Σε διαβεβαιώσεις προς τους ηγέτες της Γερμανίας και της Ιταλίας ότι θα συνεχιστούν οι πληρωμές των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ευρώ, προχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, την ώρα που η Μόσχα επεξεργάζεται τον νέο μηχανισμό για τις πληρωμές σε ρούβλια.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η Μόσχα, η μετατροπή των πληρωμών από ευρώ και δολάρια σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά στη Ρωσία, μέσω της Gazprom Bank.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε χθες κρίσιμο τηλεφώνημα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με πληροφορίες της καγκελαρίας, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε προφορικά τον Γερμανό καγκελάριο ότι οι συμφωνημένες παραδόσεις φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεταξύ συμβατικών εταίρων σε ευρώ. Με λίγα λόγια, τα τιμολόγια για προμήθειες φυσικού αερίου που «τρέχουν» θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται σε ευρώ.

Γραπτές διαβεβαιώσεις ζητά η Γερμανία

Αυτό όμως δεν αρκεί για τη Γερμανία, η οποία, ζητά και γραπτώς, ρητές διαβεβαιώσεις από τον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραιτ – δεδομένης της κλονισμένης πια εμπιστοσύνης προς τη ρωσική πλευρά. Όπως τόνισε, η Γερμανία εμμένει στα ισχύοντα βάσει συμφωνίας του G7, δηλαδή ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο πρέπει να καταβάλλονται σε ευρώ ή δολάρια.

Η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε πληρωμές ρε ρούβλια, κάτι που θα είχε άμεσες οικονομικές επιπτώσεις αλλά και θα σήμαινε μια μεγάλη ήττα για τη Γερμανία και σε επίπεδο συμβολισμών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφαν Ζάιμπερτ οι γερμανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να εμβάζουν, ως είθισται, τα απαιτούμενα ποσά σε ευρώ στην Gazprom Bank που δεν επηρεάζεται άλλωστε από τις δυτικές κυρώσεις και η οποία είναι αυτή που θα τα μετατρέπει στη συνέχεια σε ρούβλια.

Ντράγκι: Διαβεβαιώσεις Πούτιν για πληρωμές σε ευρώ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε πως τα υπάρχοντα συμβόλαια φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε ισχύ ως έχουν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως είπε ο κ. Ντράγκι, από ό,τι κατάλαβε από τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν, η μετατροπή των πληρωμών από ευρώ και δολάρια σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά στη Ρωσία.

Η μάχη της ενέργειας – Θα κλείσει τις κάνουλες η Gazprom;

Ενεργειακά: Πανικός στην Ε.Ε. – Αδυναμία αντίδρασης στον εκβιασμο της Ρωσίας