4η βιομηχανική επανάσταση δε σημαίνει μόνο συρρίκνωση του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού αλλά και… αποβλάκωσή του. Η ανθρώπινη τεχνογνωσία αλλοιώνεται μέσα σε ένα ψυχρό αλγόριθμο που δεν αποτελεί πραγματική “Νοημοσύνη”, αφού δεν είναι ικανή να παράγει πρωτογενείς σκέψεις, παρά μόνο να ανακυκλώνει δικές μας. Τι θα γίνει λοιπόν όταν μειωθεί η πρωτογενής γνώση που “ταϊζουμε” τις μηχανές, καθώς θα καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) κατακτά γοργά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Κι όχι σε έναν συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο, αλλά κυριολεκτικά στα πάντα. Από τις συναλλαγές και την αυτοκίνηση μέχρι το «content» με το οποίο βομβαρδιζόμαστε καθημερινά στα social media. Τα ρομπότ γίνονται σιγά-σιγά οι οδηγοί μας, οι τραγουδιστές, οι τραπεζικοί υπάλληλοι.
Αντικαθιστούν με εκθετικό ρυθμό όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας, και για κάθε 10 από αυτές που εξαφανίζονται, δε δημιουργούνται άλλες τόσες, όπως νόμιζαν οι αδαείς που τόσο λαχταρούν τη μέρα που δε θα κουβαλάνε πορτοφόλι, δε θα πιάνουν σκούπα στα χέρια, δε θα χρειάζεται να συναναστρέφονται με άλλο ανθρώπινο πρόσωπο στην καθημερινότητά τους – στον καφέ που παραγγέλνουν, στο μάθημα Αγγλικών που παρακολουθούν, στο στεγαστικό δάνειο που αιτούνται. «Πρόσεχε τι εύχεσαι», λέει μια φράση…
Στην πραγματικότητα η εξάπλωση της αυτοματοποίησης σε όλους τους τομείς της παραγωγής σημαίνει συρρίκνωση του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού και ομογενοποίησή του. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι θα γίνουν τεχνικοί/κομπιουτεράκηδες… ή εργάτες στα ορυχεία εξόρυξης των μετάλλων – απαραίτητων για τους ημιαγωγούς (τσιπάκια) που χρησιμοποιούνται στα μηχανήματα αλλά και τα τεράστια Data Centers (τον «εγκέφαλο» της ΑΙ), για τα οποία η ζήτηση είναι ακόρεστη. Αλλά… βαριά η καλογερική, ε; Υποτίθεται φτιάξαμε τις μηχανές για να σκάβουν για εμάς, όχι να σκάβουμε εμείς (τσιπάκια) για αυτές! Εμείς είμαστε για να βγάζουμε λεφτά από το Ίνσταγκραμ πουλώντας τρελίτσα…
Έλα όμως που η φάση σύντομα θα αρχίσει να ξινίζει σε πολλούς… Προς το παρόν βρισκόμαστε στο «ευχάριστο» στάδιο της μετάβασης, όπου ΑΙ και άνθρωπος συμβιώνουν αρμονικά. Κάποια στιγμή η ισορροπία θα αλλάξει, σε βάρος και των δύο. Όλα αυτά έχουμε λιγο-πολύ αναλύσει σε παλαιότερα αφιερώματα.
Η ουσία είναι πως η 4η βιομηχανική επανάσταση (ψηφιοποίηση) είναι εδώ. Πρόκειται για μια κολοσσιαία μετάλλαξη της παγκόσμιας οικονομίας που θα αλλάξει για πάντα το πώς ζούμε και τι θεωρούσαμε κανονικότητα, και έχει ήδη αρχίσει. Όποιος δεν προσαρμοστεί, δε θα επιβιώσει.
Στην καλύτερη θα φυτοζωεί με κάποιου είδους Καθολικό Επίδομα (UBI) που ήδη βρίσκεται στα σκαριά, προκειμένου να αντισταθμίσει τα εκατομμύρια θέσεων ανειδίκευτης (και όχι μόνο) εργασίας που θα εξαφανιστούν λόγω αυτοματοποίησης. Δεν είναι κάτι που σταματιέται ή περιορίζεται με δήθεν Διεθνείς Συνθήκες, για τον απλούστατο λόγο πως, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι οικονομικά αποδοτικό. Το χρήμα κινεί τον κόσμο. Και αυτή τη στιγμή τα οικονομικά «μοντέλα» (μη χέσω) των επιχειρήσεων δείχνουν αυτοματοποίηση, περικοπές ανθρώπινου παράγοντα.
Διότι ο άνθρωπος κοστίζει. Βέβαια, τα μοντέλα αυτά δήθεν βελτιστοποίησης των οικονομολόγων δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν ανθρώπινες παραμέτρους που πολύ απλά… δεν μπορούν να ληφθούν υπ’ όψιν, ενώ δεν εκτιμούν και το μακροπρόθεσμο κόστος μιας παγκόσμιας οικονομίας εξαρτημένης όλο και περισσότερο στην αυτοματοποίηση.
Διότι το ρομπότ αυτή τη στιγμή «ταΐζεται» από ανθρώπινα δεδομένα, ωραία και καλά, χάρη στον άνθρωπο υπάλληλο-συνεργάτη που εξακολουθεί να συνυπάρχει στην ίδια επιχείρηση, στον ίδιο κλάδο. Και φυσικά το ακούραστο ρομπότ ξεπερνά σε αποδοτικότητα το ανθρώπινο κορμί μόλις μάθει τα μυστικά της δουλειάς. Τι γίνεται όμως μόλις φύγει ο άνθρωπος από τη μέση;
Ένας ταλαντούχος αλλά ακριβοπληρωμένος σεφ που εργάζεται σεζόν ίσως να μη θέλει να μεταφέρει τα μυστικά του, την τεχνογνωσία του σε έναν αλλοδαπό φθηνότερο εργάτη που όμως έχει την ίδια όρεξη για μάθηση και προοπτικές. Τον επιχειρηματία ίσως τον συμφέρει όμως να κάνει την αντικατάσταση.
Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται με τις μηχανές, που δε χρειάζονται καν μισθούς!
Ε, και άμα ρίξει λίγο την ποιότητα του προϊόντος, αισθητικά π.χ., ποιος νοιάζεται; Είμαστε σε δύσκολες εποχές, άλλωστε ο ανταγωνιστής που θα τρέχει με τη φθηνή ομάδα των ρομπότ θα σε φάει λάχανο στην παραγωγικότητα και στις τιμές, άρα τι επιλογή έχεις; Γι’ αυτό και η 4η βιομ. επανάσταση δεν είναι θέμα επιλογής, είναι αναπόφευκτη, είναι απλά οικονομικά.
Ωστόσο το ρομπότ-αντικαταστάτης έχει μια βασική διαφορά με τον φθηνό αλλοπαδό επίδοξο σεφ: το «ταβάνι» του είναι τόσο όσο ο άνθρωπος που τον εκπαίδευσε. Τα ρομπότ δεν είναι ικανά να παράγουν νέα γνώση και εμπειρίες. Απλώς ανακυκλώνουν την ήδη υπάρχουσα συλλογική ανθρώπινη γνώση (τα data μας), και με βάση αυτήν παράγουν π.χ. τα ψηφιακά έργα τέχνης που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο (ελέω ChatGPT) ή την απάντηση σε κάποια τεχνική ερώτηση που π.χ. θα κάνει ένας πελάτης καρτοκινητής.
Όλα αυτά τα έργα, οι απαντήσεις, η «δουλειά» δηλαδή των ρομπότ δεν είναι παρά συνδυασμοί των ήδη υπάρχοντων που προσφέρει καθημερινά η θαυμάσια και απρόβλεπτη μηχανή που ονομάζεται άνθρωπος.
Είναι πολλοί συνδυασμοί και λύνουν σίγουρα τα χέρια μας σε πολλές δουλειές, αλλά μέχρι εκεί. Τι γίνεται με τους νέους πιθανούς συνδυασμούς; Με όλες τις απίθανες ιδέες, από την πιο χαζή (δεν υπάρχει χαζή) μέχρι την πιο ανατρεπτική που ανακάλυψε τη φωτιά και τα ταξίδια στο Διάστημα; Ποιος θα τις κάνει αυτές τις σκέψεις, αν όχι ο άνθρωπος; Το ρομπότ δεν μπορεί, διότι δεν είναι ικανό να πάρει πρωτοβουλία.
Αυτό που ονομάζουμε Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι στ’ αλήθεια «Νοημοσύνη», με την έννοια ότι δε διαθέτει το πηγαίο μυαλό να γεννήσει νέα σκέψη, να πάρει πρωτοβουλία. Η μόνη του διαφορά με έναν παπαγάλο ή μια μαϊμού που «μαϊμουδίζει» είναι ότι έχει προγραμματισμένη μέσα του την τεχνογνωσία να βάζει σε τάξη αυτές τις συμπεριφορές και να τις εφαρμόζει εκεί που πρέπει.
Το ρομπότ «Σοφία» που περιφέρουν ανά τον κόσμο («σκόνταψε» και πάνω μας πρόσφατα) αποτελεί πράγματι ένα θαύμα της μηχανικής, και διαθέτει έναν καλοδουλεμένο αλγόριθμο που είναι ικανός να παράγει αμέτρητους συνδυασμούς προτάσεων, συμπεριφορών, που εντυπωσιάζουν τον απλό άνθρωπο, αλλά γρήγορα συνειδητοποιείς πως δεν είναι παρά ένα εξελιγμένο «παιχνίδι».
Του λείπει η σπίθα της ζωής, η ικανότητα να λάβει πρωτοβουλία, είτε για καλό είτε για κακό. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επίπεδο να πλάσουμε αληθινή νοημοσύνη, σαν άλλοι θεοί.
Ακόμη κι αν οι μηχανές κάποτε «επαναστατήσουν» και μας εξολοθρεύσουν όπως ο Terminator, δε θα είναι επειδή το «σκέφτηκαν» αυτές, αλλά επειδή το σκεφτήκαμε εμείς πρώτοι. Τα δικά μας data θα τους δώσουν την εντολή, και γιαυτό να είστε σίγουροι ότι κάποτε θα συμβεί, διότι προς το παρόν μάς «χρειάζονται».
Αλλά όταν το ήδη παρακμάζον ανθρώπινο είδος βαλτώσει ακόμη περισσότερο, γίνει ακόμη πιο παχύσαρκο, παραδώσει ακόμη περισσότερες χειρωνακτικές (και μη) αρμοδιότητες στα ρομπότ, και καταστεί ένα άχρηστο τσουβάλι κρέας που ούτε την ίδια του την τροφή δεν είναι κανό να μασήσει πόσο μάλλον να παραγάγει, τότε να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε (προ πολλού) χαρακτηριστεί μη αποδοτικός, αδύναμος κρίκος στο παγκόσμιο οικοσύστημα, το οποίο κατά τραγική ειρωνεία μέσω των ίδιων των μηχανών που εμείς κατασκευάσαμε θα φροντίσει να μας παραμερίσει, για χάρη της εξέλιξης.
Με λίγα λόγια, στο μεταβατικό στάδιο που βρισκόμαστε τώρα, το λεγόμενο machine learning (δηλαδή το να γίνονται «εξυπνότερες» οι μηχανές χάρη στα data που τις «ταΐζουμε) ασφαλώς και έχει ανοδική τάση, καθιστώντας όντως τα ρομπότ πιο αποδοτικά και άρα αναμφίβολη λύση για τις χαρούμενες επιχειρήσεις που κοιτάζουν τα ωμά νούμερα.
Όσο όμως ο άνθρωπος θα παραδίδει «γη και ύδωρ» (γνώση) στα ρομπότ, με την ψευδαίσθηση πως θα του κάνουν τη ζωή ευκολότερη, τόσο θα μειώνεται η δική του συλλογική δραστηριότητα – όλες δηλαδή οι δουλειές, τα τραγούδια που θα γράφαμε, τα φλερτ, οι εμπειρίες, τα λάθη και τα σωστά.
Την ίδια στιγμή θα αυξάνονται οι πιθανοί συνδυασμοί αυτών των εμπειριών ως εργαλεία της ΑΙ, με μειούμενο όμως ρυθμό… Μέχρι που, ποιος ξέρει, κάποτε η ζυγαριά θα έχει γείρει δραματικά προς την άλλη μεριά, και οι άνθρωποι θα βρεθούν χαμένοι να μην ξέρουν να αλλάξουν… ένα λάστιχο χωρίς να τους το πει/κάνει το ρομπότ. Το παράδειγμα φυσικά είναι τραβηγμένο, αλλά η ουσία είναι κατανοητή. Και ξέρετε ποιο θα είναι το πρόβλημα τότε; Πως όχι μόνο ο άνθρωπος θα έχει γίνει χαζότερος, αλλά και θα αρχίσουν να «χαζεύουν» και τα ίδια τα ρομπότ, αφού η ίδια η πηγή δύναμής τους, οι άνθρωποι (τα πρωτογενή δεδομένα), θα μειώνεται και αυτή! Και αυτό το κάποτε μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι φανταζόμαστε…
Πρόκειται να βιώσουμε ένα πείραμα κολοσσιαίων διαστάσεων
Ήδη οι εταιρίες ανά τον κόσμο απολύουν προσωπικό με μεγάλους ρυθμούς (το Bloomberg πραγματοποίησε πρόσφατα μια μεγάλη έρευνα με τρομακτικά στοιχεία – και δεν είμαστε καν στην αρχή). Οι τράπεζες κλείνουν υποκαταστήματα, η υποστήριξη αυτοματοποιείται (με πονοκέφαλο για τους πελάτες, αλλά ποιος νοιάζεται); Και ναι, τα κόστη μειώνονται, όμως με τι κόστος για το μέλλον;
Ο ΟΠΑΠ έγινε μία από τις πρώτες εταιρίες παγκοσμίως που αυτοματοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες του, προς «διευκόλυνση» των εργαζομένων και πελατών του, όπως ανακοίνωσε.
Δεν είμαι κατά της τεχνολογικής προόδου. Ούτε με νοιάζει τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι που θα αντικατασταθούν από ρομπότ. Αν το έργο που παράγεις είναι τόσο εύκολο να το προσφέρει και ένα ρομπότ, ε σου αξίζει πιθανόν να αντικατασταθείς.
Όμως προσπαθώ παράλληλα να εξηγήσω πως αυτό που οι επιχειρήσεις σήμερα βλέπουν ως αποδοτικό, θα τους γυρίσει σύντομα μπούμεραγκ και η ζημιά τότε θα είναι ανεπανόρθωτη και αλυσιδωτή στην κοινωνία. Πρόκειται να βιώσουμε ένα πείραμα κολοσσιαίων διαστάσεων.
Ίσως ο πελάτης έμπαινε στο προποτζίδικο και η χαρακτηριστική φιγούρα του εξίσου «αλογομούρη» προποτζή τον «ενέπνεε» κατά κάποιον τρόπο να ποντάρει τα λεφτά του, με έναν τρόπο που κανένα ρομπότ δεν μπορεί να πετύχει. Ή ακόμη χειρότερα, τι θα συμβεί σε άλλους κλάδους, εκεί που η ανθρώπινες σχέσεις παίζουν έναν πιο βαθύ και ουσιαστικό ρόλο που κανένα οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να εκτιμήσει;
Όλα αυτά είναι τροφή για σκέψη, αλλά το γεγονός παραμένει: η AΙ εξαπλώνεται, αυτή είναι τώρα η τάση.
Και αφού εξαπλώνεται, χρειάζεται το απαραίτητο λογισμικό και hardware, ήτοι τα τσιπάκια.
Κι εδώ λοιπόν έρχεται η Nvidia, η οποία κατέχει και το συντριπτικό μονοπώλιο στη Δύση.
Κι αφού η Nvidia είναι η μονάκριβη πολυπόθητη νύφη, αυτή ανεβοκατεβάζει τη Wall Street.
Κι αφού η Wall Street πρακτικά κάνει κουμάντο στη Fed, αυτή ορίζει το τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό και την οικονομία της Δύσης, μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Με άλλα λόγια, μπορεί η Nvidia να μην έχει ξεπεράσει ακόμη σε κεφαλαιοποίηση τις δύο κορυφαίες του κόσμου Apple και Microsoft (θα συμβεί κι αυτό σύντομα), αλλά ουσιαστικά αυτή τη στιγμή αποτελεί την πολυτιμότερη εταιρία της Αμερικής και του πλανήτη γενικότερα. Για τις ΗΠΑ και τη Δύση φυσικά και αποτελεί το πρωτοπαλλήκαρό της, το μοναδικό ίσως αξιόλογο χαρτί που απέμεινε σε μια αυτοκρατορία που παρακμάζει.
Επόμενο είναι λοιπόν η Fed και το χρήμα του πλανήτη να ασχολείται με αυτήν, και δεκάρα δε δίνει για εμάς τις κατσαρίδες (και καλά κάνει). Θα συνεχίζουν να τυπώνουν χρήμα, περισσότερο από ποτέ, σα να μην υπάρχει αύριο, παρατείνοντας το κύκνειο άσμα της Wall Street και φυσικά τρέφοντας ακόμη πιο ακραίο πληθωρισμό, που θα πληρώσουμε εμείς και θα πούμε και ευχαριστώ.
Η «πολυτιμότερη» εταιρία στον κόσμο
Με απλά λόγια λοιπόν η Nvidia είναι ο νέος «μπαμπάς» μας (ή μάλλον μαμάκα μας), κι άμα μας αρέσει. Ό,τι συμβαίνει και θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στις ζωές μας, η ακρίβεια, οι αλλαγές στα επαγγέλματα και η τηλεργασία, μέχρι το πώς θα οδηγούμε, να είστε σίγουροι πως σε μικρό ή μεγάλο βαθμό θα επηρεάζονται από την Nvidia.
Στο σημείο αυτό θα σας έλεγα ότι το λιγότερο που έχετε να κάνετε για μην αισθάνεστε τόσο «χρησιμοποιημένοι» είναι να επενδύσετε στη μετοχή της, να λάβετε πίσω λίγα από τα κέρδη που στην τελική με τις δικές σας πληθωρισμένες εργατοώρες παράχθηκαν, αλλά… το είχα ήδη πει πριν καιρό, και τώρα που ίπταται πάνω από το ορόσημο των 1.000 δολαρίων δε θέλω να πάρω θέση, παρόλο που δεν το έχουν σε τίποτα να την πάνε και 2.000 τα επόμενα χρόνια.
Αλλά με τον Τραμπ (στον οποίο θέλουν να φορτώσουν την «καυτή πατάτα») να χρίζεται ίσως Πρόεδρος τον Νοέμβριο, η θεαματική (διότι θεαματική θα είναι) διόρθωση της Wall Street περιμένει στη γωνία. Ίσως λίγους μήνες μετά. Όπως και να έχει, τα νερά γίνονται επικίνδυνα από εδώ και πέρα. Το ίδιο ισχύει για τα κρυπτονομίσματα που επίσης, φυσικά, κινούνται στο ίδιο φάσμα της ψηφιοποίησης, και τα οποία βέβαια αν είναι να πέσουν άσχημα πρώτα θα δώσουν ένα ισχυρό ράλι την αντίστοιχη περίοδο… Αλλά μόνο όποιος γνωρίζει τι πάει να κάνει, αξίζει να μπλεχτεί.
Η ΑΙ γεννά ευκαιρίες σε ΑΠΕ αλλά και προβλήματα – Τα data centers απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού
Η Nvidia παρουσίασε ασύλληπτα οικονομικά μεγέθη για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνοντας όσους την θέλουν ως μία από πιο πετυχημένες εταιρείες όλων των εποχών. Για το α’ τρίμηνο χρήσης (έληξε 28 Απριλίου 2024, ο τεχνολογικός κολοσσός ανέφερε εκ νέου έσοδα-ρεκόρ στα 26 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 262% σε ετήσια σύγκριση. Τα καθαρά κέρδη (GAAP) για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 14,88 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 628% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν!
Η χρηματιστηριακή της αξία ξεπέρασε τα $2,5 τρισ. Υπ’ όψιν, έναν χρόνο πριν ήταν στο $1 τρισ., για να καταλάβετε πόσο έχουν ξεφύγει πλέον τα ποσά (ο πληθωρισμός που πληρώνουμε είναι…)
«Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση έχει ξεκινήσει. Εταιρείες και χώρες συνεργάζονται με τη NVIDIA για να μετατοπίσουν data centers τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο κέντρου δεδομένων και να παράγουν ένα νέο προϊόν: την τεχνητή νοημοσύνη. (Η ΑΙ) θα φέρει σημαντικά κέρδη παραγωγικότητας σε σχεδόν κάθε κλάδο και θα βοηθήσει τις εταιρείες να είναι πιο αποδοτικές από πλευράς κόστους και ενέργειας, διευρύνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες εσόδων» δήλωσε ο Jensen Huang, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia.
Μόνο στην Ευρώπη η Τεχνητή Νοημοσύνη (Al) αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης ενέργειας ισοδύναμη με την τρέχουσα κατανάλωση των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μαζί, λέει ο χρηματοπιστωτικός γίγαντας Goldman Sachs. Οι τεράστιες απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης σε ηλεκτρική ενέργεια θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους σχεδόν $1 τρισ. σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ κατά την επόμενη δεκαετία.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει βασικό μοχλό αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των data centers παγκοσμίως κατά 160% έως το 2030, αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σε πρόσφατη έκθεσή της, η οποία σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα είναι εξαιρετικά υψηλή. Επί του παρόντος τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως καταναλώνουν το 1-2% της συνολικής ισχύος, αλλά το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί πιθανότατα στο 3-4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Από την άλλη, «ενώ τα κέντρα δεδομένων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για τη βαριά χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, η φύση των λειτουργιών τους -με νερό- έχει συγκριτικά παραβλεφθεί», προειδοποιεί η JP Morgan. «Η συνολική κατανάλωση νερού από τα παγκόσμια κέντρα δεδομένων (συμπεριλαμβανομένης της ψύξης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκτός του χώρου) έχει αυξηθεί 6% ετησίως από το 2017 έως το 2022.
Έως το 2030 η κατανάλωση νερού θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 450 εκατομμύρια γαλόνια την ημέρα. Για να το θέσουμε αλλιώς, πρόκειται για 681 ολυμπιακού μεγέθους πισίνες γλυκού νερού που θα χρειάζονται κάθε μέρα για την ψύξη των data centers παγκοσμίως». «Μέχρι το 2027 η παγκόσμια ζήτηση για ΑΙ θα οδηγήσει σε ανάγκη για 4,2 – 6,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής ετήσιας ποσότητας κατανάλωσης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η τεράστια ζήτηση νερού από τα κέντρα δεδομένων σε περιοχές όπου οι υδάτινοι πόροι είναι σπάνιοι θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένο ανταγωνισμό και να μειώσει δραματικά τη διαθεσιμότητα του νερού, προκαλώντας ακόμη και το κλείσιμο των κέντρων δεδομένων. Μεγάλο μέρος της χρήσης νερού στα κέντρα δεδομένων είναι επειδή εκατομμύρια γαλόνια νερού κάθε μέρα εξατμίζονται σε συστήματα ψύξης που έχουν σχεδιαστεί για να εκφορτώνουν τη θερμότητα του διακομιστή», επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Ακολουθούν τα άρθρα από τα σχετικά links του κειμένου:
Η Τεχνητή Νοημοσύνη κατακτά τα χρηματιστήρια – Πού μας οδηγεί αυτό;
Και η «καυτή πατάτα» σκάει… στον Τραμπ που θεωρείται φαβορί για τις φετινές εκλογές των ΗΠΑ
Τσιπάκια και Τεχνητή Νοημοσύνη ωθούν την Nvidia στο $1 τρισ.!
Το ψηφιακό ευρώ περνά στην επόμενη φάση – Νέα εποχή για το χρήμα, νέα εποχή για τον πολιτισμό
Διαβάστε ακόμη:
-
- Τι μέρισμα θα δώσει η κάθε τράπεζα φέτος στους μετόχους
- H περίεργη υπόθεση με τη δηλητηρίαση μαθητών σε σχολείο της Λαμίας
- Παναθηναϊκός – Άρης: To Νetflix τρόλαρε το θέαμα του τελικού στο Κύπελλο Ελλάδας
- «Σοκ» στο Χ.Α: Αυτές είναι οι εταιρείες που θα πετάγονταν εκτός εάν εφαρμοζόταν σήμερα ο νέος Κανονισμός