Στις 13 Ιουλίου, έληξε η περίοδος χάριτος, κατά τη διάρκεια της οποίας η Λευκορωσία έπρεπε να καταβάλλει το ποσό των 22.9 εκατομμυρίων δολαρίων για τα δεκαετή ευρωομόλογα.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Moody’s, ανακοίνωσε σήμερα μέσω επίσημης ανακοίνωσης (15/07) ότι σημειώθηκε χρεοκοπία στη Λευκορωσία, αναφορικά με το εξωτερικό χρέος.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Λευκορωσίας πραγματοποίησε την πληρωμή σε εθνικό νόμισμα, εξαιτίας της οποίας οι κάτοχοι των ομολόγων δε μπορούσαν να λάβουν πληρωμές.

«Η απόσβεση του συναλλαγματικού χρέους με λευκορωσικά ρούβλια συνιστά χρεοκοπία», επεσήμανε ο οίκος.

Η Λευκορωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας, αποφάσισε να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος σε εθνικό νόμισμα, στα τέλη Ιουλίου. Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας χαρακτήρισε την απόφαση ως «αναγκαστικό μέτρο», καθώς οι συμμετέχοντες του συστήματος δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγυηθούν πλήρως και εμπρόθεσμα την καταβολή των πληρωμών, σε όλους του κατόχους ευρωομολόγων.

Την 22α Ιουνίου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο θεσπίσθηκε μία νέα προσωρινή διαδικασία για τις πληρωμές των ευρωομολόγων σε ρούβλια.

Την 28η Ιουνίου, ο οίκος Moody’s ανέφερε ότι η Ρωσία έχει αθετήσει την πληρωμή των ευρωομολόγων της, ενώ, οι κάτοχοι του κρατικού χρέους της Ρωσίας δεν έλαβαν τις πληρωμές των κουπονιών για δύο ευρωομόλογα ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων έως τη λήξη της περιόδου χάριτος των τριάντα ημερών στις 27 Ιουνίου, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η Ρωσία θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια

Το εθνικό νόμισμα στη συνέχεια, θα μπορεί να μετατρέπεται στο αρχικό των ομολόγων σε μεταγενέστερη ημερομηνία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία.

Ως απάντηση στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για άρση της ειδικής «εξαίρεσης» (waiver), η οποία επέτρεπε στη Ρωσία τις συναλλαγές με νόμισμα του εξωτερικού, το ρωσικό Υπουργείο τόνισε στις 25/05 πως «τούτη η κίνηση θα πλήξει πρώτα τους επενδυτές του διεθνή χώρου», ανέφεραν πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς.

Το γεγονός αυτό, φέρνει τη Ρωσία πιο κοντά στη χρεοκοπία.

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών είχε χορηγήσει μία βασική «εξαίρεση» από τις κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, που της επέτρεπε να επεξεργάζεται πληρωμές προς κατόχους ομολόγων σε δολάρια, μέσω αμερικανικών και διεθνών τραπεζών, κατά περίπτωση.

Η παραπάνω ενέργεια χάρισε τη δυνατότητα στη Ρωσία να τηρήσει τις προηγούμενες προθεσμίες πληρωμής του χρέους, αν και την ανάγκασε να αξιοποιήσει τα συσσωρευμένα αποθέματα συναλλάγματος για να πραγματοποιήσει πληρωμές, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, CNBC.

Από την επόμενη ημέρα, οι αμερικανικές τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα απαγορεύεται, πλέον, να δέχονται πληρωμές ομολόγων από τη ρωσική κυβέρνηση.

Η Υπουργός ΟικονομικώνΤζάνετ Γέλεν, είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα ότι αποτελεί «μία λογική πιθανότητα η λήξη της άδειας», διευκρινίζοντας εξαρχής ότι επρόκειτο για ένα προσωρινό μέτρο.