Ψηφιακή ρουπία από το 2023, δοκιμές οι Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, και ευρωπαϊκές χώρες, στα σκαριά και το ψηφιακό δολάριο. Τα CBDC θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος των παγκόσμιων συναλλαγών, και όσα κρυπτονομίσματα αξίζουν, ό,τι περισσέψει…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Κάποτε είχαμε γράψει πως το “το μέλλον ανήκει στα τραπεζικά crypto“. Εννοώντας πως στη μετα-κόβιντ, αμιγώς ψηφιακή οικονομία που σχηματίζεται, το ψηφιακό χρήμα θα αντικαταστήσει όχι μόνο το χάρτινο στις τσέπες μας (αυτό έχει ήδη πεθάνει), αλλά και “το πλαστικό”.

Κάρτες φυσικά θα υπάρχουν, και πρακτικά σχεδόν τίποτα δε θα αλλάξει όσον αφορά την καθημερινότητά μας. Απλώς οι συναλλαγές θα αφορούν πλέον αμιγώς ψηφιακό χρήμα, και όχι απλώς μια ψηφιοποιημένη μορφή του συμβατικού χρήματος (fiat money) που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Παρότι αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει ανεπαίσθητα το πως πραγματοποιούμε τις ήδη σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακές συναλλαγές μας, στην πραγματικότητα αποτελεί τεκτονική αλλαγή στη ζωή μας, όχι απλώς οικονομικά αλλά και κοινωνικά. Είναι η οικονομική μεγαλύτερη επανάσταση (για καλό ή για κακό) της χιλιετίας, και θα αλλάξει για πάντα το εμπόριο, τις μπίζνες, τον πλανήτη.

Τα κρυπτονομίσματα είναι τα νέα μετρητά

Σε αυτόν τον (θαυμαστό νέο;) κόσμο λοιπόν, τα κρυπτονομίσματα θα παίξουν το ρόλο τους. Ίσως όχι πρωταγωνιστικό, με την έννοια ότι κατά κάποιο τρόπο θα αναλάβουν το ρόλο των μετρητών, θα αποτελέσουν ασφαλώς και διέξοδο για το μαύρο χρήμα, αλλά θα καλύψουν και κενά του τραπεζικού σύστηματος που θα μετεξελιχθεί σε μια πιο φουτουριστική εκδοχή του.

Μπορεί το Bitcoin να τα ξεκίνησε όλα, όμως αμφίβολο είναι ότι θα αξιοποιηθεί μαζικά ως μέσο συναλλαγής, πέρα από κερδοσκοπικό asset που είναι τώρα. Θα είναι βέβαια πάντα το ορίτζιναλ, ο πρώτος “εκτός συστήματος”, κι αυτό θα του δίνει πάντα μια αξία, ειδικά σε έναν αβέβαιο κόσμο όπου τα πάντα είναι ρευστά, η οικονομία, οι τράπεζες, τα γεωπόλιτικά, το αν θα έχουμε ρεύμα ή Ίνερνετ, κλπ…

Όμως, όπως πάει το πράγμα, οι τράπεζες θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος των ψηφιακών συναλλαγών (και λογικό), γι’ αυτό και είχαμε γράψει λοιπόν πως τα CBDC (Central Bank Digital Currency) θα κυριαρχήσουν, ασχέτως του πόσων ρεαλιστικών προβλημάτων θα επιλύσουν τα διάφορα εντυπωσιακά κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν, όπως το XRP, AVA, Monero, Blockzero κλπ.

Ινδία: Ψηφιακό εθνικό νόμισμα και 30% φορολογία!

Ετοιμάζεται το ψηφιακό δολάριο

Και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς μία μία οι κεντρικές τράπεζες λανσάρουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, ή τραπεζικά crypto, αν θέλετε.

Μη ξεχνάτε ότι και η Federal Reserve πριν λίγες ημέρες δημοσίευσε την πρώτη επίσημη έκθεση της για το ψηφιακό δολάριο, χωρίς ωστόσο να δίνει ακόμη λεπτομέρειες και χρονικό ορίζοντα.

Σε αντίθεση με την Ινδία, που ανακοίνωσε πως μέχρι το επόμενο οικονομικό έτος, η ψηφιακή ρουπία, το εθνικό νόμισμα της Ινδίας, θα βρίσκεται σε κυκλοφορία.

Τι γίνεται με φορολογία

Και η μεγαλύτερη είδηση δεν είναι καν αυτή. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, το εισόδημα από τη μεταβίβαση εικονικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 30%!

Κρατήστε το αυτό όσοι “σύντροφοι” κρυπτόφιλοι, οι οποίο θα έχετε σίγουρα απορίες για το τι θα γίνεται επιτέλους με τη φορολόγηση και στο Ελλαδιστάν, όσον αφορά τα κρύπτο. Η σύντομη απάντηση είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχει πλαίσιο, είναι σχετικά “γκρίζο“, και ορίζει φορολογία 15%.

Ωστόσο, μεταξύ μας, σχεδόν κανείς δεν τη τηρεί, διότι ούτε καν η ίδια η αρμόδια αρχή δεν έχει ασχοληθεί διεξοδικά και υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες. Προς το παρόν οι περισσότεροι κάνουν την πάπια, και δικαιολογημένα.

Για πιο αναλυτική απάντηση όμως απευθυνθείτε στο λογιστή σας.

“Η ψηφιακή ρουπία θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία”

Πίσω στην Ινδία, η κεντρική τράπεζα θα εισαγάγει την ψηφιακή ρουπία κατά το οικονομικό έτος 2022-2023, το οποίο αρχίζει από την 1η Απριλίου.

«Η εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζα θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ψηφιακή οικονομία», δήλωσε η Nirmala Sitharaman κατά την παρουσίαση του ετήσιου προϋπολογισμού της χώρας. «Το ψηφιακό νόμισμα θα οδηγήσει επίσης σε ένα αποτελεσματικό και φθηνότερο σύστημα διαχείρισης συναλλάγματος».

Η υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πως θα λειτουργεί το ψηφιακό νόμισμα ή πως θα μοιάζει, αλλά δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το blockchain και άλλες τεχνολογίες.

Ινδία: Ψηφιακό εθνικό νόμισμα και 30% φορολογία!

Στον ίδιο δρόμο και άλλες χώρες

Η Ινδία θα είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που θα εισαγάγει ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, αν τελικά επιμείνει στα σχέδιά της. Η Κίνα εργάζεται επίσης σε μια ψηφιακή έκδοση του γουάν από το 2014.

Τα τελευταία δυο χρόνια η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πραγματοποιεί δοκιμές με τη μορφή λαχειοφόρων αγορών, όπου ψηφιακά γουάν μοιράζονται στους πολίτες ορισμένων πόλεων για να τα ξοδέψουν. Πιο πρόσφατα η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να επεκτείνει τη χρήση του ψηφιακού γουάν. Ωστόσο η κίνα δεν έχει λανσάρει ακόμα το ψηφιακό της νόμισμα σε εθνικό επίπεδο, ούτε έχει δώσει σχετικά χρονοδιάγραμμα.

Ανάλογα σχέδια για ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας εξετάσει η Ιαπωνία, ενώ τον περασμένο μήνα η Fed δημοσίευσε μια μελέτη για ένα ενδεχόμενο ψηφιακό δολάριο, αλλά δεν θέλησε να πάρει σταθερή θέση σχετικά με το αν θα γίνει κάτι τέτοιο. Όσον αφορά τη Ρωσία, διαβάστε εδώ.

Την ώρα που η Ινδία προωθεί το ψηφιακό της νόμισμα, κάνει ενέργειες για πιο σκληρή στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα και επί του παρόντος επεξεργάζεται κανονισμούς για τον τομέα. Η υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το εισόδημα από τη μεταβίβαση εικονικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 30%.

CBDC: Το μέλλον ανήκει στα «τραπεζικά crypto»;

Το Bitcoin είναι η «σκάστρα» της Wall Street

Ο Πούτιν εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων

Απάτες με κρυπτονομίσματα: Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς θα προστατευτείτε

Cryptos: Σε ποιες χώρες χρησιμοποιούνται περισσότερο και γιατί

Στο $1 το XRP με μεγάλο ντιλ στη Μέση Ανατολή

Bloomberg: Το 2021 ήταν η χρονιά του Bitcoin

Είναι απάτη το Ίντερνετ 3.0; Μασκ και Ντόρσεϊ λένε ναι

H Fed άνοιξε τον δρόμο για το ψηφιακό δολάριο – Ποια τα συν και τα πλην