Ως το κομβικό έτος όπου υιοθετήθηκε από τις μάζες (έγινε δηλαδή mainstream), χαρακτηρίζει το 2021 για το Bitcoin σε ανάλυσή του το Bloomberg.

Ωστόσο το κορυφαίο κρυπτονόμισμα παραμένει “έφηβο”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο, κάνοντας απολογισμό για το βίο και την πολιτεία του κρυπτονομίσματος από ένα έτος γεμάτο εκπλήξεις…

Ο επενδυτής στην αγορά κρυπτονομισμάτων Stephane Ouellette χρησιμοποιεί έναν ειδικό συναγερμό ο οοποίος ηχεί κάθε φορά που οι τιμές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων καταγράφουν ταυτόχρονα αιφνίδια και απότομη πτώση. Αυτός ο συναγερμός χτύπησε στις 2:30 το πρωί του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, όταν το Bitcoin έπεσε 20% μέσα σε λίγα μόλις λεπτά – και μόλις ο Ouellette ξύπνησε, δεν ξανακοιμήθηκε ποτέ…

Ο Ouellette ήταν απασχολημένοςμέχρι το επόμενο απόγευμα, καθώς επικοινώνησε με πλήθος επενδυτές και έλεγξε τις τιμές, ακόμη και όταν η αγορά φαινόταν να ισορροπεί.

Δεν ήταν η πρώτη φορά φέτος που συνέβη αυτό στον εν λόγω επενδυτή – ήτοι η ανάγκη να κατανοήσει μια σημαντική διακύμανση στην εν λόγω αγορά. Και οι πιθανότητες λένε ότι ο συναγερμός του θα αποβεί και πάλι χρήσιμος σύντομα…

Bloomberg: Το 2021 ήταν η χρονιά του Bitcoin

Η αγορά αποφασίζει

«Η αγορά εξακολουθεί να αποφασίζει εάν αυτό (σ.σ. η αγορά των κρυπτονομισμάτων) θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ή εάν πρόκειται για κάποιο είδος εκτεταμένης απάτης», δήλωσε ο Ouellette, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτογράφησης FRNT Financial Inc. με έδρα το Τορόντο.

Η πορεία του Bitcoin είναι «μια ασταθής και αβέβαιη άσκηση», σημειώνει.

Κατά γενική ομολογία, το 2021 ήταν μια σημαντική χρονιά για το Bitcoin, το δεκατο τρίτο έτος από τότε που εισήχθη στον κόσμο των επενδυτών.

Όπως και άλλοι έφηβοι, το Bitcoin έζησε έντονα: απέκτησε νέους φίλους, ξεκίνησε νέα χόμπι και σε ορισμένα μέρη έγινε νόμιμο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ενηλικιωθεί…

Μέτρηση της διακύμανσης του Bitcoin

Bloomberg: Το 2021 ήταν η χρονιά του Bitcoin

Με βάση τις κινήσεις των τιμών τα τελευταία πέντε χρόνια, το Bitcoin κινήθηκε περισσότερες από δύο φορές σε τυπική αποκλιση από τον μέσο όρο του προς κάθε κατεύθυνση 23 φορές το 2017.

Μέχρι στιγμής το 2021 – μια χρονιά που πολλοί θεωρούν ως αυτή της καθιέρωσής του – το Bitcoin έχει καταγράψει 19 τέτοιες κινήσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Με άλλα λόγια, ακόμα αρκετά ασταθές.

Οικονομία κρυπτογράφησης

Για σημαντικό μέρος του έτους, το Bitcoin εκτινάχθηκε στα ύψη, κατακτώντας νέα υψηλά καθώς πλήθος ιδιωτών επενδυτών, διαχειριστές hedge funds και στελέχη της Wall Street συσσωρεύτηκαν και το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που το υιοθέτησε ως επίσημο νόμισμα.

Ένα ETF Bitcoin βασισμένο σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το οποίο αναζητούσαν εδώ και καιρό οι επενδυτές, τελικά κυκλοφόρησε, προσελκύοντας σημαντική ρευστότητα.

Εν τω μεταξύ, μια ολόκληρη οικονομία κρυπτογράφησης βασισμένη στην τεχνολογία blockchain εμφανίστηκε, αφήνοντας το αποτύπωμά της στον κόσμο των τεχνών, του αθλητισμού και του gaming.

Άγριες… διακυμάνσεις

Γιατί επιμένουν αυτές οι άγριες διακυμάνσεις; Πρώτον, είναι ακόμα δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς η λειτουργία του Bitcoin ως χρηματοοικονομικού εργαλείου και πώς πρέπει να ταξινομηθεί.

Το μόνο σίγουρο για αυτό είναι η περιορισμένη προσφορά του: Μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoin θα τεθούν σε κυκλοφορία. Έτσι, τα αφηγήματα γύρω από το γιατί οι επενδυτές πρέπει να συρρέουν τείνουν να διαφοροποιούνται έντονα στη θετική και την αρνητική κατεύθυνση — και στην πορεία, το ίδιο συμβαίνει και με την αποτίμησή του.

Η διακύμανση μετά την απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ

Bloomberg: Το 2021 ήταν η χρονιά του Bitcoin

Ποια είναι η (πραγματική) αξία

Επικρατεί, δεύτερον, ακόμη κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον – έχει γίνει τόσο mainstream ώστε ξέρουμε ότι έχει αξία, αλλά ποια είναι αυτή η αξία, νομίζω, είναι ακόμα πολύ αντικείμενο συζήτησης, δήλωσε ο Jim Greco, διευθύνων σύμβουλος στο εμπορικό κατάστημα Radkl.

Άλλα στοιχείία που επιτείνουν τη ρευστότητα είναι η ρευστή, διάσπαρτη δομή της αγοράς.Τα κρυπτονομίσματα διαπραγματεύονται όλο το εικοσιτετράωρο, κάθε μέρα του χρόνου, σε όλο τον κόσμο, σε μια σειρά από διαφορετικά χρηματιστήρια.

Τα Σαββατοκύριακα, όταν οι συναλλαγές είναι αραιές, οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται έντονα. Και δεν υπάρχουν διακόπτες on / off ή περίοδοι χαλάρωσης – όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις μετοχές – που να βοηθούν στην εξουδετέρωση των έντονων διακυμάνσεων, δήλωσε η Noelle Acheson, επικεφαλής των πληροφοριών αγοράς στη Genesis.

Ο ρόλος του περιορισμού της προσφοράς

Η ανάλυση του ίδιου του Acheson δείχνει ότι η μέση αστάθεια 30 ημερών και 180 ημερών για το Bitcoin το 2021 ήταν η υψηλότερη, εκτός από δύο από τα τελευταία επτά χρόνια.

«Η αστάθεια του bitcoin είναι ακόμα υψηλή», υπογραμμίζει οAcheson. «Οι επενδυτές αρχίζουν να αποδέχονται ότι δεν είναι σφάλμα διαδρομής, αλλά εγγενές χαρακτηριστικό του».

Όλα αυτά έχουν επιδεινωθεί από το γεγονός ότι η διαθέσιμη προσφορά Bitcoin προς διαπραγμάτευση μειώνεται, είπε η Acheson, επικαλούμενη τις λεγόμενες μη ρευστοποιήσιμες διευθύνσεις που συνδέονται με επενδυτές που τείνουν να αγοράζουν και να το διακρατούν.

Πάνω από το 75% της προσφοράς του νομίσματος που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή διατηρείται σε τέτοιους λογαριασμούς, αριθμός που έχει αυξηθεί σταθερά φέτος, σύμφωνα με στοιχεία από την Glassnode.

Η άλλη όψη

Η αστάθεια, φυσικά, είναι αμφίδρομη έννοια – ενώ έχει αρνητική χροιά, μετράει και στην κατακόρυφη ανοδική πορεία. Με κέρδη 60% το 2021, το Bitcoin είναι ένα από τα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες επιδόσεις του έτους.

Οι υποστηρικτές επιμένουν ότι η κρυπτογράφηση είναι η επόμενη μεγάλη εξέλιξη στα χρηματοοικονομικά, αλλά οι συνεχείς και έντονες διακυμάνσεις εξακολουθούν να παραπέμπουν σε μια αγουρη αγορά.

Όπως οι μετοχές το 2000

Είναι δύσκολο να πούμε πώς διαμορφώνεται το σημείο ισορροπίας για το Bitcoin, δήλωσε ο Dan Gunsberg, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του hxro.trade, μιας πλατφόρμας συναλλαγών παραγώγων κρυπτονομισμάτων.

Ο Gunsberg, πρώην έμπορος με το Chicago Board of Trade, το βλέπει, το νόμισμα διέρχεται από έναν παρόμοιο κύκλο που πέρασαν οι μετοχές κατά τη διάρκεια της άνθησης πριν από το 2000 και του επακόλουθου κραχ.

«Είναι σαν τον φλοιό της Γης που σχηματίζεται, χρειάζεται χρόνος για να σκληρύνει», υπογράμμισε.
«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να σχηματιστεί και να σκληρύνει, και με την πάροδο του χρόνου θα συνεχίσει να σκληραίνει – κάθε κύκλος σκληραίνει λίγο περισσότερο», κατέληξε.

Η εκτίναξη μετά την είσοδο θεσμικών επενδυτών όπως ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) με ρευστότητα 1,4 δισ. δολ στα μέσα Οκτωβρίου

Bloomberg: Το 2021 ήταν η χρονιά του Bitcoin

Το Bitcoin είναι η «σκάστρα» της Wall Street

Είναι απάτη το Ίντερνετ 3.0; Μασκ και Ντόρσεϊ λένε ναι

Είστε σίγουροι πως θα θέλατε να πληρώνεστε σε Bitcoin;

Πανεπιστήμιο Cornell: Το Bitcoin θα εξαφανιστεί – δε χρησιμεύει σε τίποτα

Καζαμίας 2022: Τα δύο σενάρια για αγορές και οικονομία

Φάκελος «πληθωρισμός»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε