Την 5η Αυγούστου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να έλθει «ενώπιος ενωπίω» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με Μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας.

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Ρωσία ακολουθεί την υπογραφή της συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και γεωργικών προϊόντων, τα οποία μένουν μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών

Ύστερα από δύο μήνες συνομιλιώνΡωσίαΟυκρανίαΤουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνυπέγραψαν στις 22/07 στην Κωνσταντινούπολη τη «χρυσή» συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού να αναφέρει πως η εξέλιξη αποτελεί «φάρο ελπίδας», εν μέσω του πολέμου.

Η συμφωνία – ορόσημο επισφραγίσθηκε στη βάση σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με εκείνο, η Ουκρανία αναμένεται να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλεισθεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων στην ουκρανική επικράτεια.

Οι Υπουργοί Ρωσίας και Ουκρανίας υπέγραψαν χωριστά τη συμφωνίααποφεύγοντας επιμελώς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν χειραψία στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε σχεδόν αμέσως πτώση στις τιμές των σιτηρών, καθώς στο Σικάγο –βασικό σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αγορά– υποχώρησε κατά περισσότερο από 3% σήμερα το πρωί, ενώ το σιτάρι άλεσης, περισσότερο από 4%.