Πτώση ρεκόρ για την μετοχή της Bayer, η οποία έχασε περίπου 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ (8,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στην αγοραία αξία της, μετά από σημαντικά νομικά και φαρμακευτικά εμπόδια, αυξάνοντας την πίεση στον νέο ηγέτη για ένα νέο σχέδιο ανάκαμψης.

Η γερμανική φαρμακευτική και γεωργική εταιρεία σταμάτησε την κύρια μελέτη του κορυφαίου πειραματικού φαρμάκου της λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας και έχασε μια σημαντική δοκιμή στις ΗΠΑ κατά του ζιζανιοκτόνου Roundup. Οι μετοχές της υποχώρησαν έως και 19% στις συναλλαγές στη Φρανκφούρτη στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και πλέον.

Τα γεγονότα αυξάνουν το διακύβευμα για τον Bill Anderson, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου τον Ιούνιο και δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διάσπασης του ομίλου φαρμακευτικών και γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Άντερσον προσχώρησε καθώς η Bayer αντιμετωπίζει ένα πλέγμα προκλήσεων μετά την εξαγορά της Monsanto ύψους 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων -η οποία δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη- ενώ η φαρμακευτική της μονάδα αντιμετωπίζει τη λήξη πατεντών για ορισμένες βασικές θεραπείες.

Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε την Κυριακή 19/11 ότι τερμάτισε μια δοκιμή σε προχωρημένο στάδιο για το αντιθρομβωτικό φάρμακο asundexian – μια θεραπεία που είχε χαρακτηριστεί ως δυνητικό blockbuster – λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας.

«Το asundexian ήταν το μαργαριτάρι του φαρμακευτικού αγωγού της Bayer», δήλωσε ο Markus Manns, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Union Investment και μέτοχος. Η Bayer θα έπρεπε να είχε βρει έναν εταίρο για να μοιραστεί το κόστος ανάπτυξης και τους κινδύνους, είπε.

Διαβάστε ακόμη: