Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) έκανε ένα βήμα – κλειδί και έκδοση ενός επίσημου ψηφιακού νομίσματος των ΗΠΑ, μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά το τοπίο του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
H Fed έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση 35 σελίδων για το ζήτημα ενός υποστηριζόμενου από το αμερικανικό κράτος ψηφιακού δολάριου, χωρίς να καταλήγει σε οριστικές αποφάσεις και σημειώνοντας ότι η έκδοση του CBDC (ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας) θα προχωρούσε μόνον με την υποστήριξη του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου.
“Η εισαγωγή του CBDC θα αντιπροσώπευε μια εξαιρετικά σημαντική καινοτομία για τον κόσμο των αμερικανικών χρημάτων”, σημειώνεται στην έκθεση.
Η Fed, η οποία θα δέχεται απόψεις και σχόλια έως τις 20 Μαΐου επί του περιεχομένου της έκθεσης, τονίζει ότι θα προτιμούσε οι Αμερικανοί ομοσπονδιακοί βουλευτές και γερουσιαστές να υιοθετήσουν νομοθεσία η οποία θα επέτρεπε την έκδοση του ψηφιακού νομίσματος πριν εκείνη το εκδώσει, ενώ σημειώνει ότι βασικό πλεονέκτημά του θα αποτελούσε ότι θα διασφάλιζε πως το δολάριο θα παραμείνει το κυρίαρχο νόμισμα στη διεθνή χρηματοοικονομική δραστηριότητα. Η Fed σημειώνει ακόμη ότι το CBDC θα μπορούσε να βελτιώσει τις διασυνοριακές πληρωμές, να διευρύνει την χρηματοοικονομική συμπεριληπτικότητα στην κοινωνία και να εμβαπτίσει το δολάριο στη νέα τεχνολογία.
Υπάρχουν, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση, μεταξύ άλλων η πιθανότητα να “στερέψουν” οι λογαριασμοί πελατών στις παραδοσιακές τράπεζες και να γίνουν οι κρίσεις που θα ξεσπούν σε επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου πιο σοβαρές και πιο συχνές.
- Ανησυχία υπάρχει και για το κομμάτι της προστασίας των ιδιωτικών δεδομένων, με το κράτος να έχει πλήρη εικόνα των συναλλαγών των απλών πολιτών. Στην έκθεση δεν υπάρχουν πολλές αναφορές στο πώς μπορεί να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, με τη Fed να σημειώνει απλώς ότι θα χρειαστεί ισορροπία μεταξύ προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών και διαφάνειας προκειμένου να αποτρέπεται η εγκληματική δραστηριότητα.
Η υποδομή του συγκεκριμένου συστήματος πιθανόν να γίνει επίσης στόχος κυβερνοεγκληματιών – χάκερ. Η θωράκιση του CBDC θα ήταν “εξαιρετικά δύσκολη”, καθώς το νέο νόμισμα θα είχε “πολύ περισσότερες πύλες εισαγωγής από τα υπάρχοντα συστήματα πληρωμών”.
- Αξιωματούχος της Federal Reserve, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει μετά τη διαβούλευση, ούτε πιθανές ημερομηνίες δημιουργίας του νέου ψηφιακού νομίσματος.