Κατεβάζει ταχύτητα η τιμή του φυσικού αερίου έπειτα από τη συμφωνία ανάμεσα σε εργατικά συνδικάτα και εργοδότες στη Νορβηγία να τερματίσουν την απεργία στο κλάδο στον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Στην υποχώρηση του αερίου συνέβαλαν επίσης και τα μέτρα που έλαβε η Γερμανία για να μειώσει την κρίση εφοδιασμού της.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησε έως και 7,9% στα 152 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τερματίζοντας πέντε ημέρες κερδών. Λίγο πριν τις 11:00 υποχωρούσε κατά 6,24%, στα  154,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση εδώ και δεκαετίες, με τη Ρωσία – τον κύριο προμηθευτή της περιοχής – να περιορίζει τις ροές καθώς οι εντάσεις αυξάνονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχετικές κυρώσεις. Η προοπτική περιορισμένων προμηθειών από τη Νορβηγία είχε συμβάλει στην άνοδο των τιμών.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι παρέπεμψε τη διένεξη ανάμεσα σε εργαζόμενους του τομέα του αερίου και του πετρελαίου και του εργοδότη τους σε ανεξάρτητο θεσμό μεσολάβησης, επιβάλλοντας έτσι δυνάμει της νομοθεσίας στη χώρα τον τερματισμό της κινητοποίησης.

«Οι δύο πλευρές είπαν ότι θα τερματίσουν την απεργία ώστε όλοι να επιστρέψουν στην εργασία τους το συντομότερο δυνατό», ανέφερε το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Τρίτης.

Οι κινητοποιήσεις είχαν ήδη κλείσει τρία πεδία αυτή την εβδομάδα. Η απεργία σε πολλά πρότζεκτ το Σάββατο επρόκειτο να επηρεάσει τελικά το 56% των εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας και να περικόψει τις προμήθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κινήσεις της Γερμανίας

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας έσπευσε να εγκρίνει νομοθεσία που θα του επιτρέπει να σώσει τις πληττόμενες ενεργειακές εταιρείες καθώς η πίεση της Ρωσίας στις προμήθειες φυσικού αερίου χτυπάει τον κλάδο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Uniper, της οποίας η δραστηριότητα εξαρτάται από το φθηνό ρωσικό αέριο, πρόκειται να είναι η πρώτη που θα λάβει κρατική υποστήριξη. Αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η εταιρεία χρειάζεται έως και 9 δισ. ευρώ -περίπου διπλάσια από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Η νομοθεσία επιτρέπει στο κράτος να προσφέρει πακέτα διάσωσης και να αγοράζει μερίδια των προβληματικών εταιρειών. Περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό για τη μετακύλιση μέρους του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου στους καταναλωτές, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος νωρίτερα την Τρίτη. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο και θα πάει στο κοινοβούλιο αργότερα αυτή την εβδομάδα.