O Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε σήμερα (22/06) διάταγμα, το οποίο καθορίζει έκτακτες και προσωρινές διαδικασίες για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, ενόσω οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος χρεοκοπίας, καθώς έχει τα χρήματα, όμως, δυσκολεύεται να καταβάλει τις πληρωμές. Η Μόσχα έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τις κυβερνήσεις της Δύσης ότι «σπρώχνουν» τη χώρα σε τεχνητή χρεοκοπία, μέσω των κυρώσεων.

Ο Ρώσος ηγέτης έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να επιλέξει τράπεζες εντός δέκα ημερών, ώστε να διαχειριστούν τις πληρωμές ευρωομολόγων υπό ένα νέο καθεστώς.

Αυτό, αφήνει να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα θεωρήσει εκπληρωμένες τις δανειακές της υποχρεώσεις, εάν οι πληρωμές για τα ευρωομόλογα πραγματοποιηθούν σε ρούβλι.

«Οι υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα ευρωομόλογα θα θεωρηθεί ότι έχουν εκπληρωθεί κανονικά, εάν εκτελεσθούν σε ρούβλια, σε ισοδύναμο ποσό με την αξία των υποχρεώσεων σε νόμισμα του εξωτερικού», τονίζεται στο διάταγμα.

Η συναλλαγματική ισοτιμία θα προσδιορισθεί με βάση εκείνη στην εσωτερική ρωσική αγορά νομισμάτων, την ημέρα της συναλλαγής.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις εκκρεμείς πληρωμές, ωστόσο, λόγω των κυρώσεων, δεν κατόρθωσαν να φθάσουν στους ομολογιούχους.

Προκειμένου η Ρωσία να αποφύγει τη χρεοκοπία, τα χρήματα πρέπει να έχουν φθάσει στους λογαριασμούς των ομολογιούχων πριν από το τέλος της περιόδου χάριτος των τριάντα ημερών.

Η Μόσχα πρέπει να πληρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κουπόνια, έως τα τέλη του 2022. Παρότι έχει άφθονη ρευστότητα (χάρη στις ακριβές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου), το τεχνικό κομμάτι των πληρωμών μετατρέπεται σε ακόμη δυσκολότερη διαδικασία.

Η Ρωσία θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια