων τους, καθώς και στην υλοποίηση των ευρύτερων κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων τους.
Οι… ψίθυροι
Ερωτήματα στην αγορά έχει προκαλέσει η «αφωνία» από την πλευρά της Coca Cola και όταν λέμε αφωνία εννοούμε την έλλειψη επιχειρηματικών ειδήσεων.
Η άλλοτε εξαιρετικά δραστήρια εταιρία τηρεί σιγή ιχθύος το τελευταίο διάστημα. Ούτε θέση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχει πάρει αλλά ούτε σχετικά με το «ντόρο» που έχει δημιουργηθεί με τον άσπονδο εχθρός τις για την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Να υποθέσουμε ότι πρόκειται για «νηνεμία πριν την καταιγίδα»; Στο ταμπλό σε διάρκεια ενός μήνα πάντως έχει «τσιμπήσει» ένα 4,6% που στο τρίμηνο φθάνει τα 11,5%.
Στην ανάκαμψη της Τιτάν αναφέρονται αρκετοί αναλυτές που θεωρούν ότι μπορεί να κάνει το… «κάτι παραπάνω».
Ο όμιλος έχει θέσει γερά τα θεμέλια της πράσινης ανάπτυξης στο επίκεντρο της στρατηγικής του εστιάζοντας στον μετασχηματισμό του σε έναν διεθνώς κορυφαίο παίχτη του κλάδου των «πράσινων» δομικών υλικών. Συγχρόνως προχωρά σε καινοτόμα έργα εντός και εκτός συνόρων.