Η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας βρίσκεται πλέον στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και εξετάστηκε από το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα με την έκτακτη παρουσία του ΥΠΕΝ κ.Κ. Σκρέκα.
Η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την Ελλάδα θα είναι η ταυτόχρονη διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου από τα Βαλκάνια αλλά και από τον αγωγό TurkStream ο οποίος επίσης εφοδιάζει τη χώρα μας.
Συναγερμός στη ΔΕΠΑ για τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο
Σε αυτή την περίπτωση οι εναλλακτικές εφοδιασμού της χώρας μας είναι η αξιοποίηση στο έπακρο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και του αγωγού TAP που φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Σήμερα οι εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας είναι γεμάτες στο φουλ ενώ στο σενάριο της διακοπής του ρωσικού αερίου ο εφοδιασμός με ΥΦΑ θα είναι πλήρης με επιπλέον δύο δεξαμενόπλοια κάθε μήνα.
Επίσης, όπως προβλέπεται στο σχέδιο οι Ομιλοι ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ θα έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο με διπλή καύση.
Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος πάνω από 1000 Μεγαβάτ, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο.
Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ που θεωρούνται πλέον και αυτές απαραίτητες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Η Ελλάδα ήδη παρήγγειλε τέσσερα νέα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ-LNG) από την Αλγερία, εκτός από τα 6 που είναι ήδη προγραμματισμένα συνολικά για το Φεβρουάριο δηλαδή συνολικά 10 φορτία, ενώ εξετάζονται λύσεις για έξτρα παραλαβές από Αίγυπτο και Νιγηρία.
Ο στόχος είναι, να βρίσκεται διαρκώς υπό μέγιστη πληρότητα ο σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα με την έννοια της stand by παραμονής φορτίων ώστε να την ανεφοδιάζουν αυτόματα, όσο αυτό είναι δυνατόν τεχνικά.
Επίσης έχει γίνει ήδη κρούση προς το Μπακού, ώστε να αυξηθεί το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.
Όπως έχουν ήδη αναφέρει η «Αξία» και το radar.gr εγκαίρως, υπάρχει πάντοτε προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας σε περίπτωση κορύφωσης της κρίσης, αν δηλαδή θα περάσει ο Ερντογάν κατευθείαν στη χώρα μας όλες τις επιπλέον ποσότητες αζερικού αερίου την ώρα της υψηλής κατανάλωσης, ή θα αρχίσουν πάλι οι τούρκοι τα γνωστά εκβιαστικά παιχνίδια τους.
Φυσικό αέριο: Πως θα θωρακιστεί η Ελλάδα αν ο Πούτιν κλείσει την κάνουλα
Εάν διακοπεί εντελώς η ροή ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δεν υπάρχει λύση πλήρους αντικατάστασης του ρωσικού αερίου.
Αν η κρίση κρατήσει 10- 15 ημέρες η χώρα αντέχει ενεργειακά, εάν όμως διαρκέσει πάνω από μήνα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.
Στέλεχος μεγάλου ενεργειακού φορέα υπολογίζει πως «σε ένα Φεβρουάριο, χωρίς σφοδρό ψύχος η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 270.000 Μεγαβατώρες φυσικού αερίου την ημέρα.
Οι 135.000 Μεγαβατώρες προέρχονται από το ρωσικό αέριο (κυμαίνεται από 44-50% συνήθως), σχεδόν 80.000 από LNG, περίπου 35.000 από αζερικό και περίπου 20.000 από τουρκικό».
Με τα έξτρα φορτία που έχει προγραμματίσει η Ελλάδα, το πιθανό έλλειμμα από ρωσικό το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, που θα κυμανθεί από 2,7-3,1 εκατομμύρια μπορεί να αναπληρωθεί, ενώ και η ΔΕΗ είναι έτοιμη να θέσει σε πλήρη λειτουργία όλες τις λιγνιτικές μονάδες που είναι σε θέση να δουλέψουν