Οι Αμερικανοί απειλούν να πετάξουν τους Ρώσους εκτός SWIFT, αλλά η μπλόφα δεν περνάει. Αν οι Ρώσοι ταμπουρωθούν (οικονομικά), η μόνη που θα χάσει είναι η Δύση. Το «Φρούριο Ρωσία» είναι το αληθινό πυρηνικό όπλο που μπορεί να ξετινάξει την Ευρώπη (στην ακρίβεια)…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης 

Update 22/02 μετά και το διάγγελμα: Ο Πούτιν πράγματι δεν τσίμπησε, πετώντας με διπλωματική ντρίπλα το μπαλάκι στους Αμερικάνους που προχωρούν σε κυρώσεις. Τι κυρώσεις όμως; Διότι η Δύση (και ειδικά η άμοιρη Ευρώπη) έχει πολύ περισσότερα να χάσει από ό,τι μια ταμπουρωμένη Ρωσία…

Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα

Όσο οι Αμερικανοί σκούζουν «πόλεμο» και ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα το μπαμ, στο παρασκήνιο μαίνεται ένας πέρα για πέρα αληθινός «ψυχρός πόλεμος». Έπαθλο; Το ψηφιακό χρήμα.

Καλά, μπορεί και να υπερβάλλουμε λίγο όταν λέμε «κομμένη ανάσα». Στην πραγματικότητα το κλίμα δεν πείθει πως πρόκειται να αρχίσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Και κανένας, ειλικρινά, δεν έχει διάθεση για κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον ο Πούτιν.

Ποτέ άλλοτε η ρητορική των διεθνών μίντια –που στη συντριπτική τους πλειοψήφια μάλιστα κατευθύνονται από τις ΗΠΑ- δεν ήταν τόσο χλιαρή και όχι… όσο τρομολαγνική θα περίμενε κανείς. Οι Αμερικανοί παραδοσιακά λυσσάνε για αίμα, ολόκληρη η αυτοκρατορία τους βασίζεται σε αυτό. Είναι ξεκάθαρο και στον πιο αφελή πως οι ίδιοι υποκινούν καταστάσεις και πως προσπαθούν να παρασύρουν τον Πούτιν σε ένα λάθος –ένα λάθος που ο ίδιος θα αποφύγει με κάθε τρόπο.

Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα

Μίντια και χρηματιστήρια δεν πείθουν

Αλλά τους λείπει η μαγκιά που είχαν κάποτε (το νταηλίκι μάλλον), και τα μέσα για να την επιβάλλουν. Ούτε έναν πόλεμο δε μπορούν να στήσουν πια οι Αμερικανοί…! Αυτό από μόνο του είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της παρακμής της Ρωμαϊκής τους αυτοκρατορίας. Η Δύση έχει πρακτικά τελειώσει. Το μη βιώσιμο χρέος, η μιζεροποίηση και μαλθακοποίηση της κοινωνίας, ο πολιτισμικός ξεπεσμός…; Εάν δεν αλλάξει ρότα, είναι μαθηματικά βέβαιο πως τις επόμενες δεκαετίες θα μαραζώσει και θα συρρικνωθεί. Και όλοι ξέρουμε ποιος γίγαντας εξ Ανατολής (Κίνα) θα πάρει τη θέση της… Ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει.

Ακόμη και τα αιμοβόρα μίντια λοιπόν μεταδίδουν τις ειδήσεις από το γεωπολιτικό μέτωπο, σαν να… μιλούν για λάιφσταϊλ. Τι είπε ο Μπάιντεν στον Πούτιν, πως τον τρόλαρε η Ζαχάροβα… σα να λέμε τι είπε ο Λιάγκας στη Σκορδά! Κυριολεκτικά: «Να μου πείτε πότε εισβάλλουμε Ουκρανία να κανονίσω τις διακοπές μου», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στους Αμερικάνους.

Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα

Είναι αυτό κλίμα που πείθει κανέναν για πόλεμο; Θα μας πεις και τι σημαίνει αυτό, όλα μπορούν να συμβούν. Πράγματι, αλλά το θέμα είναι ότι οι αγορές τα «βλέπουν» αυτά. Και οι αγορές δε δείχνουν πόλεμο αυτή τη στιγμή. Εκτός κι αν νομίζει κανένας ότι η «μετρημένη» πτώση της Wall Street τις τελευταίες εβδομάδες μαρτυρά πόλεμο.

Τεχνική η ανοδική κίνηση στον χρυσό – Δε μαρτυρά πόλεμο

Αν η αγορά πραγματικά προεξοφλούσε πόλεμο, θα βλέπαμε βίαιες ρευστοποιήσεις σε μετοχές και μαζική στροφή στα ασφαλή καταφύγια. Ο χρυσός «τσίμπησε» μεν, αλλά όσοι παρακολουθούν στενά το πολύτιμο μέταλλο γνωρίζουν πως πρόκειται για τεχνική κίνηση που συντονίζεται καιρό (είναι το πιο χειραγωγημένο asset στον κόσμο) καθώς σχηματίζεται ένα γιγαντιαίο «Cup & Handle» στο διάγραμμά του, ένα ξεκάθαρο bullish σινιάλο που μαρτυρά λαμπρή πορεία για το μέταλλο τον επόμενο χρόνο.

Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα

Προς το παρόν δε θα με εκπλήξει αν από τα 1.900 δολάρια που θα το εκτοξεύσουν με αφορμή τα γεωπολιτικά ρίσκα (update: συνέβη! Χρυσός στα 1.910 δολ/ουγγιά τώρα), το ρίξουν σύντομα προς τη ζώνη των 1.750 δολαρίων, όταν έρθει βολικά η αποκλιμάκωση ΗΠΑ-Ρωσίας (ανεβοκατεβάζει τη βαλβίδα η Goldman Sachs)…

Το γεωπολιτικό θέατρο είναι μια ακόμη αφορμή (μετά την πανδημία) για την ελεγχόμενη έξοδο από μια Wall Street έτοιμη να κάνει μπαμ…

Το αμερικανικό 10ετές ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το 2% (και θα έπρεπε). Καμία σοβαρή βιομηχανία δεν έχει υποστεί sell-off πλην της Facebook προ λίγων εβδομάδων, η οποία και πάλι οφείλεται σε άλλα αίτια, κερδοσκοπικά, καθώς ο Ζούκερμπεργκ την θέλει κάτω από τα $600 δις. κεφαλαιοποίησης, που σημαίνει κάτω από τα νομοθετικά/φορολογικά ραντάρ για λίγο καιρό, όσο την «ετοιμάζει» για την εποχή του metaverse.

Η υποχώρηση της Wall Street οφείλεται σε πολύ βαθύτερα αίτια που δεν είναι άλλα από τη νομισματική πολιτική και την ύφεση που υποβόσκει, ως αποτέλεσμα των εγκληματικών πρακτικών των κεντρικών τραπεζών και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού. Είμαστε μπροστά στο τέλος εποχής του φθηνού χρήματος (για αυτόν τον οικονομικό κύκλο της αγοράς τουλάχιστον) που θα σημάνει και το τέλος αυτής της bull market.

Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα

Πριν έρθει το τέλος όμως, να είστε σίγουροι πως θα επιχειρήσουν μια τελευταία ανοδική αρπαχτή. Και πριν από αυτήν, θα έχουν ήδη ξεκινήσει την ελεγχόμενη έξοδό τους από την αγορά, με ρυθμιζόμενες πτώσεις για τις οποίες θα βρίσκουν (ή θα «γεννούν») μια δικαιολογία. Είτε αυτή λέγεται πανδημία, είτε πόλεμος…

Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Το έξυπνο χρήμα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου, μια διαδικασία που θέλει χρόνο και δε μπορεί να γίνει με τη μία, σε μια βουτιά. Χρειάζονται πολλές (και πολλές αφορμές για αυτές)… Αν πραγματικά ήταν να γίνει πόλεμος, η Wall Street θα ήταν αν μη τι άλλο… χαρούμενη, αφού αυτό θα ήταν ο,τι καλύτερο συνέβη σε μια παρακμάζουσα αλλά πάντα πολεμοχαρής Αμερική.

Θέατρο ή όχι ωστόσο, μαίνεται πράγματι ένας πόλεμος. Όπως ο ταχυδακτυλουργός αποπροσανατολίζει το κοινό του από το πραγματικό κόλπο, έτσι και τα γεωπολιτικά κρύβουν το πραγματικό πεδίο μάχης, που είναι… ψηφιακό.

Άσχετα αν τελικά χυθεί ή δε χυθεί αίμα στην Ουκρανία, ένας πραγματικός ψυχρός πόλεμος εκτυλίσσεται ήδη, κάτω από τα ραντάρ, και γίνεται για πολύ πιο σοβαρό λόγο από όσο φαντάζεται κανείς. Το φυσικό αέριο είναι η εύκολη βιτρίνα… Για κοιτάξτε πιο βαθιά.

Οι «σοφτ» πλέον Αμερικανοί απειλούν τους Ρώσους με ένα κρυφό «πυρηνικό όπλο»: το SWIFT, το διεθνές δίκτυο τραπεζικών συναλλαγών (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

Συγκεκριμένα απειλούν ότι θα τους πετάξουν έξω από αυτό.

Πολύ που σκοτίστηκαν στο μεταξύ οι Ρώσοι, οι οποίοι απειλούν από μεριάς τους, πως αν συμβεί αυτό, θα «ταμπουρωθούν» οικονομικά χτίζοντας το λεγόμενο «Φρούριο Ρωσία» (Fortress Russia).

Με λίγα λόγια, οι Ρώσοι λένε πως αν μας βγάλετε εκτός παιχνιδιού, έχουμε και τους πόρους, και την ικανότητα και τη θέληση να παίζουμε μόνοι μας. Και τους έχουν πράγματι τους πόρους, τους μαζεύουν δεκαετίες τώρα…

Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα

«Πετάξτε μας εκτός SWIFT. Θα φτιάξουμε (ή έχουμε ήδη) δικό μας…»

Και ενώ μπορεί κάποιος εδώ να πει «ε αφήστε τους να ταμπουρωθούν, αυτοί χάνουν, μπλοφάρουν», το πρόβλημα είναι πως οι Ρώσοι δε χάνουν. Η Δύση, και ειδικά η Ευρώπη, έχει να χάσει περισσότερα. Διότι εξαρτάται από το ενεργειακό εμπόριο με τη Ρωσία, και το εμπόριο πραγματοποιείται σε όρους δολαρίων μέσω SWIFT.

Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίες πόρνες, που παπαγαλίζουν ό,τι ο Αμερικάνος και κάθονται σε τραπέζια 10 μέτρα μακριά από τον κακό Πούτιν μην τυχόν και τους κλέψουν το πολύτιμο DNA (γελοίε Μακρόν), μόλις συνειδητοποίησαν πως μια έξοδος των Ρώσων από το SWIFT θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη, τα «μάσησαν» και τάχθηκαν ενάντια σε αυτό (πάλι καλά)!

Γιατί όμως έχει σημασία αυτό που συνέβη; Διότι αφενός φανερώνει πως υπάρχει πράγματι ένα πυρηνικό όπλο εδώ, το οποίο στην πραγματικότητα δεν κρατούν οι Αμερικάνοι, αλλά οι Ρώσοι (και η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση δίχως διαπραγματευτικό χαρτί), και αφετέρου διότι μας ρίχνει μια κλεφτή ματιά στο άμεσο μέλλον. Το μέλλον του ψηφιακού χρήματος, και ενός κόσμου που δε βασίζεται πια στο SWIFT.

Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα

Not so… swift

Το SWIFT τι είναι στην ουσία; Ένα «τσατ» μεταξύ τραπεζών, ένα σύστημα επικοινωνίας μέσω του οποίου ανταλλάζουν μηνύματα και πιστώσεις, χωρίς να μεταφέρουν πραγματικό χρήμα. Χρησιμοποιείται ουσιαστικά για όλες τις εγχώριες όσο και διασυνοριακές συναλλαγές που πραγματοποιεί ο πλανήτης! Μέσω αυτού κινείται το χρήμα, κι όμως ο περισσότερος κόσμος αγνοεί την ύπαρξή του (παρότι σε κάθε σας συναλλαγή θα το δείτε στα ψιλά γράμματα).

Κι ο λόγος που η ύπαρξη του αγνοούνταν μέχρι τώρα είναι διότι ποτέ δε γνώρισε ανταγωνισμό. Είναι ένα απαρχαιωμένο σύστημα που οι τράπεζες δεν ασχολήθηκαν ποτέ να εξελίξουν ιδιαίτερα, διότι δεν τους συνέφερε κιόλας (άλλη ιστορία αυτή).

Μέχρι που εμφανίστηκαν –σωστά μαντέψατε- τα κρυπτονομίσματα. Στην εποχή των smartphones και του 5G, το χρήμα ακόμη κινείται… με το κάρο. Αλλά όχι για πολύ.

Όλα αυτά τα είχαμε αναλύσει πριν τρία χρόνια, στο δισέλιδο αφιέρωμα της AxiaNews για το κρυπτονόμισμα XRP, ο ρόλος του οποίου όσον αφορά το SWIFT, τα νέα τραπεζικά CBDC και τα όσα γεωπολιτικά παρακολουθούμε, θα αναλυθεί σε νέο αφιέρωμα σύντομα…

Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα

Αν οι Ρώσοι βγουν εκτός SWIFT, η Ευρώπη θα χάσει

«Το SWIFT είναι απλώς ένα σύστημα διακανονισμών, και τίποτα παραπάνω», όπως πολύ σωστά απάντησε ο Ρώσος εκπρόσωπος Nikolay Zhuravlev στην αμερικανική απειλή. «Είναι μια υπηρεσία. Συνεπώς, αν η Ρωσία ήταν να αποκοπεί από αυτό, τότε δε θα φορτωθούμε ξένο συνάλλαγμα αλλά… αγοραστές. Ειδικά οι ευρωπαϊκές χώρες, δε θα λάβουν τα αγαθά μας όπως πετρέλαιο, αέριο, μέταλλα και άλλα απαραίτητα εξαρτήματα για τις εισαγωγές τους. Τα χρειάζονται όλα αυτά; Εσείς πείτε μου!».

Μπα όχι μωρέ. Ειδικά στην Ελλάδα της οποίας την όποια ενεργειακή αυτάρκεια καταδικάσαμε προδοτικά, και το ρεύμα είναι ακριβότερο από το ενοίκιο, δε χρειαζόμαστε. Αντέχουμε 10 φορές ακριβότερο ρεύμα..! (Στα σοβαρά όμως, τι θα γίνει αν κλείσουν τις κάνουλες; Διαβάστε εδώ)

«Το SWIFT παρότι βολικό, δεν είναι ο μοναδικός παίχτης στο ταμπλό, όταν μιλάμε για τραπεζικές συναλλαγές», κατέληξε ο Ρώσος, κλείνοντας το μάτι στο ψηφιακό χρήμα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό – από το ρωσικό Ethereum έως CBDC.

Τα κρυπτονομίσματα ως κρυφό όπλο

Άλλωστε ο Πούτιν ήταν αυτός που παρενέβη προκειμένου κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin να μην απαγορευθούν στη χώρα, αλλά απλώς να υπαχθούν σε νομοθετικό πλαίσιο, που είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, την οποία ουσιαστικά ακολουθεί και η Δύση.

Όπως διαμήνυσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών την Πέμπτη, «η Ρωσία έχει ήδη ετοιμάσει ‘εναλλακτικές’ στις κυρώσεις των Αμερικάνων (SWIFT), οι οποίες παρότι… δυσάρεστες, δεν είναι και το τέλος του κόσμου».

“Οι όποιοι περιορισμοί στις ενεργειακές μας εξαγωγές θα αντισταθμιστούν από αυξήσεις τιμών. Δόξα τω Θεώ έχουμε μεγάλη επάρκεια σε ρευστότητα συναλλάγματος. Έχουμε μια οικονομική ασπίδα με τη μορφή αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος, εμπορικού πλεονάσματος και χαμηλού χρέους. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας συνεχίζει τη στρατηγική ‘Φρούριο Ρωσία’, καθώς εξελίσσει τη ψηφιακή fintech εθνική κυριαρχία του».

Με άλλα λόγια… αν τολμήσετε να μας βάλετε έμμεσο εμπάργκο μέσω του SWIFT, θα σας πετσοκόψουμε με πανάκριβο ρεύμα, λένε οι Ρώσοι.

Άρα τελικά… ποιος κρατάει τα πραγματικά πυρηνικά, και ποιος όχι;! Το αληθινό πεδίο μάχης αυτή τη στιγμή είναι η αγορά των παγκόσμιων ψηφιακών συναλλαγών, κι αφήστε τα μίντια να σκούζουν…

Διαβάστε περισσότερα για το πώς η Wall Street είναι «καλωδιωμένη» να πέσει, και τι σημαίνει η hawkish στροφή Bullard εν μέσω Ουκρανικής κρίσης, στο άρθρο “Η Fed μασκαρεύεται σε «γεράκι»: Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε“.

Διαβάστε ακόμη:

https://radar.gr/article/oukrania-o-poutin-stelnei-strato-i-dysi-apanta-me-kyroseis

Φυσικό αέριο: Τo σχέδιο της Ελλάδας αν ο Πούτιν μας «κλείσει τις κάνουλες»

Ο πραγματικός νικητής του Super Bowl; Το (ψηφιακό) χρήμα

Η Fed μασκαρεύεται σε «γεράκι»: Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε

Ινδία: Ψηφιακό εθνικό νόμισμα και 30% φορολογία!

Στο $1 το XRP με μεγάλο ντιλ στη Μέση Ανατολή

Ποια κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν στη μετα-κόβιντ οικονομία

Γιατί η βουτιά της Facebook δεν είναι καθόλου τυχαία