Κατρακυλά η μετοχή της Bayer από τη στιγμή που έλαβε νέα δικαστική εντολή να πληρώσει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια αποζημίωση σε πρώην χρήστη του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου Roundup, το οποίο κατηγορήθηκε για τη διάγνωσή του με καρκίνο.

Το ποσό που αποφάσισε ως αποζημίωση το δικαστήριο της Φιλαδέλφειας είναι το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής, αυτά τα πέντε χρόνια δικαστικής διαμάχης για το ζιζανιοκτόνο.

Ταυτόχρονα, η μετοχή υποχώρησε σχεδόν 6% στις συναλλαγές της Φρανκφούρτης, ενώ έχει υποχωρήσει σχεδόν 70% από τότε που η Bayer εξαγόρασε τον κατασκευαστή του Roundup, Monsanto, το 2018.

Άκαρπες οι προσπάθειες του CEO

Η απόφαση αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες του Διευθύνοντος Συμβούλου του φαρμακευτικού κολοσσού, Bill Anderson, να πείσει τους επενδυτές ότι είναι σε θέση να αναδιαμορφώσει τα περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού ομίλου.

Ο Anderson έχει περάσει μήνες εξετάζοντας επιλογές για το πώς να αυξήσει την αξία της εταιρείας, η οποία διαθέτει ξεχωριστά τμήματα στα φαρμακευτικά προϊόντα, την υγεία και τη γεωργία.

Η προσπάθεια του Anderson αφορά τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων, εξετάζοντας το ενδεχόμενο διάσπασης είτε του τμήματος Consumer Health, είτε του τμήματος Crop Science του διαφοροποιημένου ομίλου, αποκλείοντας όμως την τριπλή διάσπαση.

Οι δικαστικές διαμάχες για το Roundup, τις οποίες η Bayer “κληρονόμησε” με την εξαγορά της Monsanto για 63 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελούν σημαντική τροχοπέδη σε αυτές τις ριζικές αλλαγές.

Η εταιρεία έχει επανειλημμένα αποτύχει να καλύψει τα προβλήματα που αφορούν τα ζιζανιοκτόνα, ακόμη και αφότου δεσμεύτηκε να δαπανήσει έως και 16 δισεκατομμύρια δολάρια – ποσό ίσο με το 31,5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών του ομίλου (2019), για την κάλυψη των δαπανών που σχετίζονται με πιθανές καταδίκες και περισσότερες από 10 χιλιάδες αγωγές που εκκρεμούν.

Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν την αποπληρωμή υψηλού χρέους και τον τρόπο ανάπτυξης του φαρμακευτικού τμήματος τα επόμενα χρόνια, όταν δύο υπερπαραγωγικά φάρμακα θα χάσουν την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ακόμη, οι αναλυτές τονίζουν ότι η Bayer μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσει σύντομα την πολιτική μερισμάτων της σύντομα, προκειμένου να “ξεκλειδώσει” τα μετρητά.

«Οι πρόσφατες ζημίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν τη διοίκηση να ακολουθήσει μια πιο αυστηρή πολιτική για τα μερίσματα, που κυμαίνεται από τη μείωση του περιθωρίου πληρωμών έως μια πιθανή αναστολή», έγραψαν ο Thibault Boutherin και οι συνεργάτες του στη Morgan Stanley σε ένα σημείωμα προς τους επενδυτές.

Σε δύσκολη θέση η Bayer

Η απόφαση του δικαστηρίου, «έρχεται σε σύγκρουση με το συντριπτικό βάρος των επιστημονικών στοιχείων», είπε ο Bayer.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι το προϊόν είναι ασφαλές, ενώ ανέφερε ότι έχει «ισχυρά στοιχεία, τα οποία θα αναφερθούν κατά την έφεση για να μειωθεί η υπέρμετρη ζημία».

Σύμφωνα με το Bloomberg, παρόλο που το ποσό αυτή της απόφασης ενδέχεται να μειωθεί στο εφετείο, η θέση της εταιρείας είναι γενικά πολύ δύσκολη, καθώς εκκρεμούν περίπου 40.000 υποθέσεις για το Roundup στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, καθώς η Bayer αντιμετωπίζει δικαστικές διαμάχες και για άλλα προϊόντα της Monsanto, τα χέρια του Anderson είναι “δεμένα”, με μικρό περιθώριο ελιγμών.

Την ώρα που επικρατεί αβεβαιότητα σε σχέση με το πόσο θα κοστίσουν τελικά τα νομικά θέματα της bayer, η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να εξεταστεί  το ενδεχόμενο διαχωρισμού του τμήματος Crop Science.

Διαβάστε ακόμη: