Η παράταση της μειωμένης παραγωγικής ικανότητας της Νορβηγίας σε διάφορες εγκαταστάσεις που συμβάλλουν στη μεταφορά του καυσίμου στην Ευρώπη, επέφερε αύξηση έως και 3,3% στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.

Οι αποστολές από τη Νορβηγία αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω σήμερα, Τρίτη, με μειωμένες προμήθειες τόσο στον τερματικό σταθμό Easington του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και στον τερματικό σταθμό Zeebrugge του Βελγίου.

Οι περικοπές, που προκλήθηκαν από ένα περιστατικό στο νορβηγικό κοίτασμα Sleipner, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή δικτύου Gassco. Η διακοπή επηρέασε επίσης τα εργοστάσια Kollsnes και Nyhamna στη Νορβηγία.

Νορβηγία και Nord Stream 1 βάζουν φωτιά στην τιμή του φυσικού αερίου

Οι χαμηλότερες νορβηγικές ροές συμπίπτουν με τη διακοπή του βασικού αγωγού Nord Stream 1 της Ρωσίας λόγω εργασιών συντήρησης που ξεκίνησαν χθες, συμπιέζοντας την προσφορά, σε μια εποχή που οι χώρες σπεύδουν να γεμίσουν τους χώρους αποθήκευσης για τον χειμώνα και ένας καύσωνας ενισχύει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για την ψύξη των σπιτιών. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλότερες από τα εποχικά κανονικά επίπεδα, είδε τις τελευταίες ημέρες υψηλότερη παραγωγή από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου από το κανονικό, για αυτή την εποχή του έτους.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δεν έχει αυξήσει τις προμήθειες μέσω της Ουκρανίας, ενώ ο αγωγός Nord Stream 1 είναι κλειστός. Παραμένουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πόσο φυσικό αέριο θα παραδώσει η Gazprom μετά το τέλος των εργασιών συντήρησης την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο του επόμενου μήνα -που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη – σημειώνει άνοδο 2,1% στα 168 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε χθες έως και τα 183ευρώ/MWh, υπό τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί για την ασφάλεια προμήθειας της κεντρικής Ευρώπης, μετά το πέρας της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1.

Ωστόσο ουδείς γνωρίζει εάν τελικώς μετά το πέρας της συντήρησης του αγωγού, η Ρωσία θα επανεκκινήσει τις ροές αερίου προς τη Γερμανία και την Κ. Ευρώπη.