Ο κ. Σολτς, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Όσλο, ζήτησε από την κυβέρνηση να επεκτείνει την παραγωγή φυσικού αερίου, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. Η Νορβηγία «προσφέρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της», αντέτεινε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

«Αισθανόμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι η Νορβηγία έχει αυξήσει την παραγωγή, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε αρχικά ο Καγκελάριος.

«Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, στην προσπάθεια να περιορίσουμε την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ, εξίσου καθοριστική είναι η υπόσχεση της Νορβηγίας να διατηρήσει υψηλό επίπεδο παραγωγής, καθώς η ζήτηση θα παραμείνει αντίστοιχα μεγάλη την ερχόμενη χρονιά.

Είμαι πολύ χαρούμενος, διότι η Νορβηγία αποτελεί έναν ασφαλή, δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο για τον εφοδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης με ενέργεια. Τα δύο κράτη επιθυμούν να διευρύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», επεσήμανε εν συνεχεία.

Ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας υπογράμμισε ότι η πατρίδα του «προσφέρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της», έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή κατά 10% και διευκρίνισε ότι η ασφαλής αύξηση της παραγωγής δεν αποτελεί αποκλειστικά πολιτική απόφαση, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες.

«Για να αυξηθεί η παραγωγή, πρέπει να αυξηθούν τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου», εξήγησε ο Γιόνας Γκαρ Στέρε, επαναλαμβάνοντας, πάντως, ότι «η Νορβηγία εργάζεται, προκειμένου να είναι ένας σταθερός προμηθευτής φυσικού αερίου για τη Γερμανία».

«Το φυσικό αέριο αποτελεί μόνο μία σταθερή πηγή ενέργειας για τη μεταβατική φάση. Η Γερμανία ανέλαβε τη μεγάλη πρόκληση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μία δύσκολη και ταραχώδη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, βρίσκεται προ των πυλών. Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια, αξιοποιηθεί», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει, περίπου, το 20% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, από τη Νορβηγία. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το νορβηγικό Υπουργείο Ενέργειας προσάρμοσε τις άδειες παραγωγής για τρία μεγάλα υπεράκτια κοιτάσματα, με σκοπό να αυξηθεί η εξόρυξη φυσικού αερίου.

Αυτή τη στιγμή, αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες της παραγωγής και των αγωγών, σύμφωνα με το Όσλο. Στη Γερμανία, το μερίδιο του νορβηγικού φυσικού αερίου έχει φθάσει το 30%, καθιστώντας τη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή, καθώς η Ρωσία παραδίδει πλέον περίπου το 1/5 του όγκου που έχει συμφωνήσει, μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η Γερμανία και η Νορβηγία, σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, σκοπεύουν προσεχώς να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών. Ο κ. Γκαρ Στέρε γνωστοποίησε ότι η πατρίδα του βασίζεται εδώ και δεκαετίες σε υπερθετικό βαθμό στη γερμανική τεχνολογία και εκδήλωσε ενδιαφέρον περαιτέρω συνύπαρξης για την κατασκευή υποβρυχίων.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι δύο χώρες συντονίζουν στενά τις ενέργειές τους, ενημέρωσε ο κ. Σολτς, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί στο Όσλο και με όλους τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των σκανδιναβικών χωρών, στο πλαίσιο του Νορδικού Συμβουλίου.

Οι επτά ηγέτες διακήρυξαν την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία, καταδικάζοντας τη Ρωσία «για τον βάναυσο επιθετικό της πόλεμο και την παραβίαση της βασιζόμενης σε κανόνες διεθνούς τάξης» και να αντιμετωπίζουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ως «έργο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Διάσταση απόψεων στο ζήτημα της χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε Ρώσους τουρίστες.

«Ο πόλεμος είναι έργο του Βλαντιμίρ Πούτιν και όχι των Ρώσων και οι σκέψεις για γενική άρνηση βίζας, θα μπορούσαν να δυσκολέψουν και όλους όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, επειδή διαφωνούν με τον πόλεμο», εξήγησε ο Όλαφ Σολτς.

Σκανδιναβοί ηγέτες, από την άλλη, διατύπωσαν διαφορετική άποψη. «Οι απλοί Ρώσοι δεν άρχισαν τον πόλεμο, όμως, τον υποστηρίζουν. Δεν είναι σωστό οι Ρώσοι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τουρίστες, να ταξιδεύουν στον χώρο της Σένγκεν και να βλέπουν τα αξιοθέατα, ενώ η Ρωσία σκοτώνει ανθρώπους στην Ουκρανία», υποστήριξε η Φινλανδή Πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, η οποία πρότεινε στην Ένωση–μαζί με την Εσθονή ομόλογό της, Κάγια Κάλας– την απαγόρευση χορήγησης βίζας για τους Ρώσους. Η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντεριξεν, φάνηκε να συμφωνεί με τις δύο ηγέτιδες.

Σήμερα, ο κ. Σολτς θα μεταβεί στη Σουηδία, με την επικείμενη ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ, να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών.