Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 7.5% από 8%, στέλνοντας σήμα ότι ο κύκλος μείωσης μπορεί να βρίσκεται κοντά στο τέλος, καθώς οι νέοι κίνδυνοι στο «μέτωπο» του πληθωρισμού επιβάλλουν μεγαλύτερη προσοχή.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, επεσήμανε ότι «είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του κύκλου χαλάρωσης», περιγράφοντας τις νομισματικές συνθήκες ως «γενικά ουδέτερες».

«Το επόμενο βήμα, εκτός από τη διατήρηση αμετάβλητου του επιτοκίου, πιθανώς να αφορά μία αύξηση, αλλά δεν αποκλείουμε εκ νέου μείωση», τόνισε, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, συμπληρώνοντας ότι ανησυχεί από την «πρόσφατη αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών».

Σε υψηλό πενταετίας το ρούβλι, κέρδη ύψους 20% από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία

Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Ενώ το επιτόκιο έχει ήδη υποχωρήσει σε χαμηλότερο επίπεδο ακόμη και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ο επείγων χαρακτήρας «αναθέρμανσης» της ρωσικής οικονομίας μετά το… ηλεκτροσόκ των επιβεβλημένων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προκαλεί ανησυχία για την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί δυσκολότερα, κατά τους επόμενους μήνες.

H κ. Ναμπιουλίνα έχει υποστηρίξει ότι είναι έτοιμη να ανεχθεί πληθωρισμό «ελαφρά υψηλότερο» από το 4% –που αποτελεί, άλλωστε, στόχο της Κεντρικής Τράπεζας– ενόσω η οικονομία προσαρμόζεται.

Σήμερα, ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι «στην περίπτωση μεγαλύτερης αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος μπορεί να είναι απαραίτητη η αυστηρότερη δυνατή νομισματική πολιτική, ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο εντός του 2024 και να διατηρηθεί κοντά στο 4%, εν συνεχεία».

Για εφέτος, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναθεώρησε πτωτικά τον στόχο για τον πληθωρισμό, προβλέποντας ότι μπορεί να φθάσει το 11% – 13% στο τέλος του 2022. Ο πληθωρισμός «έτρεχε» τον Αύγουστο με ετήσιο ρυθμό 14.3%, έναντι 18% τον Απρίλιο.

Ρωσία: Σε υψηλό 28 ετών ανήλθε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών

Διαβάστε ακόμη: