«Αναμένουμε την απόφαση της αλλαγής του νομίσματος από άλλους εισαγωγείς», προσέθεσε σε σημερινή (15/04) τοποθέτησή του.
Ο τέως Υπουργός Ενέργειας (21 Μαΐου 2012 – 10 Νοεμβρίου 2020) δεν κατονόμασε τα κράτη που προχώρησαν σε αυτή την αλλαγή.
Την 31η Μαρτίου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε γνωστοποιήσει πως υπέγραψε διάταγμα, βάσει του οποίου οι αγοραστές του εξωτερικού θα πρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου και πως εάν δεν υλοποιούνται, τα συμβόλαια θα διακόπτονται.
Στην ίδια ενημέρωση, απαίτησε από κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά τη δημιουργία λογαριασμών στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, τη GazpromBank.
«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση από μέρους των αγοραστών, με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται.
Κανείς δεν μας πουλάει τίποτε δωρεάν, ούτε και εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία· δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», προσέθεσε.
Η ανακοίνωση αυτή, ήλθε σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις των Μάριο Ντράγκι και Όλαφ Σολτς, πως είχαν λάβει διαβεβαιώσεις για να συνεχίσουν τις αγορές φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας το ευρώ.
«Όχι» Γαλλίας και Γερμανίας στο ρωσικό αίτημα
Τόσο ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, όσο και ο Γάλλος ομόλογός του, Μπρούνο Λε Μερ, είχαν απορρίψει το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας πως αυτός ο ελιγμός ισοδυναμεί με «εκβιασμό», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
«Η Γερμανία ήταν προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και πιθανής διακοπής ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους Δυτικούς συμμάχους, απέτυχε», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Χάμπεκ.