Ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει κονδύλια σε θυγατρικό οργανισμό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Η χρηματοδότηση θα καλύψει τις ανάγκες προμηθειών όσον αφορά το έργο, για τα επόμενα δύο έτη», ανέφεραν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.
Ο ένας από εκείνους, περιέγραψε τη μεταφορά κονδυλίων ως «χειρονομία καλής θέλησης» του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον ρόλο του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο Σότσι, την 5η Αυγούστου.
Η ρωσική εταιρεία Rosatom απέστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Τουρκία, Akkuyu Nuclear JSC.
«Ακόμη δύο –αντίστοιχου ύψους– μεταφορές χρημάτων προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες», επεσήμαναν εν συνεχεία. Δηλαδή, τα κονδύλια που θα μεταφερθούν στην Τουρκία ανέρχονται συνολικά σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Ακούγιου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος για την Τουρκία, εάν θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, καθώς αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, όταν τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.
Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τις ρωσικές τράπεζες, Sberbank και Sovcombank, οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Rosatom και τη θυγατρική της.
Τον Μάρτιο, η Rosatom διαβεβαίωσε ότι, αν και έχει το δικαίωμα πώλησης έως και του 49% του Ακούγιου σε επενδυτή, διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους για την επιτυχή παράδοση του έργου, ακόμη και αν χρηματοδοτεί μόνη, την κατασκευή.
Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Ακούγιου 1, άρχισαν το 2018, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ξεκίνησαν τα έργα και για τον δεύτερο αντιδραστήρα. Βάσει του προγραμματισμού, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.