Τουρκικό εμπορικό πλοίο απέπλευσε σήμερα (22/06) από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Τουρκία και Ρωσία για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.

«Μονάχα μερικές ώρες μετά το τέλος της μακράς συνεδρίασης, το τουρκικό φορτηγό (“Αζόφ Κόνκορντ”), που περίμενε εδώ και μέρες, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι», ανέφερε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας σε επίσημη ανακοίνωση.

Πρόκειται «για το πρώτο πλοίο από το εξωτερικό, που αναχωρεί από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης», το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων, από τον Μάιο.

Το πλοίο κοντεύει ήδη να εξέλθει από τη Θάλασσα του Αζόφ, καθώς βρίσκεται στον Πορθμό του Κερτς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

Ύστερα από χθεσινή (21/06) σε συνάντηση στη Μόσχα, εκπρόσωποι των Υπουργείων Άμυνας των Ρωσίας και Τουρκίας κατέληξαν σε συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία, με σκοπό την ασφαλή έξοδο των τουρκικών εμπορικών πλοίων και την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια του Ευξείνου Πόντου.

«Στις 21 Ιουνίου διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ των αντιπροσωπειών του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

Τα δύο μέρη συζήτησαν την ασφαλή έξοδο των τουρκικών εμπορικών πλοίων και την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια, καθώς και προσεγγίσεις για τη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα», σύμφωνα με την ενημέρωση του Κρεμλίνου.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε, επίσης, πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αναφορικά με τη δημιουργία ενός διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης στη Μαύρη Θάλασσα, για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Μία τετραμερής συνάντηση, με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θα πραγματοποιηθεί μέσα στην «ερχόμενη εβδομάδα» στην Κωνσταντινούπολη, για να οργανωθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τούρκος ΠρόεδροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟργανισμούΑντόνιο Γκουτέρες, ενδέχεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Ο εκπρόσωπος του ΚρεμλίνουΝτμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι αντιπροσωπεία του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας θα έχει συζητήσεις με την Τουρκία για τους αποκαλούμενους «θαλάσσιους διαδρόμους» στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω των οποίων θα εξαχθούν σιτηρά από την Ουκρανία. Ο κ. Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο Ρώσος ΠρόεδροςΒλαντίμιρ Πούτινδε σκοπεύει να συμμετάσχει στις συνομιλίες.