Η Ένωση δε μπορεί πια να διατηρεί εθνικά βέτο, όταν λαμβάνει αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, εάν θέλει να διατηρήσει ηγετικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη», ανέφερε χθες (17/07), ο κ. Σολτς.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά την ενότητα στην Ευρώπη όλο και πιο επείγουσα, αυξάνοντας την πίεση για τον τερματισμό των «εγωιστικών αποκλεισμών» των ευρωπαϊκών αποφάσεων από μεμονωμένα κράτη – μέλη, επεσήμανε, σε άρθρο στην εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine”.

«Δε μπορούμε πια να αντέξουμε εθνικά βέτο, για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική, αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας, σε έναν κόσμο ανταγωνιστικών, μεγάλων δυνάμεων», προσέθεσε εν συνεχεία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος έχει αντιμετωπίσει κριτική από το Κίεβο και άλλους δυτικούς συμμάχους, ότι η Γερμανία δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση για την κρίση στην Ουκρανία, μία κατηγορία την οποία εκείνος έχει αρνηθεί.

Η εισβολή, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προκάλεσε σημαντική αλλαγή στην αμυντική πολιτική της Γερμανίας, έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης.

Παράλληλα, η σύγκρουση έχει ωθήσει το Βερολίνο προς έναν ενεργότερο ρόλο εξωτερικής πολιτικής παγκοσμίως, επωφελούμενο από την προεδρία του στην «Ομάδα των Επτά» βιομηχανοποιημένων χωρών, εφέτος.

Ο Όλαφ Σολτς υποστήριξε ότι η G7 και άλλα κράτη θα μπορούσαν να συνεργασθούν με σκοπό την εύρεση λύσεων για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία του κορωνοϊού, εάν η Γερμανία αναλάβει την ευθύνη για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ολοκλήρωσε, γράφοντας ότι η Γερμανία θα προχωρήσει σε προτάσεις για κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, οικοδόμηση ευρωπαϊκής άμυνας, τεχνολογικής κυριαρχίας και δημοκρατικής ανθεκτικότητας, τους επόμενους μήνες.

Όλαφ Σολτς: «Η σημερινή κρίση θα έχει διάρκεια, βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικής πρόκλησης»

«Η τρέχουσα κρίση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες (…) βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικής πρόκλησης», τόνισε στις 04/07 ο κ. Σολτς, προσθέτοντας πως «ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας, προκάλεσαν γενική αβεβαιότητα», μετά τις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «συντονισμένης δράσης», με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Ο Πρόεδρος των εργοδοτώνΡάινερ Ντούλγκερ, περιέγραψε την κατάσταση ως «τη σκληρότερη οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση, από την επανένωση της Γερμανίας».

«Οι Γερμανοί, θα εξέλθουμε από αυτή τη φάση, μονάχα εάν ενώσουμε τα χέρια και συμφωνήσουμε σε κοινές λύσεις», σχολίασε ο Καγκελάριος και αναφέρθηκε στις ελαφρύνσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, όπως το ενιαίο μηνιαίο εισιτήριο των 9€ για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η έκπτωση στα καύσιμα.