«Ο κ. Σολτς προέτρεψε τον Πρόεδρο της Ρωσίας να βρεθεί διπλωματική λύση για την εμπόλεμη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία να βασίζεται στην εκεχειρία και την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων το συντομότερο δυνατόν, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών», υποστήριξε ο Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Ο Όλαφ Σολτς έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και ζήτησε από τον κ. Πούτιν να συνεχίσει την πλήρη εφαρμογή της –υποστηριζόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη– συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών, κατά την διάρκεια της 90άλεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας,

«Ο Καγκελάριος τόνισε ότι οιαδήποτε περαιτέρω βήματα προσάρτησης εκ μέρους της Ρωσίας δε θα μείνουν αναπάντητα και δε θα αναγνωρισθούν σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο κ. Χεμπεστράιτ, προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Όλαφ Σολτς: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε τον πόλεμο για εντελώς παράλογους λόγους»

Στις 21/08, ο κ. Σολτς κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας ότι «εξαπέλυσε την επίθεση στην Ουκρανία για εντελώς παράλογους λόγους».

«Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ απειλή για τη Μόσχα», τόνισε σήμερα (21/08) κατά την Ανοιχτή Ημέρα στην Καγκελαρία, απορρίπτοντας την κατηγορία ότι τα κράτη – μέλη της συμμαχίας δεν είχαν φροντίσει για τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας, πριν από τον πόλεμο.

Ο Όλαφ Σολτς είχε διαβεβαιώσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ότι «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, για τα επόμενα τριάντα χρόνια», σε συνομιλίες πριν από την έναρξη του πολέμου.

«Ωστόσο, δεν ήθελε να αποδεχθεί τις φιλελεύθερεςανοιχτές κοινωνίες στην Ευρώπη. Ο κ. Πούτιν έχει εντελώς παράλογες ιδέες, μού είχε εξηγήσει, για παράδειγμα, ότι η Λευκορωσία και η Ουκρανία δε θα έπρεπε στην πραγματικότητα να είναι ξεχωριστά κράτη».

Διαβάστε ακόμη: