Οι χώρες που «κακομεταχειρίσθηκαν την Ουκρανία», θα λογοδοτήσουν μετά το τέλος του πολέμου. «Η επιλογή του κάθε έθνους μετά την –ευρείας κλίμακας– εισβολή της Ρωσίας θα ληφθεί υπόψη για την οικοδόμηση μελλοντικών σχέσεων», τόνισε σήμερα (17/03) ο Ντμίτρο Κουλέμπα, σε συνέντευξη στο BBC, ενώ, σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις των δυτικών παραδόσεων όπλων θα «κοστίσουν» ζωές, στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο κ. Κουλέμπα έκανε εκτίμηση για τον τρόπο ολοκλήρωσης του πολέμου, αναφέρθηκε στον ρόλο της Κίνας, αλλά και εξέφρασε την απογοήτευσή του, για το γεγονός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έχει επισκεφθεί ακόμη την εμπόλεμη πατρίδα του.

Αν και η Ουκρανία έχει λάβει στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από τις δυτικές δυνάμεις μετά την εισβολή της Ρωσίας, πολλές χώρες από την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική έχουν μείνει στο περιθώριο. Μερικές, είναι ιστορικά προσφιλείς στη Ρωσία, ορισμένες ανησυχούν για το οικονομικό κόστος του πολέμου και άλλες, πιστεύουν ότι η Δύση παρατείνει άσκοπα τις μάχες.

Ωστόσο, ο Ντμίτρο Κουλέμπα αποσαφήνισε ότι τα κράτη που απέτυχαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, τώρα –«αυτές που συμπεριφέρθηκαν άσχημα κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου και κακομεταχειρίσθηκαν τη χώρα μας»– θα πληρώσουν ένα τίμημα στο μέλλον, όπως σημείωσε.

Η Ουκρανία μπορεί να εξαρτάται από τη δυτική βοήθεια και στρατιωτική υποστήριξη και έτσι, η διπλωματική της αποδοκιμασία μπορεί να μην ανησυχεί ορισμένες χώρες. Όμως, σε καιρό ειρήνης, οι τεράστιες εξαγωγές σιτηρών τής δίδουν σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα σε μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου.

«Αν κάποιος στον κόσμο πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε αυτή ή η άλλη χώρα –ή αντιμετώπισε την Ουκρανία στην πλέον σκοτεινή στιγμή της ιστορίας της– δεν θα ληφθεί υπόψη στην οικοδόμηση μελλοντικών σχέσεων. Απλώς, αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς λειτουργεί η διπλωματία. Ο πόλεμος είναι μία εποχή, κατά την οποία πρέπει να κάνεις μία επιλογή. Καθεμία, έχει καταγραφεί», σχολίασε.

«Θέλουμε ταχύτερη δράση των εταίρων μας»

Ο κ. Κουλέμπα παραδέχθηκε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν υποστήριξαν στρατιωτικά την Ουκρανία αρκετά γρήγορα, επειδή δεν ήταν έτοιμοι για μία σύγκρουση αντίστοιχης κλίμακας, με αυτής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Αν μία παράδοση αναβληθεί για μία μέρα, σημαίνει ότι κάποιος θα πεθάνει στην πρώτη γραμμή· ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να ήταν ακόμα ζωντανός, θα πεθάνει»

Πουθενά η ζήτηση για πυρομαχικά δεν ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στη Μπαχμούτ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις αντέχουν για περισσότερους από επτά μήνες ενάντια στις επαναλαμβανόμενες ρωσικές προσπάθειες κατάληψης. «Ήταν πολύ βαρύ, συναισθηματικά» λόγω των απωλειών. Όμως, αν έπεφτε, τότε θα ακολουθούσαν άλλες πόλεις. «Για να σώσουμε ζωές εκεί, πρέπει να πολεμήσουμε στη Μπαχμούτ όσο μπορούμε», τόνισε.

«Κάθε πόλεμος ολοκληρώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

«Δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί τον τερματισμό των μαχών, αλλά συμπλήρωσε πως «κάθε πόλεμος τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο στόχος μου, ως Υπουργός Εξωτερικών, είναι να διασφαλίσω ότι η Ουκρανία θα φθάσει στο τραπέζι, έπειτα από μία καθοριστική επιτυχία στο πεδίο της μάχης», υποστήριξε.

Αυτό, περιλαμβάνει τη δημιουργία του ισχυρότερου δυνατού συνασπισμού υποστήριξης, μία συμμαχία που πιστεύει ότι δεν περιλαμβάνει τον Ποντίφικα. «Δεν είμαι εγώ, αλλά ο Θεός που θα κρίνει τον Άγιο Πατέρα», όμως, σημείωσε ότι «λυπούμαστε βαθιά, που ο Πάπας δε βρήκε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ουκρανία, από την αρχή του πολέμου».

Διαβάστε ακόμη: