Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες» και τόνισε πως οι «ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύθηκαν», σε σημερινή του ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Υποστήριξε ότι η ρωσική οικονομία αντεπεξήλθε απόλυτα, ξεπερνώντας τις επιβεβλημένες κυρώσεις από τη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, ενώ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία».

Ο Ρώσος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η απόφαση για την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ήταν δύσκολη αλλά αναγκαστική και πως «οι στρατιώτες του Κρεμλίνου υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Ρωσίας για ασφαλή ανάπτυξη».

Συμπλήρωσε ότι ο σκοπός της επιχείρησης είναι «να υπερασπισθεί τον λαό της περιοχής του Ντονμπάς» και πως «θα εκπληρωθούν όλα τα καθήκοντά της».

«Η Ρωσία απέστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24/04 ώστε να αποστρατικοποιήσει τη χώρα και να την απαλλάξει από τους εθνικιστές που απειλούν τους Ρωσόφωνους εκεί. Η Ουκρανία και τα δυτικά κράτη δηλώνουν ότι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας αποτελούν αβάσιμο πρόσχημα για επίθεση», συμπλήρωσε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνέχεια, εξέφρασε τον θυμό του για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Συμπεριφέρονται σα να μην παρατηρούν πως υπάρχουν κι άλλα ισχυρά κέντρα στον κόσμο. Όταν κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο, διακήρυξαν τους εαυτούς τους αντιπροσώπους του Θεού στη Γη· άνθρωποι δίχως ευθύνες, παρά μόνον συμφέροντα», σχολίασε.

«Οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη διαταραχή της αγοράς σιτηρών».

Ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για την αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά σιτηρών, ενώ κατηγόρησε ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αύξησαν τις τιμές των τροφίμων, τυπώνοντας χρήματα και «ψάχνοντας» προμήθειες στις παγκόσμιες αγορές.

Προσέθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τις εξαγωγές σε σιτηρά και λιπάσματα, αποστέλλοντας προμήθειες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Οι προσπάθειες να “χτυπηθεί” η ρωσική οικονομία, απέτυχαν».

Ο Πούτιν είπε ότι οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να σκέφτονται με όρους του περασμένου αιώνα και να αντιμετωπίζουν τα άλλα κράτη ως αποικίες. «Οι ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον της ρωσικής οικονομίας, δεν πραγματοποιήθηκαν», σημείωσε.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί. Το οικονομικό “αδιέξοδο” εναντίον της Ρωσίας, δεν είχε ποτέ πιθανότητες επιτυχίας. Το “όπλο” των κυρώσεων είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν από μόνες τους, ένα σοβαρό πλήγμα στην οικονομία τους», υπογράμμισε.