Η μεταμόρφωση του Twitter σε «Χ» είναι κάτι πολύ, μα πολύ παραπάνω από μια δουλειά γραφίστα. Όπου Χ βάλτε… τράπεζα, τηλέφωνο, διαβατήριο, social media – Τελικά για ποιους… δουλεύει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο;

…Πάντως όχι για μας!

Η περασμένη εβδομάδα «έβγαλε» τις δύο σημαντικότερες ειδήσεις από πλευράς τεχνολογίας, οι οποίες θα καθορίσουν όχι απλώς την τρέχουσα δεκαετία, αλλά ενδεχομένως τις ζωές των πολιτών της Δύσης από εδώ και εμπρός. Παρακαλούμε δώστε προσεκτική βάση.

Η μία είναι η «αιφνιδιαστική» απόφαση του Elon Musk να αλλάξει το λογότυπο του Twitter, του κοινωνικού δικτύου που προσφάτως έσκασε πολλά μα πολλά δισεκατομμύρια για να αποκτήσει, σε «Χ». Η άλλη είναι το λανσάρισμα του WorldCoin από τη γνωστή πλέον σε όλους μας OpenAI (δημιουργό του ChatGPT), το οποίο θα λειτουργεί ως ψηφιακό «διαβατήριο» (ταυτότητα και πορτοφόλι). Και τα δύο ακούγονται κάπως «χλιαρά» για «ειδήσεις της δεκαετίας», έτσι; Ειδικά το λογότυπο του Twitter… Τι στο καλό μας ενδιαφέρει αυτό; Δώστε ΒΑΣΗ!

Αρχικά όσον αφορά το «Χ» του Musk, δεν πρόκειται περί απλού rebranding, όπως δημοσίευσε η συντριπτική πλειοψηφία των αδαών μίντια (ειδικά των εγχώριων που χαμπάρι δεν παίρνουν τι συμβαίνει στον κόσμο). Βέβαια όταν μιλάμε για Bloomberg και BBC είναι λίγο απίθανο να μην πήραν χαμπάρι περί τίνος πρόκειται πραγματικά. Όχι, σκοπίμως επιλέγουν να κρατάνε τέτοια θέματα χαμηλά στα ραντάρ, για λόγους που θα γίνουν σύντομα ξεκάθαροι.

Δεν είναι τυχαίο που η ίδια η ανακοίνωση του  «Χ» και του World ID συνέβη τέλη Ιουλίου, μέσα στο κατακαλόκαιρο, όπου ελάχιστοι θα της δώσουν  σημασία. Ειδικά στην Ελλάδα μας που φλέγεται αυτή τη στιγμή, το γεγονός δεν έλαβε καθόλου τηλεοπτική κάλυψη, ή οι τίτλοι περιορίστηκαν στο επιφανειακό «δείτε πως έκανε το logo του Twitter ο Musk, σαν τα μούτρα του!»

Ο Elon Musk θέλει να μας κάνει... Κίνα

Όμως η μεταμόρφωση του Twitter είναι κάτι πολύ, πολύ παραπάνω από μια δουλειά γραφίστα. Κανένας επιτυχημένος κολοσσός δεν άλλαξε ποτέ εντελώς το λογότυπό του, παρά μόνο εάν επρόκειτο για ολικό ρετουσάρισμα και νέα γραμμή πλεύσης. Από την Coca-Cola και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μέχρι τα μεγάλα ονόματα των social media, οι όποιες αλλαγές στα logo διατηρούν πάντα το στοιχείο της ορίτζιναλ μάρκας.

Ειδικά σε περιπτώσεις όπως του Twitter, όπου το λογότυπο αντικατοπτρίζει την ίδια την επωνυμία («τουίτ»), το να πετάξεις στα σκουπίδια το πουλί-μασκότ και να το αντικαταστήσεις με ένα ξερό «Χ» θα ήταν επιχειρηματική αυτοκτονία! Εκτός κι αν σκοπεύεις να μεταμορφώσεις ολικώς την εφαρμογή, σε κάτι παραπάνω από τιτίβισμα…

Ο Musk ΔΕΝ αγόρασε το Twitter για να μας χαρίσει ελευθερία λόγου

Αλήθεια, υπάρχει κανείς που πιστεύει πως ο ιδιοφυής enterpreneur Elon Musk έδωσε ένα σκασμό λεφτά για να κάνει δικό του ένα ακόμη κοινωνικό δίκτυο, όπου μερικοί αργόσχολοι wannabe influencers τιτιβίζουν τις αποψάρες τους (δωρεάν κιόλας); Μιλάμε για μια εταιρία που αργοπέθαινε, αιμορραγούσε οικονομικά από παντού, και το μοντέλο της ήταν μη βιώσιμο. Μάλιστα ήταν το πρώτο πράγμα που έθιξε ο ίδιος ο Musk όταν την αγόρασε. Ο άνθρωπος έφριξε με αυτά που είδε!

Ήταν κοινό μυστικό άλλωστε πως το δημιούργημα του Jack Dorsey (άλλος δήθεν οραματιστής αυτός, το έπαιζε Bitcoinας «κάτω-οι-τράπεζες» και από πίσω τα «παιρνε» από τους Χίλαρι και Μπάιντεν!) εξυπηρετούσε ως ένα ακόμη όργανο προπαγάνδας των Δημοκρατικών. Έτσι χρηματοδοτούνταν, έτσι παρέμενε ζωντανό.

Γι’ αυτό και άλλωστε είχε μπλοκάρει το λογαριασμό του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός πρωτοφανές και ασύλληπτο όχι απλώς επειδή φιμώθηκε ο πλανητάρχης, αλλά ο πιο δημοφιλής λογαριασμός τότε της πλατφόρμας, καθώς απαριθμούσε σχεδόν 100 εκατ. followers! Οι πάντες ακολουθούσαν τον Τραμπ, φίλοι και εχθροί. Αν υπήρχε ένα προφίλ που να παρήγαγε έστω και έμμεσα έσοδα στο Twitter, ήταν αυτό. Και το κλείσαν! Ποια οικονομικά υγιής εταιρία θα το έκανε αυτό, όσο κι αν τον μισούσε;! Εκτός κι αν λάμβανε από άλλου «αποζημίωση»…

Μετά την εξαγορά του Twitter, ο Musk επανέφερε το λογαριασμό του Τραμπ μετά από ψηφιακό «δημοψήφισμα», αν και ο ίδιος ο Τραμπ από… πείσμα δε ξανατουϊταρε ποτέ από τότε, μάλιστα πήγε κι έφτιαξε δική του πλατφόρμα (έτσι κάνουν οι αληθινοί επιχειρηματίες). Βέβαια τα απανταχού ψωνισμένα πρόβατα «πάτησαν» στο γεγονός για να ανακηρύξουν τον Musk το νέο ψηφιακό Μεσσία τους, τον ανιδιοτελή αυτό ιδεολόγο άνθρωπο που πήγε και αγόρασε ολόκληρο social network μόνο και μόνο για να επαναφέρει την ελευθερία του λόγου, να μας δώσει μια ψηφιακή παιδική χαρά να ανταλλάζουμε τις αποψάρες μας! Για πάρτη μας ντε!

Διότι είναι τόσο ψωνισμένα και εγωιστικά ανθρωπάκια, που θαρρούν ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτούς, και πως «δικαιούνται» ωραία πράγματα, απλά επειδή είναι ωραίοι. Πως δικαιούνται μια δωρεάν (και μη βιώσιμη επιχειρηματικά) πλατφόρμα άνευ λογοκρισίας, την οποία θα πληρώνει ένας δισεκατομμυριούχος, επειδή είναι μαγκίτης κιμπάρης! Δεν τους περνάει από το μυαλό, πως κάτι τέτοιο δε συναντάται πουθενά στη φύση, είναι ουτοπικό και μαθηματικά παράδοξο! Όσο αλτρουϊστής και δήθεν κατά της «νέας τάξης πραγμάτων» να είναι ο Musk, δε μπορεί να το κάνει αυτό.

Ο Elon Musk θέλει να μας κάνει... Κίνα

Ιδεολόγος οραματιστής ή ψυχρός επενδυτής;

Δε ξέρω «για ποιους δουλεύει» ο Musk, αλλά ξέρω ότι είναι πάνω από όλα επενδυτής, και διέπεται από ανάγκες και συμφέροντα, όπως όλοι μας. Δε μπορώ να είμαι απόλυτος, και γι’ αυτό δεν αποκλείω ποτέ την πιθανότητα να είναι ένας εκκεντρικός «τρελάρας» (με την καλή έννοια) που απλά του τη βάρεσε και πήγε κι αγόρασε ένα από τα κορυφαία επιδραστικά κοινωνικά δίκτυα της γενιάς μας, για να μας το «χαρίσει». Θα ήθελα κι εγώ να το πιστέψω. Όμως η πραγματικότητα δικαιώνει την καψυποψία μου. Την καχυποψία που έχω εδώ και χρόνια, παρατηρώντας την πορεία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, και ειδικότερα την πορεία της «ναυαρχίδας» του Tesla, σε συνάρτηση με τα παγκόσμια τεκταινόμενα.

Η Tesla λοιπόν αποτελεί μια εταιρία «φαινόμενο», και παράδοξο. Παράδοξο γιατί είναι μια εταιρία που επί 17 ολόκληρα χρόνια δεν εμφάνιζε κέρδη! Σιγά το παράδοξο θα πει κανείς, οι περισσότερες εταιρίες είναι ζημιογόνες τα πρώτα χρόνια, και ειδικά αν μιλάμε για ριζοσπαστικές start-ups με όραμα να μεταμορφώσουν όχι απλώς ολόκληρη την αγορά αυτοκινήτων (και τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες μαζί), αλλά στην ουσία τις ζωές μας, το πώς θα κινούμαστε (ή όχι…), το πώς θα ζούμε στα πλαίσια του νέου παγκόσμιου αφήγηματος της κλιματικής αλλαγής και πράσινης ανάπτυξης, το οποίο φυσικά είναι άμεσα συνυφασμένο με την ηλεκτροκίνηση, την Tesla και κατ’ επέκταση τον ίδιο τον Musk σαν προσωπικότητα.

Βέβαια 17 χρόνια, είναι υπερβολικά πολλά, έτσι; Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι μιλάμε για μια εταιρία, που ενώ ήταν σταθερά ζημιογόνα όλα αυτά τα χρόνια, παρέμενε στην κορυφή του S&P! Αυτό την κάνει φαινόμενο. Και δεν ήταν απλά μια δεικτοβαρής μετοχή που καλώς ή κακώς έβρισκε τον τρόπο να παραμένει βιώσιμη, αλλά ουσιαστικά αποτελεί το πιο βαρύ χαρτί της Wall Street. Αυτή αποφασίζει που θα κινηθεί η αγορά, ή μάλλον οι αγορές. Αν πέφτει η Tesla, πέφτει και το Χρηματιστήριο Αθηνών!

Όχι κι άσχημα ε, για μια σταθερά παρασιτική εταιρία, που μόλις το 2020 και έπειτα άρχισε να εμφανίζει κέρδη… Να είσαι πχ, η ΤΙΤΑΝ ή Μυτιληναίος, να παράγεις κέρδη, και να σε ρίχνει ένας τύπος που «τουϊτάρει» για σκυλο-κρυπτονομίσματα και καπνίζει επιδεικτικά μαριχουάνα, την ώρα που επί η 17 συνεχών τζούφιων ετών η εταιρία του, απλώς απολαμβάνει σκιώδη κρατική στήριξη (και άλλες «πλάτες»)… Σε τι συναρπαστική εποχή ζούμε, ε;

Ο Elon Musk θέλει να μας κάνει... Κίνα

Πόσο σύμπτωση να αποδίδει επιτέλους η επένδυσή σου, μετά από μια πανδημία-καταλύτη που μεταμόρφωσε ριζικά κάθε πτυχή της κοινωνίας μας, και όπου έγινε κανονικότητα η επιβολή νέου τρόπου ζωής, στο όνομα αόρατων εχθρών, όπως η «ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή»;

Μία από τις διαταγές που πέσαν τότε ήταν και η καταναγκαστική συμμόρφωση των αυτοκινητοβιομηχανιών και καταναλωτών, πως μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουν καταργηθεί οι κινητήρες εσωτερικής καύσης και να οδηγούμε μόνο ηλεκτροκίνητα (μετά πήραν παράταση έως 2035).

Στις “πλάτες” μας έφτιαξε την Tesla…

Πόσο βολικό για την Tesla, έχοντας προβάδισμα παραγωγής, τεχνογνωσίας και κυρίως, brand (τόση διαφήμιση φάγαμε στη μάπα – έκλ@νε ο Musk και το μαθαίναμε!), να υποδεχτεί τη νέα εποχή, και να αρχίσει κι επιτέλους να παράγει κέρδη, ώστε να γίνει απόσβεση δύο δεκαετιών, έτσι; Θα έλεγε κανείς πως σχεδόν θα το επεδίωκαν ένα τέτοιο γεγονός, ο Musk και οι επενδυτές του…

Διότι πως νομίζετε ότι δυο δεκαετίες όχι απλώς παρέμενε όρθια η Tesla, αλλά μας κάνει όλους κουμάντο κανονικά και με το νόμο; Το τι θα οδηγούμε, κι από τι καλαμάκια θα πίνουμε; Θες να δεις για ποιους δουλεύει ο Musk; Follow the money. Οι έχοντες τον πλούτο δεν είναι τίποτα παράλογοι, αυτοκτονικοί άνθρωποι. Η Tesla παρέμενε ζωντανή τόσα χρόνια διότι αντλούσε διαρκώς κεφάλαια από τα φιλαράκια του στη Wall St και την αμερικανική κυβέρνηση. Ξέρετε με τι χρήμα; Με το δικό μας.

Όλα τα QE (ποσοτική χαλάρωση), οι ενέσεις ρευστότητας (προ και μετά πανδημίας), τα έκτακτα πακέτα, τα ευνοϊκά επιτόκια και γενικότερα το αισχρό τύπωμα χρήματος (που ευθύνεται για τον πληθωρισμό που βιώνουμε) που ρίχνονταν στη Wall Street, μαντέψτε που πήγαιναν. Τα blue chips έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος, και η Tesla ήταν το καμάρι τους, το πριγκηπόπουλο με το λαμπρό μέλλον.

Ο Elon Musk θέλει να μας κάνει... Κίνα

Διότι η Tesla δεν αποτελούσε απλώς μια μακροπρόθεσμη επένδυση την οποία θρασύτατα ουσιαστικά τροφοδοτούσε το αμερικανικό κράτος, αλλά αποτελεί τη ναυαρχίδα της νέας εποχής. Οι απανταχού επενδυτές απλώς αναγνώριζαν πως αυτό το άλογο δε μπορεί να χάσει, διότι είναι στημένο το παιχνίδι από άνωθεν, κι έτσι συνέχιζαν να ποντάρουν σε αυτό, ακόμη κι όσο έχανε. Την ασήμωναν κυριολεκτικά με φρεσκοτυπωμένο χρήμα, που γιγάντωσε έναν πληθωρισμό που όλοι εμείς πληρώνουμε.

Με άλλα λόγια, τα χαϊλικίκια του Musk που ψωνίζει από δω κι από κει κοινωνικά δίκτυα «για το καλό μας» και την ελευθερία μας, εμείς τα πληρώνουμε. Άλλος… τιτιβίζει, κι άλλος πληρώνει.

Να που ο Musk είναι και δεν είναι ο φιλάνθρωπος σωτήρας μας. Όταν αντλείς χρηματοδότηση επί δύο δεκαετίες, ό,τι άνθρωπος κι αν είσαι, σε έχουν πλέον στο χέρι. Αυτοί σε έφτιαξαν, αυτοί μπορούν να σε ρίξουν. Άρα γι’ αυτούς δουλεύεις.

Και όχι, δεν έχω κάτι μαζί του. Ίσα ίσα, εξακολουθώ να είμαι φαν αυτής της θρυλικής φιγούρας των καιρών μας, αλλά όχι ως «Ρουβίτσα». Αναγνωρίζω πως καθετί που συμβαίνει έχει το σκοπό του, και όχι απαραίτητα πάντα για το καλό και την πρόοδό μας. Από την άλλη δε μπορώ να το πω και «κακό». It is what it is, που λένε οι Άγλλοι. Οι ηλίθιοι είναι το πρόβλημα μιας ιστορίας, όχι οι δήθεν κακοί.

Ο Elon Musk θέλει να μας κάνει... Κίνα

Ο Musk έβγαλε το πουλί απ’ το κλουβί για μας κάνει… ελεύθερους;

Κάποιοι θα πουν πως τύποι σαν τον Musk είναι «φυτεμένοι» και φτιαγμένοι από εκείνους που πραγματικά κινούν τα νήματα υπογείως, και που πάντα φροντίζουν να παρέχουν στο λαό έναν «ήρωα». Μια φιλική φιγούρα απέναντι από τους… ασχημομούρηδες πολιτικούς που κανένας δεν εμπιστεύεται, προκειμένου να εμπνέει και να δίνει ελπίδα στο ποίμνιο.

Στην πραγματικότητα όμως κάνει περισσότερο κακό, διότι επαναπαύει το λαό στη ψευδαίσθηση πως κάποιος ήρωας πολεμά γι’ αυτούς (αντί γι’ αυτούς), κι έτσι δε ξεσηκώνονται οι ίδιοι για τα δικαιώματά τους, την ώρα που ο «ήρωας» τους στην πραγματικότητα απλά παίζει τον «καλό» μπάτσο έναντι του κακού. Αλλά αυτές οι αντιλήψεις είναι υποκειμενικές.

Θα έλεγα πως ο Musk είναι ο Τόμας Έντισον της εποχής μας, σε αντίθεση με τον Νικολά Τέσλα. Κι είναι τραγική ειρωνεία, μιας κι από τον δεύτερο δανείστηκε το όνομα! Διότι ο Τέσλα, πατέρας των περισσότερων εφευρέσεων του 20ου αιώνα, ως πραγματικός οραματιστής, θέλησε να προσφέρει «δωρεάν» ρεύμα στην ανθρωπότητα. Όμως κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό και δε θα πούλαγε. Από την άλλη το γατόνι ο Έντισον, ως γνήσιος επιχειρηματίας, ήταν αυτός που πλούτισε, ίδρυσε την General Electric και έμεινε τελικά στην ιστορία, ληστεύοντας ιδέες από τον Τέσλα, ο οποίος πέθανε απένταρος και άσημος (πέρασαν πολλά χρόνια για να αναγνωριστεί η αξία του).

Ο Elon Musk θέλει να μας κάνει... Κίνα

Αντίστοιχη πορεία του Έντισον παρατηρούμε για τον Musk. Πλήρωσε για το δικαίωμα να αποκαλείται ιδρυτής της Tesla (ενώ δεν ήταν), έχει παρουσιάσει αμέτρητες πρωτοποριακές ιδέες από την Paypal μέχρι τα ηλεκτροκίνητά του και την “Χ”, οι οποίες ωστόσο βασίζονται σε ήδη υπάρχουσες πατέντες, όμως είναι άριστος στο να τις μετατρέπει σε πραγματικά προϊόντα.

Από την άλλη, τον βάφτισαν οραματιστή κι ότι θέλει να σώσει την ανθρωπότητα, φτιάχνοντας «πράσινα» αυτοκίνητα. Όμως η πραγματικότητα έχει δύο όψεις – ρωτήστε τους κακομοίρηδες στα ορυχεία κοβάλτιου (για τις μπαταρίες) στο Κονγκο… Και μιας και μιλάμε για ορυχεία, αξίζει να σημειωθεί πως ο Νοτιο-Αφρικανός πατέρας του Musk είχε αδαμαντορυχείο στη Ζάμπια… Cool επενδυτής; Σίγουρα. Πρωτοπόρος φιλάνθρωπος; Όπως το βλέπει κανείς…

Η Δύση αντιγράφει την Κίνα (ωχ…)

Ως επενδυτής λοιπόν, ο Musk έσκασε $50 δις.  ζεστά, μαζί με τα δικαστικά έξοδα για τη μήνυση από Twitter. Πενήντα ολόκληρα δις. για μια μη βιώσιμη εταιρία που κοστολογούνταν γενναιόδωρα στα $16 δις., δηλαδή πλήρωσε τεράστιο premium. Και τα μίντια μιλούν ουσιαστικά για έναν τυπά που ήθελε να κάνει το κομμάτι του! Ρε, είμαστε καλά; Καλά κάνουν και μας γλεντάνε… Και ο άλλος ο ανίκανος ο πρώην CEO δήλωσε πως ο Musk άλλαξε το λογότυπο και θα γκρεμίσει την εταιρία! Κούνια που σας κούναγε…

Ο Elon Musk θέλει να μας κάνει... Κίνα

Όχι, ο Musk έχει πολύ φιλόδοξα σχέδια (που αδυνατεί να συλλάβει το μυαλό του μέσου λοβοτομημένου) για την αγαπημένη του εφαρμογή. Δεν πλήρωσε 50 δις. υπεραξία για να το πετάξει στα σκυλιά, πόσο μάλλον την ώρα που ο «ανταγωνιστής» (για τα ίδια αφεντικά παίζει να δουλεύουν) Zuckerberg του πανίσχυρου Facebook έχει ήδη απαντήσει με το νέο αντι-Twitter, το Threads.

Στο ζουμί λοιπόν: Ο Musk φιλοδοξεί να χτίσει την «εφαρμογή των ΠΑΝΤΩΝ» (THE EVERYTHING APP). Δικά του λόγια χρησιμοποιώ. Λόγια που «διέρρευσαν» λίγο καιρό πριν, ως μέρος της δικαστικής διαμάχης για το Twitter. Αμφιβάλλω ότι τέτοια πράγματα “απλά” διαρρέουν, αν δε θέλουν να διαρρεύσουν, προφανώς για να δώσουν νωρίς «σήμα» στους μεγαλοκαρχαρίες της Wall Street να τοποθετηθούν αναλόγως, προτού ανακοινωθεί κάτι τέτοιο κι επίσημα στην πλέμπα. Άρα η όλη δικαστική διαμάχη προκειμένου να διαρρεύσουν τα βίντεο, μου «βρωμάει», και άλλωστε είναι σύνηθης πρακτική στη Wall St (τα ίδια έγιναν κάποτε με την Amazon επί dot com). Όμως λίγη σημασία έχει αυτό.

Αφότου ολοκληρωθεί η ολική μεταμόρφωση του Twitter σε «X», ο Musk σκοπεύει να μετατρέψει την εφαρμογή στη… μία και μοναδική εφαρμογή που θα χρειάζεται να έχουμε στο κινητό μας. Όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, η ιδέα είναι «να αντιγράψουμε το κινεζικό WeChat» (επομένως τίποτα το πρωτοποριακό από τον πρωτοπόρο!)

Για όποιον δε γνωρίζει, το WeChat είναι ένα application αποκλειστικά για τους Κινέζους πολίτες, το οποίο κυριολεκτικά κάνει τα πάντα. Χρησιμεύει ως κοινωνικό δίκτυο για όλες τις social media «ανάγκες», όπως τσατ, τηλέφωνο, φλερτάρισμα (τύπου Tinder), δημοσιεύσεις, κλπ. Ταυτόχρονα όμως, και κυρίως, λειτουργεί ως ψηφιακό πορτοφόλι, που είναι «κουβαλάει» όλα τα προσωπικά στοιχεία, ταυτότητα, φορολογική ενημερώτητα, τραπεζικό λογαριασμό κλπ, και έτσι μπορεί να χρησιμοποιείται για διαδικτυακές και όχι μόνο πληρωμές.

Θες να αγοράσεις ένα μπουκάλι νερό; Σκανάρεις με το κινητό. Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, χρησιμοποειταί σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες! Ψηφίζεις ψηφιακά μέσω WeChat. Αυτά, και άλλα πολλά κάνει αυτή η εφαρμογή που σου «λύνει τα χέρια». Ακούγεται βολικό ε; Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα. Κι εδώ ακριβώς κρύβεται η παγίδα, για όποιον τέλος πάντων το θεωρεί παγίδα…

Το WeChat αναπτύχθηκε μεν από ιδιωτική εταιρία (Tencent), αλλά λειτουργεί σε πλήρη συνεργασία με το κινεζικό κράτος, διότι, για την Κίνα μιλάμε άλλωστε. Ό,τι πληκτρολογείς, ό,τι αγοράζεις, περνάει από τα «φίλτρα» τους. Κι αν κάτι «δεν τους αρέσει», βρίσκουν εκείνοι τον τρόπο να σε «τιμωρήσουν»… Μπορεί να μην ανέβει το επόμενό σου ποστάρισμα, ή μπορεί αν είσαι δημοφιλής influencer να κατέβουν πιο «χαμηλά» οι αναρτήσεις σου, ή μπορεί να μην περάσει η επόμενη πληρωμή αεροπορικού εισιτηρίου…

Αυτό είναι το λεγόμενο Social Credit Score System της Κίνας, όπου οι πολίτες βαθμολογούνται (και τιμωρούνται) ανάλογα με τις πράξεις τους. Και ναι, η Ευρώπη πειραματίζεται ήδη με ένα σύστημα “κοινωνικής αξιολόγησης”…

“Και τι θες να μας πεις, ότι το «Χ» θα είναι σαν το WeChat;”. Ναι, ακριβώς αυτό προσπαθώ να πω, αλλά ακούστε το από τον ίδιο τον Musk.

Και μπορεί εδώ να είμαστε «Δύση», και τέτοιες δυστοπικές κομμουνιστικές πρακτικές να «μην περνάνε», αλλά ποιος μου εγγυάται εμένα ότι δε θα συμβεί στο μέλλον; Σήμερα είμαστε Δύση, μεθαύριο είμαστε Ανατολή. Έτσι κι αλλιώς, κατά κει οδεύουμε…

Χ = EVERYTHING

Η ουσία όμως δεν είναι το αν το «Χ» θα εργαλειοποιηθεί για το κακό μας ή όχι. Η ουσία είναι πως ποτέ τόση δύναμη δεν είναι καλό να συγκεντρώνεται σε ένα μόνο μέρος. Από όποια άποψη κι αν το δεις. Για παράδειγμα, για όποιον χρησιμοποιεί το «Χ» για να μιλά, να πληρώνει κλπ, όλα του τα δεδομένα και όλοι οι κωδικοί θα είναι συγκεντρωμένοι στους ίδιους server, τις ίδιες βάσεις δεδομένων. Αυτό σημαίνει πως αν αυτοί πέσουν θύμα hack ή βλάβης ή διαρροής ή οτιδήποτε, τότε εσύ τα χάνεις όλα. Δεν είναι σοφό να έχεις όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι.

Στις μέρες μας, αν σου hackάρουν το email ή ξεχάσεις τα κλειδιά σου, το επαναφέρεις ή φτιάχνεις άλλο. Δε χάνεις παράλληλα το λογαριασμό σου στο Instagram, πχ. Δε χάνεις το ψηφιακό σου χαρτοφυλάκιο. Ακόμη κι αν σου κλέψουν το κινητό, είναι μεν μανούρα, αλλά δε χάθηκε ο κόσμος. Εξακολουθείς να έχεις την χειροπιαστή ταυτότητα στην τσέπη σου. Δεν είναι όλα τα δεδομένα στην ίδια πηγή. Μια ψηφιακή ταυτότητα βολεύει, όμως εγείρει άλλα θέματα. Παρεμπιπτόντως, το κομμάτι αυτό του «διαβατηρίου» θα το αναλάβει η World ID (αναλυτικά στην “Αξία” αυτής της εβδομάδας).

Κι από την άλλη, τίθεται φυσικά και το θέμα της αξιοπιστίας. Γιατί να εμπιστευθώ τα πάντα στο ίδιο άτομο; Ακόμη κι αν μπαίνει το κράτος στη μέση (εκεί κι αν δεν εμπιστεύομαι!) Θα πει κανείς, πάντα θα υπάρχει ένας νταβατζής: Καλύτερα ο Musk, παρά κάποιος άλλος. Σε αυτό θα συμφωνήσω…

Ο Elon Musk θέλει να μας κάνει... Κίνα

Αυτοί οι προβληματισμοί δεν έχουν σκοπό να αποθαρρύνουν κανέναν. Είναι απλά ρητορικά ερωτήματα, δίχως νοήμα. Διότι στο φινάλε, οι πάντες θα κατεβάσουν την εφαρμογή. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας τελικώς θα ζει και θα αλληλεπιδρά και θα πληρώνει (και και) μέσω του «Χ» ή οποιουδήποτε app-ελβετικός σουγιάς. Διότι πολύ απλά αυτή είναι η τάση της εποχής μας, το σταδιακό centralization, η ανάμιξη και ομογενοποίηση των πάντων, η αναπόφευκτη πορεία προς την θερμοδυναμική αταξία, την «εντροπία».

Εφόσον το κάναν οι Κινέζοι και “πέτυχε”, θα το κάνουμε κι εμείς, να είστε σίγουροι. Και μπορεί σήμερα να αισθανόμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι και διαφορετικοί, σε αντίθεση με τα πειθήνια στρατιωτάκια της Κίνας, αλλά για ρίχτε μια καλύτερη ματιά γύρω σας. Στο ομογενοποιημένο είδος homo smartphonius

Επίσης, το τυπικό τσατ και πληρωμή ειδών θα είναι μόνο η αρχή. Όπως προοικονόμησε ο ίδιος ο Musk, “το «Χ» θα είναι το μέλλον της «αλληλεπίδρασης δίχως όρια». Με οδηγό την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα μας «συνδέσει» όλους με τρόπους που ούτε φανταζόμαστε.”

Εσείς τι «τρόπους» φαντάζεστε από αυτό; Διότι εγώ έχω μια δυο υποψίες. Προφανώς δε μιλά για τυπικό τηλεφώνημα ή μηνύματα. Ένα τόσο φιλόδοξο όραμα στοχεύει στο τέρμα. Στο να επικοινωνούμε δίχως να πληκτρολογούμε, σχεδόν δίχως… να σκεφτόμαστε. Ρίξτε μια ματιά στην άλλη εταιρία του Musk, την Neuralink, η οποία κατασκευάζει εγκεφαλικά εμφυτεύματα-τσιπ, χάρη στα οποία θα μπορούμε να στένουμε ηλεκτρικά νευρολογικά σήματα μόνο και μόνο με τη σκέψη μας. Ήδη πειραματίζονται σε ανθρώπους.

Ρίξτε παράλληλα και μια ματιά στο «Brave New World», το οποίο αναπαριστά μια μελλοντική «τέλεια» κοινωνία όπου οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μέσω ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) όλοι μαζί, ταυτόχρονα, και καμία σκέψη ή πράξη δε μένει κρυφή… από κανέναν.

Άλλωστε ο ίδιος ο Musk δεν κρύβει τη φιλοσοφία του. Ο παππούς του Musk, Joshua Haldeman, DC, ήταν ο Διευθυντής Έρευνας για την Technocracy, Inc στον Καναδά κατά τις δεκαετίες του 1930 και του ’40. Ο ίδιος ο Musk συνεχίζει το έργο του παππού του χτίζοντας το τεχνοκρατικό πλέγμα ελέγχου με το δίκτυο Starlink, και, φυσικά, την πρωτοποριακή του δουλειά στην τεχνητή νοημοσύνη (xAI).

Ο Elon Musk θέλει να μας κάνει... Κίνα

“One APP to rule them all”

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει το… Καθολικό Επίδομα

Το 2014, ο Μασκ παρακολούθησε το DARPA Robotic Challenge και έχει μιλήσει πολλές φορές για το πώς τα ρομπότ θα αναλάβουν θέσεις εργασίας που οδηγούν στην θέσπιση ενός Καθολικού Βασικού Εισοδήματος (UBI) …και την καθολικότητα μιας ανθρωπότητας ηλιθίων. Ναι, πολύ πιο ηλίθιων απ’ ότι είναι σήμερα…

Διότι εύλογα, καθώς η αυτοματοποίηση προχωρά και όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας θα αντικαθίστανται από ρομπότ και ΑΙ (4η βιομηχανική επανάσταση), θα τεθεί θέμα επιβίωσης εκατομμυρίων ανειδίκευτων ανθρώπων. Πως θα ζήσουν όλοι αυτοί;

Η «λύση» (κατά την άποψη του γράφοντα, εφιάλτης) θα είναι ένα Καθολικό Επίδομα που θα καλύπτει βασικές ανάγκες. Αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ένα δομικό πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία, και θα δοκιμάσει την ανθρωπότητα δημιουργώντας όχι μόνο νέα ρεύματα οικονομικής θεωρίας, αλλά και φιλοσοφίας… Θα αναθεωρήσουμεε πολλές πρακτικές που σήμερα θεωρούμε «πρόοδο», ακόμη και την ίδια την Τεχνητή Νοημοσύνη που τόσο λατρεύουμε προς το παρόν (διότι βρισκόμαστε στην εύκολη φάση, τη φάση «συμβίωσής» μαζί της).

Στο «radar» έχουμε αναλύσει πολλές φορές τη θέση μας πάνω στο γιατί το UBI αποτελεί μοιραίο (και δυστοπικό) προαπαιτούμενο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (η οποία ήδη συμβαίνει), και άρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε από τώρα στη νέα πραγματικότητα (είτε μας αρέσει είτε όχι), αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε. Άλλωστε το fuel κλπ pass τίνος προοίμιο νομίζετε πως είναι…; (αναλυτικά εδώ)

Ο Elon Musk στις ομιλίες του εμφανίζεται να συμμερίζεται τους προβληματισμούς μας. Ταυτόχρονα ο ίδιος όμως φαίνεται να κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει αυτό το (δυστοπικό κατά τον ίδιο και κατ’ εμάς) μέλλον όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Ο Elon παίζει το ρόλο του

Σε κάνει να σκέφτεσαι, πως σε αντίθεση με ό,τι θέλουν να πιστεύουν τα κάθε απόχρωσης πρόβατα, δεν ανήκει σε κανένα «στρατόπεδο», ούτε στους «νεοταξίτες» ούτε στον λαό. Δε δουλεύει ούτε για τις «δυνάμεις του καλού», ούτε του κακού. Και γιατί να το κάνει άλλωστε; Δεν έχει λογική. Πολύ απλά, για την πάρτη του δουλεύει, όπως όλοι μας.

Κι αν επενδύει ή ο ίδιος φέρνει τον «Εξολοθρευτή» και το… SkyNet ένα βήμα πιο κοντά, είναι μάλλον επειδή έχει τα μέσα και τη θέση να αναγνωρίζει τις τάσεις, πως κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο, άρα γιατί να μην πιάσει νωρίς θέση στο καράβι; Και στο ενδιάμεσο, πετάει και για εμάς την πλέμπα κρυπτογραφημένα «στοιχεία» σε ομιλίες και tweets, είτε επειδή αυτοί που τον έχουν στο χέρι τον βάζουν σκοπίμως να το κάνει, είτε επειδή ο ίδιος το θέλει. Δεν έχει σημασία να ασχολούμαστε με τον καλό ή τον κακό του παραμυθιού. Σημασία έχει να λαμβάνουμε την χρήσιμη για εμάς πληροφορία, και να την αξιοποιούμε προς επιβίωσης μας.

Τέλος… Γιατί «X»; Διότι αυτό δηλώνει ως αγαπημένο γράμμα ο Musk. X.com λεγόταν η γνωστή PayPal, η πρώτη ψηφιακή τράπεζα, στην οποία ήταν συνιδρυτής το 1999. Να σημειωθεί μάλιστα πως το 2017 ο Musk φρόντισε να επαναγοράσει το domain X.com, προφανώς για να μην έχει νομικά ζητήματα δικαιωμάτων, αν δημιουργούσε ποτέ εταιρία με αυτό το εμπορικό σήμα.

Ο Elon Musk θέλει να μας κάνει... Κίνα

Απ’ ότι φαίνεται το «X» ετοιμαζόταν πολλά χρόνια τώρα…

Ονόμασε τον ίδιο του τον γιο (!) xAI, όπως και την εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης που ίδρυσε λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση του «Χ». Τέλος, SpaceX ονομάζεται η διαστημική εταιρία του Musk, που έχει απλώσει στο νυχτερινό ουρανό τους δορυφόρους του Starlink, της τεχνολογίας αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. Γενικότερα, το όραμα έιναι μέλλον όπου οι άνθρωποι θα κάνουν λίγα, και οι εφαρμογές θα τους λύνουν (;) τα χέρια…

Ακολουθούν τα links του κειμένου:

Αν ο 21ος αιώνας είναι τράπουλα, ο Elon Musk είναι το Τζόκερ…

Steve Wozniak: «Πάρε Tesla, για να δεις την τεχνητή νοημοσύνη να προσπαθεί να σε σκοτώσει!»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη κατακτά τα χρηματιστήρια – Πού μας οδηγεί αυτό;

Οι ερωτικές περιπέτειες του Elon Musk

Μια δεκαετία στερήσεων, επιδομάτων, αναξιοπρέπειας

Τι πραγματικά σημαίνει το πάντρεμα BlackRock-Bitcoin

Η «πράσινη» υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πληθωρισμός: «Κάποιοι απλώς… θα υποφέρουν περισσότερο»

Διαβάστε ακόμη:

Bitcoin: Απόλυτη δικαίωση radar.gr από Έλον Μασκ!

Το φαινόμενο DOGE

Σε ιστορικό υψηλό τα έσοδα της Tesla για το τρίμηνο, περιορισμένο το περιθώριο λειτουργικού κέρδους

Έλον Μασκ «γλεντάει» Twitter και αγορές – Εξαπάτησε (πάλι) τους ακόλουθούς του;