Το εθνικό νόμισμα στη συνέχεια, θα μπορεί να μετατρέπεται στο αρχικό των ομολόγων σε μεταγενέστερη ημερομηνία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία.

Ως απάντηση στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για άρση της ειδικής «εξαίρεσης» (waiver), η οποία επέτρεπε στη Ρωσία τις συναλλαγές με νόμισμα του εξωτερικού, το ρωσικό Υπουργείο τόνισε πως «τούτη η κίνηση θα πλήξει πρώτα τους επενδυτές του διεθνή χώρου», ανέφεραν πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς.

Το γεγονός αυτό, φέρνει τη Ρωσία πιο κοντά στη χρεοκοπία.

Μέχρι την Τετάρτη, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών είχε χορηγήσει μία βασική «εξαίρεση» από τις κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, που της επέτρεπε να επεξεργάζεται πληρωμές προς κατόχους ομολόγων σε δολάρια, μέσω αμερικανικών και διεθνών τραπεζών, κατά περίπτωση.

Η παραπάνω ενέργεια χάρισε τη δυνατότητα στη Ρωσία να τηρήσει τις προηγούμενες προθεσμίες πληρωμής του χρέους, αν και την ανάγκασε να αξιοποιήσει τα συσσωρευμένα αποθέματα συναλλάγματος για να πραγματοποιήσει πληρωμές, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, CNBC.

Από τις 12:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Νέας Υόρκης), οι αμερικανικές τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα απαγορεύεται, πλέον, να δέχονται πληρωμές ομολόγων από τη ρωσική κυβέρνηση.

Η Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα ότι αποτελεί «μία λογική πιθανότητα η λήξη της άδειας», διευκρινίζοντας εξαρχής ότι επρόκειτο για ένα προσωρινό μέτρο.

Η Ρωσία καλείται να πραγματοποιήσει πληρωμές 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε εξωτερικό χρέος την Παρασκευή (27/05). Αναμένοντας τη λήξη της προθεσμίας, είχε αρχίσει τις μεταφορές των χρημάτων από την προηγούμενη εβδομάδα, για να προλάβει τους περιορισμούς.

Η Μόσχα πρέπει να πληρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κουπόνια, έως τα τέλη του 2022. Παρότι έχει άφθονη ρευστότητα (χάρη στις ακριβές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου), το τεχνικό κομμάτι των πληρωμών μετατρέπεται σε ακόμη δυσκολότερη διαδικασία.

Σε περίπτωση μη καταβολής των απαιτούμενων κεφαλαίων, διαθέτει περίοδο χάριτος έως και τριάντα ημερών, με σκοπό την εύρεση μίας λύσης.