Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει δημιουργήσει «τερματικούς σταθμούς στη βόρεια ακτογραμμή, για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου», επεσήμανε αρχικά ο κ. Σολτς.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη, αμφισβητείται από την Ένωση Πόλεων και Δήμων της Γερμανίας, η οποία εκπροσωπεί περίπου 14.000 Δήμους και κωμοπόλεις σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν «κόβει» τις προμήθειες, ως αντίποινα για τις επιβεβλημένες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη Ρωσία. Οι ανησυχίες πως η Γερμανία θα μπορούσε να έλθει αντιμέτωπη με «κύμα» χρεοκοπιών ως απόρροια της κρίσης, εντείνονται.

«Έχουμε εξοικονομήσει φυσικό αέριο. Χρησιμοποιούμε, για άλλη μία φορά, τις παραγωγικές δυναμικότερες των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Στις αρχές του επόμενου έτους, θα έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της νότιας Γερμανίας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», υπογράμμισε ο Καγκελάριος.

Όμως, η υπόσχεση της κυβέρνησης αμφισβητήθηκε σήμερα (10/09), όταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Πόλεων και Δήμων ισχυρίσθηκε ότι «το κράτος διατρέχει τον κίνδυνο ενεργειακής κρίσης».

«Μία επίθεση χάκερ ή / και πιθανή υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό βραχυκύκλωμα. Μία τέτοια υπερφόρτωση θα μπορούσε να προκληθεί, αν πάρα πολλά νοικοκυριά συνδέσουν ηλεκτρικές θερμάστρες αντί για σώματα με φυσικό αέριο», ανέφερε ο Γκερντ Λάντσμπεργκ, μιλώντας στη Welt.

«Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει πως η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά δεν έχει πράξει αρκετά ακόμη, ώστε να προετοιμασθεί κατάλληλα», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: