Μια φθηνή Facebook συμφέρει τον Ζουκ αφενός γιατί την κρατά χαμηλά από τα νομοθετικά ραντάρ, και αφετέρου γιατί μια υποτιμημένη εποχή αποτελεί φθηνή και αποδοτική επένδυση σε ένα μέλλον όπου το Metaverse κατακτά τον κόσμο.
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Ο Ζούκερμπεργκ δεν είναι κανάς τυχαίος, και σε καμία περίπτωση δεν είναι κανένας loser. Δεν έχτισε μια αυτοκρατορία για να τη χάσει έτσι απλά.
Το Facebook (ή Meta) παραμένει ο βασιλιάς των σόσιαλ μίντια (μη ξεχνάτε ότι του ανήκει και το Instagram) και αυτή η βασιλεία δε χάνεται από ένα limit down της μετοχής, όσο ακραίο κι αν ήταν αυτό.
Και τώρα που έκατσε η σκόνη και φαίνονται πιο ξεκάθαρα κάποια κομμάτια του παζλ, αρχίζει να γίνεται αντιληπτό πως αυτή η βουτιά (η μεγαλύτερη στην ιστορία της Big Tech – κόστισε 250 δισ. κεφαλαιοποίησης) τελικά μόνο τυχαία δεν ήταν.
Ίσως τελικά αποδειχθεί ευεργετική, και όχι καταστροφική – πιθανόν μέρος ενός πανέξυπνου σχεδίου.
Κι αυτό διότι οι σωρευμένες απώλειες του τεχνολογικού γίγαντα έριξαν την κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 600 δισ. δολάρια, για πρώτη φορά από το Μάιο του 2020.
Γιατί είναι σημαντικό το νούμερο 600;
Αυτή η διαρκώς μειούμενη κεφαλαιοποίηση του Facebook θα μπορούσε να έχει ένα θετικό στοιχείο: τη δυνατότητα να παρακάμψει τη νέα αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.
Την Τρίτη η κεφαλαιοποίηση έπεσε στα 599,32 δισ. δολάρια.
Έλα όμως που το ανώτατο όριο των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι επίσης ο αριθμός που επέλεξαν οι νομοθέτες στις ΗΠΑ ως το όριο για μια «καλυμμένη πλατφόρμα» στο πλαίσιο ενός πακέτου ρυθμίσεων για τον ανταγωνισμό που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να στοχεύουν στους μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες!
Εάν η Meta παρέμενε κάτω από αυτό το όριο, θα μπορούσε να αποφύγει τα πρόσθετα εμπόδια που θα έβαζαν οι ρυθμίσεις για το πώς μπορεί να διεξάγει τις δραστηριότητές της και να κάνει συμφωνίες, ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Amazon, η Alphabet, η Apple και ακόμη και η Microsoft υπόκεινται στους κανόνες.
Θα μπορούσε να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να γίνει νόμος κάποιο από τα νομοσχέδια, αν αυτό συμβεί.
Η γλώσσα θα μπορούσε ακόμα να τροποποιηθεί, και ακόμη και όπως γράφτηκε αρχικά, τα νομοσχέδια θα συνεχίσουν να ισχύουν για τις πλατφόρμες για ένα χρονικό διάστημα αφού οι κεφαλαιοποιήσεις υποχωρήσουν κάτω από το όριο.
Ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη Meta, εάν θεωρείται καλυμμένη πλατφόρμα μέχρι την ψήφισή του.
Οι προοπτικές του Metaverse επισκιάζουν την πτώση
Από την άλλη, η μετοχή της Facebook μπορεί να θεωρηθεί value stock, ότι κατέχει (παραδόξως) πραγματική αξία, καθώς η προς το παρόν ψηφιακή ουτοπική πραγματικότητα του metaverse μπορεί στο μέλλον κάλλιστα να γίνει η… κανονική πραγματικότητα μας (όσο δυστοπικό κι αν είναι αυτό το μέλλον).
Μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά πως να το κάνουμε, από ό,τι φαίνεται θα αρέσει στις επόμενες γενιές που θα μεγαλώσουν με αυτό.
Και αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις στο metaverse βρίσκονται ακόμη σε βρεφικό στάδιο. Τα δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν βέβαια, και τώρα είναι η στιγμή για πονταρίσματα.
Και η Meta κατέχει φυσικά μερίδα του λέοντος σε αυτό το ψηφιακό σύμπαν.
Μπορεί τώρα λοιπόν η μετοχή να πέφτει, αλλά οι ασύλληπτες προοπτικές του metaverse ίσως να αξίζουν τα δισ. που επενδύονται σε αυτό.
Ξανά, ο Ζουκ δεν είναι χαζός. Αν ρίχνει τώρα τη μετοχή, ίσως είναι αφενός προκειμένου να την κρατήσει κάτω από τα νομοθετικά ραντάρ, και αφετέρου, να επενδύσει φθηνά όσο είναι χαμηλά, ούτως ώστε να “θερίσει” τη μέγιστη απόδοση σε μια δεκαετία, όταν το Metaverse θα έχει ενδεχομένως αρχίσει να γίνεται κομμάτι της ζωής μας.
Buy the dips (αγοράστε τις βουτιές) λοιπόν, αλλά με ρέγουλα… διότι η αγορά έχει ακόμη να δει πολύ κόκκινο μέχρι και το φθινόπωρο…
Facebook : O Ζούκερμπεργκ απειλεί να τραβήξει την πρίζα στην Ευρώπη
Εταιρείες επενδύουν εκατομμύρια δολάρια σε εικονικά ακίνητα στο Metaverse
Η ΕΚΤ πρέπει να διαλέξει: Απότομη ύφεση ή μακροχρόνιο πληθωρισμό