Στην εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας .

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε μέτρα σε 4 άξονες για την προστασία των καταναλωτών:

  • Μείωση παροχών σε σούπερ μάρκετ:  Συγκεκριμένα, περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  • Αποτροπή άδικων ανατιμήσεων: Όσες εταιρείες κάνουν ανατιμήσεις δεν θα μπορούν να προβούν σε προωθητικές ενέργειες για ένα τρίμηνο
  • Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι: Για να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές picking. Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή μπύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.
  • Πλαφόν στο μικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος: Συγκεκριμένα οι εταιρείες βρεφικού γάλακτος θα πρέπει να πωλούν σε τιμές μέχρι το άθροισμα του λειτουργικού τους κόστους και εμπορικού κέρδους 7%

Κ. Μητσοτάκης: Ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκα, «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός».

Ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε ότι «η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, δύσκολοι έλεγχοι μας έχουν βοηθήσει πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς της αγοράς και τα νέα μέτρα έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις και έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα στις πολυεθνικές ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο πληθωρισμός της απιστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός».

Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για το βρεφικό γάλα, καθώς ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις αυξήσεις αδικαιολόγητες, ανακοινώνοντας πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα, όπως τόνισε.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε παρεμβάσεις για τις καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου βασικών αγαθών, περιορίζοντας τις εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας το όφελος στον καταναλωτή. Το εν λόγω μέτρο αυτό θα αφορά καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είπε: «Μας απασχολεί πολύ ως κυβέρνηση η οικονομική επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες. Είναι κάτι που το έχουμε αντιμετωπίσει ήδη με σειρά υποστήριξης των νέων οικογένειών. Θυμίζω ότι από το 2019 η κυβέρνηση αυτή θέσπισε εφάπαξ βοήθημα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Αυτό βοηθάει πολύ μια οικογένεια με τα πρώτα έξοδα. Έχουμε δρομολογήσει και άλλες πρωτοβουλίες όπως η αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η αύξηση των επιδομάτων παιδιού για δημοσίους υπαλλλήλους, η αύξηση της άδειας μητρότητας. Άρα και τα μέτρα που θα εξαγγελθούν στη συνέχεια είναι στο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικογένειας αντιλαμβανόμενοι πλήρως το βάρος που συνεπάγεται για μια οικογένεια η απόκτηση ενός παιδιού».

Διαβάστε ακόμη: