Ο Πρόεδρος της Τουρκίας γνωστοποίησε σήμερα (06/08) ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα θα πληρωθούν σε ρούβλια, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα ενημέρωσης.

«Μία θετική πτυχή της επίσκεψης στο Σότσι, είναι η συμφωνία μας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ρούβλι. Οι συναλλαγές μας σε ρούβλια θα εξασφαλίσουν οφέλη για την Τουρκία και τη Ρωσία», ανέφερε ο κ. Ερντογάν, κατά την πτήση επιστροφής από τη νότια Ρωσία, όπου συνάντησε χθες (05/08) τον Ρώσο Πρόεδρο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία «θα πληρωθούν εν μέρει σε ρούβλια», σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.

Πάντως, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης δεν διευκρίνισε τον όγκο των μελλοντικών συναλλαγών σε ρούβλια.

Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία επιδιώκει να επιβάλλει το εθνικό της νόμισμα σε διεθνείς διακανονισμούς έναντι του ευρώ και του δολαρίου, μετά τις αυστηρές επιβεβλημένες οικονομικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

Παρ’ ότι καταδίκασε τη ρωσική επίθεση, η Τουρκία επέλεξε να τηρήσει ουδέτερη στάση και να μη συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Το 2021, η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το ¼ των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και το 45% των αγορών φυσικού αερίου. Η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου –έστω και εν μέρει– σε ρούβλια, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τουρκία να μη μειώσει περαιτέρω τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάρια.

Ρωσία για φυσικό αέριο: «Αρκετοί αγοραστές συμφώνησαν σε συναλλαγές με ρούβλια»

«Αναμένουμε την απόφαση της αλλαγής του νομίσματος από άλλους εισαγωγείς», είχε υπογραμμίσει στις 15/04 ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ. Ο τέως Υπουργός Ενέργειας (21 Μαΐου 2012 – 10 Νοεμβρίου 2020) δεν κατονόμασε τα κράτη που προχώρησαν σε αυτή την αλλαγή.

Την 31η Μαρτίου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε γνωστοποιήσει πως υπέγραψε διάταγμα, βάσει του οποίου οι αγοραστές του εξωτερικού θα πρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου και πως εάν δεν υλοποιούνται, τα συμβόλαια θα διακόπτονται.

Στην ίδια ενημέρωση, απαίτησε από κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά τη δημιουργία λογαριασμών στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, τη GazpromBank.

«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση από μέρους των αγοραστών, με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτε δωρεάν, ούτε και εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία· δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», προσέθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή, ήλθε σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις των Μάριο Ντράγκι και Όλαφ Σολτς, πως είχαν λάβει διαβεβαιώσεις για να συνεχίσουν τις αγορές φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας το ευρώ.