Τα σκυλιά του πολέμου γαβγίζουν, μπας και δικαιολογήσουν μια Wall Street που έτσι κι αλλιώς είναι καλωδιωμένη να πέσει, μια ενεργειακή κρίση που υποβόσκει πριν την πανδημία, και μια αναπόφευκτη ύφεση… Ο ψύχραιμος Ρώσος τους χαλάει τα σχέδια, και έτσι η Fed παίζει το ατού “γεράκι”, δίνοντας το σινιάλο πτώσης. Εμείς δεν τσιμπάμε όμως…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Και… η Fed δίνει επίσημα το σινιάλο έναρξης του Καρναβαλιού (και της ύφεσης)! Ο James Bullard, ένα κατεξοχήν “περιστέρι” της Fed να μετατρέπεται σε… γεράκι; Που ακούστηκε;!

Υπενθυμίζεται ότι doves (περιστέρια) αποκαλούνται όσοι τάσσονται υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής (QE, χαμηλά επιτόκια, κάργα κόψιμο χρήματος) – γενικά οι πολιτικές που μας έφεραν εμπρός στο χειρότερο πληθωρισμό του αιώνα.

Η Fed μασκαρεύεται σε "γεράκι": Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε

Hawks (γεράκια) – όσοι συνιστούν επιθετική σύσφιξη, δηλαδή αυξήσεις επιτοκίων – πολιτικές που τραβάνε τα χαλινάρια στην οικονομία, περιορίζοντας μεν κάπως την ανάπτυξή της, αλλά εξασφαλίζοντας πως δε θα υποφέρει από καταστροφικό πληθωρισμό.

Ο Bullard λοιπόν, επικεφαλής του παραρτήματος Federal Reserve του Σαιντ Λούις, ένας τέρμα dovish αρχιτραπεζίτης (όπως φαίνεται και στο διάγραμμα), ντύνεται γεράκι και μάλιστα πεινασμένο, αφού ζητά αυξήσεις επιτοκίων και μάλιστα άμεσα!

Η Fed μασκαρεύεται σε "γεράκι": Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε

Νωρίς οι Απόκριες, αργά οι αλλαγές

Ο Bullard κάνει απότομη στροφή και ταυτόχρονα δραματική έκκληση προς το υπόλοιπο συμβούλιο που αποφασίζει για τα επιτόκια, διότι όπως λέει όχι μόνο πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί ο καταστροφικός πληθωρισμός, αλλά διότι διακυβεύεται για πάντα η αξιοπιστία της Fed, η οποία πλήττεται ανεπανόρθωτα (και αυτό πράγματι θα έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της οικονομίας και των αγορών).

Η Fed μασκαρεύεται σε "γεράκι": Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε

Εμείς αρχικά θα πούμε ψύχραιμα… ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ, ΓΕΛΟΙΟΙ, ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ!

Είναι αργά και για το ένα, και για το άλλο, θλιβερέ Bullard. Και το ξέρεις πολύ καλά αυτό.

Το αποκριάτικο μασκάρεμά σου δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα θέατρο προς περαιτέρω χειραγώγηση των αγορών, κατά το κύνειο άσμα της μακροβιότερης φούσκας της Wall Street. Δεκάρα δε δίνεις για την πραγματική οικονομία.

Η Fed μασκαρεύεται σε "γεράκι": Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε

Είναι αργά να ανακοπεί αποτελεσματικά ο πληθωρισμός, καθότι το οικονομικό ντόμινο έχει ήδη ξεκινήσει. Οι όποιες αυξήσεις επιτοκίων συμβούν τώρα, απλώς θα αλλάξουν το πότε και πως θα πέσει η Wall Street.

Όπως αναλύσαμε, το πραγματικό δίλημμα τώρα είναι ύφεση ή βαριά ύφεση.

Επίσης είναι αργά για να σώσετε την αξιοπιστία σας. Το πράγματι πολύτιμο credibility της Fed πήγε περίπατο ένα χρόνο πριν, όταν έλεγε ψέματα στα μούτρα μας περί μη ύπαρξης πληθωρισμού (αλλά μάλιστα αποπληθωρισμού!), στη συνέχεια περί παροδικού και όλες τις μπούρδες τις οποίες αν είχε αποφύγει, δε θα υπέφερε ο πλανήτης.

Η Fed μασκαρεύεται σε «γεράκι»: Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε

Ωστόσο γιατί είναι σημαντική η κωλοτούμπα του Bullard;

Διότι αν ο πιο dovish ρυθμιστής νομισματικής πολιτικής (του οποίου μάλιστα ο λόγος είναι ισχυρός) γίνεται hawkish, τότε αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο επικοινωνιακό σινιάλο από μεριάς Fed, η οποία μόλις μας έκλεισε το μάτι σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Όχι κάτι που η αγορά βέβαια δεν περίμενε ήδη. Είπαμε, κανείς δεν σέβεται τη Fed πλέον, και η αγορά έχει προσαρμοστεί στο να προεξοφλεί εγκαίρως τις κωλοτούμπες της.

Απλά τώρα έγινε πιο σίγουρο. Τα στοιχήματα για διπλή αύξηση επιτοκίων το Μάρτιο δίνουν τώρα 75% πιθανότητα αύξησης, από 60% πριν τη δήλωση Bullard. Υπενθυμίζεται πως πριν μια εβδομάδα ήταν στο 35%, δηλαδή θεωρούνταν αμφίβολη! Τώρα θεωρείται σίγουρη η επιθετική σύσφιξη.

Η Fed μασκαρεύεται σε "γεράκι": Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε

Σίγουρη και η ύφεση λοιπόν… Όπως και το χρηματιστηριακό κραχ μέσα στο 2022, άσχετα αν πριν τη βουτιά δούμε κάποιο μεγαλειώδες τίναγμα ψόφιας γάτας – κοινώς μια τελευταία αρπαχτή της Wall Street και ιστορικά υψηλά πριν τη μεγάλη κάθοδο.

Αλλά δε θα πόνταρα σε αυτό αν θα ήθελα να φυλάξω τα μισά μου ρούχα…

“Μας εξέπληξε ο πληθωρισμός” (!)

“Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στα σχέδια μας για την απομάκρυνση από τη χαλάρωση”, δήλωσε ο Bullard μιλώντας στο CNBC και συμπλήρωσε: “Μας εξέπληξε η ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Είναι πολύ υψηλός ο πληθωρισμός». ΣΩΠΑ. ΤΟΥΣ ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΛΕΕΙ!

Το είδε ο Τσιρογιάννης από την Άρτα δυο χρόνια πριν, αλλά η Fed εξεπλάγην! ΔΕΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΙΑ.

“Διακυβεύεται η αξιοπιστία μας και πρέπει να αντιδράσουμε στα δεδομένα. Ωστόσο, πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε με έναν οργανωμένο τρόπο και να μην αναστατώσουμε τις αγορές”. Η μόνη αλήθεια που ειπώθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Bullard είχε δηλώσει ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα έως τον Ιούλιο.

«Πιστεύω ότι η άποψη μου είναι καλή και θα προσπαθήσω να πείσω τους συναδέλφους μου ότι έχω δίκιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά οι τίτλοι του Bloomberg:

  • FED MUST REASSURE PEOPLE IT WILL DEFEND INFLATION TGT
  • INITIAL RATE HIKES, BAL-SHEET RUNOFF RELATIVELY CHEAP
  • HAVE BEEN PUSHING CMTE TO MOVE FASTER SINCE SUMMER
  • COULD HAVE MOVED ASSET BUYS UP FASTER IN RETROSPECT
  • I’M A LITTLE MORE WORRIED WE’RE NOT MOVING FAST ENOUGH
  • HAVE A LONG WAYS TO GO IF WE WANT TO BE RESTRICTIVE
  • WOULD WANT TO START PASSIVE BAL-SHEET RUNOFF IN 2Q

Η Fed μασκαρεύεται σε «γεράκι»: Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε

Τι μας λένε οι αγορές

Στο μεταξύ οι αγορές σήμερα άνοιξαν με πτώση, εν μέσω γεωπολιτικών ρίσκων. Ωστόσο υπήρξε ανοδική αντίδραση μετά την ξεκάθαρη αποκλιμάκωση από Ρωσία.

Στη συνέχεια υποχώρησαν στον απόηχο Bullard, αν και οριακά, επιβεβαιώνοντας την προ ημερών εκτίμησή μας πως αφενός η αγορά έχε ήδη προεξοφλήσει κωλοτούμπα Fed, αφετέρου η δήθεν εισβολή των Ρώσων δεν είναι παρά ένα ακόμη αμερικανικό θέατρο προκειμένου να δικαιολογήσουν την έτσι κι αλλιώς καλωδιωμένη Wall Street που είναι να πέσει.

Η Fed μασκαρεύεται σε "γεράκι": Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε

Ελεγχόμενη πτώση για S&P, καθυστερημένη (λόγω πτώσης την Παρασκευή στη Wall St) αλλά και πανικόβλητη για Ευρώπη, συνεχίζουν να κερδίζουν τα μέταλλα, οριακά κάτω από το 2% το αμερικανικό 10ετές.

Η Fed μασκαρεύεται σε "γεράκι": Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε

Θα γαβγίσουν για καμιά βδομάδα, μπας και δικαιολογηθεί η βουτιά στις αγορές, θα αποκλιμακωθεί η ένταση, θα αγοράσουν τη βουτιά (buy the dip), και ακολουθήσει ράλι, ως δια μαγείας τις επόμενες εβδομάδας.

Χρειάζονται ένα τελευταίο καλό ράλι για να ξεφορτώσουν τις θέσεις τους πριν το μεγάλο κραχ… Να το θυμάστε αυτό.

Ο Πούτιν δεν έχει καμια διάθεση να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αμερικανοί τον τσιγκλάνε με κάθε τρόπο, προκαλώντας τον να κάνει το λάθος, αλλά τους λειπεί η “μαγκιά” που είχαν πριν μερικές δεκαετίες. Και επειδή τους χαλάει τη σούπα των Αμερικανών με το να αποκλιμακώνει την κατάσταση, χρειάζονται ένα καινούργιο “λαγό”.

Έτσι πέταξαν τον κατεξοχήν dovish Bullard να “εκπλήξει” τις αγορές με hawkish ρητορική σηματοδώντας επιθετική σύσφιξη και ύφεση.

Αυτά και μην τσιμπάτε όσο σκούζουν πόλεμο…


Το άρθρο αποτελεί συνέχεια του “Κάποιοι απλώς… θα υποφέρουν περισσότερο”

Παρακάτω θα βρείτε όλα τα λινκ του κειμένου (πορτοκαλί υπογραμμισμένα), όπου μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον πληθωρισμό και την επανεκκίνηση της οικονομίας:

Η ΕΚΤ πρέπει να διαλέξει: Απότομη ύφεση ή μακροχρόνιο πληθωρισμό

Ετοιμαστείτε για χρηματιστηριακό κραχ… αλλά όχι bear market

Μόσχα: Θα ανοίξουμε πυρ αν ξένα σκάφη εισέλθουν παράνομα στα χωρικά μας ύδατα

Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός – Διπλή αύξηση επιτοκίων το Μάρτιο;!

Πληθωρισμός: «Κάποιοι απλώς… θα υποφέρουν περισσότερο»

El-Erian: ΕΚΤ και Fed καθυστερούν – Πρέπει να δράσουν τώρα

Όχι Ελπίς… Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!

Ο «παροδικός πληθωρισμός» είναι το ψέμα της δεκαετίας

https://radar.gr/article/i-pandimia-fevgei-o-plithorismos-erchetai

Great Reset, μηδενικά επιτόκια και η αυγή μιας νέας οικονομίας

Το Bitcoin είναι η «σκάστρα» της Wall Street

Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;