Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας κάνει λόγο για υπερτριπλασιασμό του πλεονάσματος όσον αφορά τις τρέχουσες συναλλαγές κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, σε σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα.
Ο δείκτης «αναρριχήθηκε» στα 95.8 δισεκατομμύρια δολάρια, με την αύξηση των τιμών τόσο στο πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο να ισοσταθμίζουν την «ταραχή» των επιβεβλημένων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
Η σταθερή εισροή εσόδων από την ενέργεια και άλλου είδους εξαγωγές –σε συνδυασμό με τα αυστηρά capital controls αμέσως μετά την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης– στήριξαν το ρούβλι και ως συνέπεια, είχε την καλύτερη εφετινή απόδοση σε σύγκριση με κάθε άλλο εθνικό νόμισμα, μέχρι στιγμής.
Ο ρόλος των capital controls
Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η Ρωσία προχώρησε σε επιβολή capital controls, ώστε να αποτραπούν οι ρευστοποιήσεις των επενδυτών του εξωτερικού σε περιουσιακά στοιχεία της χώρας.
Ουσιαστικά, στόχος των περιοριστικών μέτρων ήταν να διασφαλισθεί πως η ρωσική οικονομία δε θα υποστεί μαζικές εκροές κεφαλαίων και ότι το ρούβλι δε θα «διολισθήσει» σε πρωτοφανή επίπεδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα απέδωσε την ανάκαμψη του ρουβλίου στα capital controls.
Το ύψος του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο και αποτελεί σημείο αναφοράς για το εμπόριο προϊόντων και επιχειρήσεων, σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Το αντίστοιχο μέγεθος το πρώτο τετράμηνο του 2021 ήταν στα 27.500.000.000$.
Η G7 θα συνεχίσει την οικονομική πίεση στη Ρωσία και καλεί την Κίνα «να μην υπονομεύσει» τις κυρώσεις
Η G7 «δε θα αναγνωρίσει ποτέ τα σύνορα που η Ρωσία θέλει να επιβάλλει διά της ισχύος με τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, υπογράμμισαν στις 14/05 οι συμμετέχοντες Υπουργοί Εξωτερικών.
Οι επικεφαλής των επιτελείων διπλωματίας προέβησαν σε τούτο το σχόλιο στο τέλος της τριήμερης συνόδου στο Βάνγκελς της Βόρειας Γερμανίας, όπου κάλεσαν ξανά τη Λευκορωσία να σταματήσει τη διευκόλυνση της ρωσικής επέμβασης και να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της.