Αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας συμμορφώθηκαν στην απαίτηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για εξαγορά φυσικού αερίου αποκλειστικά στο εθνικό νόμισμα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό για την περίοδο των τελευταίων πέντε ετών.
Το ρούβλι έφθασε έως και το 9% πάνω έναντι του ευρώ, «κλείνοντας» τη σημερινή συνεδρίαση στο 2.8% έναντι του δολαρίου. Στο σύνολο του έτους, έχει καταγράψει την καλύτερη επίδοση στις αγορές συναλλάγματος.
Το ρωσικό νόμισμα όχι μονάχα μπόρεσε να επιβιώσει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και να σημειώσει κέρδη περίπου 20% από την έναρξη της εισβολής, τα οποία οφείλονται εν μέρει στην τάχιστη επιβολή των capital controls σε όλη τη Ρωσία, στη συρρίκνωση των εισαγωγών, αλλά και την αύξηση των τιμών ενέργειας.
Η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην αγορά από τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα δεν κατάφερε να αναστρέψει την άνοδο του νομίσματος, που ενδέχεται να αποτελέσει πρόβλημα για τον προϋπολογισμό του κράτους, καθώς ένα μεγάλο μερίδιο των εσόδων είναι «σφραγισμένο» σε νομίσματα χωρών του εξωτερικού.
Παράλληλα, όμως, ένας σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στην άνοδο του νομίσματος είναι ότι αρκετοί πελάτες της Gazprom από τον διεθνή χώρο, αποδέχονται τις απαιτήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για τις πληρωμές του φυσικού αερίου.
Παρόλα αυτά, η Κομισιόν έχει αποστείλει αυστηρό μήνυμα προς τους εισαγωγείς φυσικού αερίου να μην ανοίξουν λογαριασμούς στη GazpromBank, τονίζοντας ότι, για να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις, θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες της επιτροπής.
Ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, είχε γνωστοποιήσει πως «περίπου οι μισοί από τους πενήντα πελάτες της Gazprom από το εξωτερικό έχουν δημιουργήσει λογαριασμούς με σκοπό την πραγματοποίηση πληρωμών σε ρούβλια», δίχως όμως να διευκρινίσει ποιες είναι οι εταιρείες ή οι χώρες εκείνες.
Τον περασμένο μήνα, η Gazprom διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία.