Τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία θα κλείσει η Ρωσία το Σάββατο 21 Μαϊου, όπως ανακοίννωσε η φινλανδική εταιρεία εισαγωγής Gasum.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία ήταν οι δυο πρώτες χώρες στις οποίες οι Ρώσοι έκοψαν την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο.

Η Gasum αρνήθηκε να πληρώσει την Gazprom Export σε ρούβλια όπως είχε ζητήσει η Ρωσία από τις ευρωπαϊκές χώρες.

“Είναι πολύ λυπηρό που οι προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του συμβολαίου προμήθειάς μας θα σταματήσουν τώρα”, ανέφερε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Μίκα Βιλγιάνεν.

“Ωστόσο, προετοιμαζόμασταν σχολαστικά για αυτή την κατάσταση και προνοήσαμε προκειμένου να μην υπάρξουν διακοπές στο δίκτυο μεταφοράς αερίου, θα μπορέσουμε να εφοδιάσουμε όλους τους πελάτες μας με αέριο τους ερχόμενους μήνες”, είπε.

Η διακοπή προγραμματίζεται να λάβει χώρα στις 04:00 (ώρα Γκρίνουιτς, 07:00 ώρα Ελλάδας) της 21ης Μαΐου. Η Gasum δήλωσε πως θα συνεχίσει να παρέχει αέριο στους Φινλανδούς καταναλωτές από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticonnector που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία. H φινλανδική εταιρεία είχε προειδοποιήσει προχθές, Τετάρτη, πως η Ρωσία μπορεί να διέκοπτε την παροχή αερίου λόγω της διαμάχης για την πληρωμή σε ρούβλια.

Με όρους… Πούτιν πλήρωσε η Σλοβακία

Στον αντίποδα, στην πληρωμή του ρωσικού αερίου με τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία, προχώρησε η κρατική σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου (SPP).

Η Σλοβακία πλήρωσε σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Ρίτσαρντ Προκιπτσάκ, κόντρα στις συστάσεις της Κομισιόν.