Ο Αλεξέι Παραμόνοφ υπογράμμισε σήμερα (13/06) ότι η Ρωσία εξετάζει σοβαρά την απόπειρα του Βατικανού για κατάπαυση του πυρός στο ουκρανικό μέτωπο, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Η ηγεσία του Βατικανού τόνισε κατ’ επανάληψη ότι είναι διατεθειμένη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για την επίτευξη της ειρήνης και τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Τούτες οι δηλώσεις, επιβεβαιώνονται και στην πράξη. Διατηρούμε ανοικτό και κατ’ ιδίαν διάλογο, σε σειρά θεμάτων, ιδίως σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Παραμόνοφ.

Στις 10/06, ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχθηκε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Βατικανό

Στην συνέχεια, η επικεφαλής Κομισιόν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αγίας ΈδραςΚαρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και τον Υπουργό ΕξωτερικώνΠολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ.

Στις συνομιλίες με τον Καρδινάλιο, «δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στις θετικές διμερείς σχέσεις και τη δέσμευση να υπάρξει δραστηριοποίηση με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με έμφαση στα ανθρωπιστικά προβλήματα και τις συνέπειες της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης στον τομέα της διατροφής», σύμφωνα με ενημέρωση της Αγίας Έδρας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσήλθε στο Αποστολικό Μέγαρο με αμαξίδιο, για να συναντήσει την κ. Φον ντερ Λάιεν, εξαιτίας της γοναλγίας που συνεχίζει να τον ταλαιπωρεί.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για «πραγματικές διαπραγματεύσεις»

Στις 05/10, «εκατό ημέρες μετά την έναρξη της ένοπλης επίθεσης κατά της Ουκρανίας», ο Πάπας ζήτησε «να διεξαχθούν πραγματικές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και μία λύση», στο πλαίσιο των εορτασμών της Πεντηκοστής.

«Ώστε η απελπισμένη κραυγή των ανθρώπων που υποφέρουν, να ακουστεί με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε.

«Καθώς μεγαλώνει το μένος της καταστροφής, του θανάτου και οι συγκρούσεις φουντώνουν, τροφοδοτώντας μία ολοένα και πιο επικίνδυνη κλιμάκωση για όλους, κάνω νέα έκκληση προς τους ηγέτες των εθνών· σας παρακαλώ, μην οδηγείτε την ανθρωπότητα στην καταστροφή», επεσήμανε ο Ποντίφικας από το παράθυρο του Αποστολικού Παλατιού με αποδέκτες 25.000 πιστούς, συγκεντρωμένους στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με παιδιά στο Βατικανό, ο 85άχρονος επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας διατύπωσε ξανά την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ουκρανία, εξηγώντας, όμως, πως αναμένει «την κατάλληλη στιγμή».

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έχει πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για ειρήνη στην Ουκρανία, δίχως να κατονομάσει σε οιαδήποτε περίπτωση τον Βλαντιμίρ Πούτιν ή τη Ρωσία, ενώ το Βατικανό προσπαθεί να διατηρήσει τον διάλογο με τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, επιχειρώντας μία λεπτή διπλωματική ισορροπία.