Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ότι έτοιμη να ανοίξει πυρ εναντίον ξένων πλοίων και υποβρυχίων, εφόσον εισέλθουν παρανόμως στα χωρικά της ύδατα, διεμήνυσε ανώτερος Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα ληφθεί μόνο στο «ανώτατο επίπεδο», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε επίσης πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με τους υπουργούς του των Εξωτερικών και της Άμυνας.

Το Σάββατο οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι διεξήγαν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα, αφού η Μόσχα ανακοίνωσε πως σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού καταδίωξε αμερικανικό υποβρύχιο σε ρωσικά χωρικά ύδατα στον Ειρηνικό.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης πως δεν θεωρεί ότι σχόλια του απεσταλμένου του Κιέβου στο Λονδίνο σηματοδοτούν επίσημη αλλαγή στη θέση της Ουκρανίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά δήλωσε πως θα βοηθούσε σημαντικά στον καθησυχασμό των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλειά της, αν το Κίεβο απαρνιόταν την πρόθεσή του να γίνει μέλος της συμμαχίας.

Σε στροφή 180 μοιρών προέβη ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο είχε δηλώσει αρχικά, μιλώντας στο BBC, ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ εντύπωση προκαλεί το δηκτικό σχόλιο του Κιέβου για τις δηλώσεις του.

Σήμερα πιστεύεται ότι υπάρχουν 148.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρωμένοι ουκρανικά στα σύνορα – με την υποστήριξη χιλιάδων αρμάτων μάχης και πυροβολικού – με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να προειδοποιούν για πόλεμο, και την Ουάσιγκτον να κάνει λόγο για ρωσική επίθεση ακόμα και έως την Τετάρτη.