Κόντρα στο αισιόδοξο ρεύμα φαίνεται να πηγαίνει ο ισχυρός άνδρας ο Τζέιμς Ντάιμον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan όσον αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας για το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί οικονομολόγοι που γνωρίζουν πως κινείται η αμερικανική αγορά, κάνουν λόγο για μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας, μετά από το υψηλό ρεκόρ πληθωρισμού τεσσάρων δεκαετιών τον Ιούνιο του 2022, μετά τις συγκλονιστικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Μπορεί η Fed να έχει διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά από τον Ιούλιο του 2023, καταφέρνοντας τρεις μειώσεις επιτοκίων, αλλά μιλώντας την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, το αφεντικό της JPMorgan στο Fox Business Network, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος ότι η οικονομία θα δει να έρχεται την «ομαλή προσγείωση».

Ειδικότερα, ο Ντάιμον απαρίθμησε μερικές προβληματικές κοινές εξελίξεις μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και σήμερα. Αυτές περιλαμβάνουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, μεταβαλλόμενες εμπορικές ροές και δέσμευση για τεράστιες κρατικές δαπάνες, σήμερα κατευθύνονται στις υποδομές και τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. Αυτές οι εξελίξεις, είπε, είναι «όλες πληθωριστικές».

«Και αυτό μου μοιάζει λίγο περισσότερο με τη δεκαετία του 1970», είπε ο Ντάιμον, αναφερόμενος σε μια περίοδο που η στασιμότητα της ανάπτυξης και ο υψηλός πληθωρισμός πίεζαν την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

«Προφανώς, όλοι όσοι είμαστε στην αγορά, ξέρουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τα σκαμπανεβάσματα των αντιξοοτήτων της οικονομίας. Αλλά νομίζω ότι οι αναταραχές είναι αρκετά σημαντικές», είπε ο Τζέιμς Ντάιμον, αναφέροντας πολλές ανησυχίες, όπως ότι τα χρήματα για κίνητρα για τον κορονοϊό εξαντλούνται σύντομα, ή ακόμα και υψηλά επιτόκια.

«Είμαι λίγο δύσπιστος για αυτού του είδους το «παραμυθένιο» σενάριο είπε, αναφερόμενος σε μια οικονομία που δεν είναι ούτε πολύ θερμή ούτε όμως παγωμένη.

Ο Ντάιμον προειδοποίησε ότι μια ύφεση μπορεί να είναι ακόμα καθ’ οδόν καθώς χρειάζεται χρόνος για να εμφανιστούν στην οικονομία οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. «Νομίζω ότι έκαναν το σωστό για να αυξήσουν τα επιτόκια. Νομίζω ότι ήταν λίγο αργά και νομίζω ότι κάνουν το σωστό απλώς για να περιμένουν και να δουν τι θα συμβεί», είπε.

Αλλά όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να μας ωθήσουν εύκολα στην ύφεση, σε αντίθεση με μια μαλακή προσγείωση, προειδοποίησε.

Διαβάστε ακόμη: