Η Tesla ανέφερε κέρδη μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης εχθές, παρουσιάζοντας ρεκόρ τριμηνιαίων εσόδων αλλά χαμηλότερα περιθώρια χάρη στις περικοπές τιμών και τα κίνητρα.

Η τιμή της μετοχής παρέμεινε σταθερή μετά την αρχική ανακοίνωση, αλλά άρχισε να πέφτει κατά τη διάρκεια της κλήσης ενημέρωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Έλον Μασκ και άλλα στελέχη δεν παρείχαν ακριβείς προδιαγραφές και ημερομηνίες έναρξης παράδοσης για το Cybertruck και για ένα όχημα έτοιμο για ρομπότ.

Ο Μασκ και άλλα στελέχη δήλωσαν επίσης κατά τη διάρκεια της κλήσης ότι η παραγωγή οχημάτων θα επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου λόγω διακοπής λειτουργίας για βελτιώσεις στο εργοστάσιο.

Η εταιρία ανακοίνωσε,

  • Έσοδα: 24,93 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 24,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένονται σύμφωνα με τη Refinitiv.
  • Κέρδη: 91 σεντ ανά μετοχή προσαρμοσμένα, έναντι 82 σεντ ανά μετοχή αναμενόμενα σύμφωνα με το Refinitiv.

Τα καθαρά έσοδα (GAAP) ήταν 2,70 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 20% από πέρυσι. Τα λειτουργικά έσοδα, ωστόσο, ήταν μειωμένα κατά 3% από το προηγούμενο τρίμηνο στα 2,40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συγκριτικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Tesla ανέφερε καθαρά έσοδα 2,51 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έσοδα 23,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, η Tesla ανέφερε καθαρά έσοδα 2,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα 16,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικά με τα κέρδη της εταιρείας, ο Μασκ είπε: «Συνεχίζουμε να στοχεύουμε 1,8 εκατομμύρια παραδόσεις οχημάτων φέτος, αλλά αναμένουμε ότι η παραγωγή του τρίτου τριμήνου θα μειωθεί λίγο, επειδή έχουμε καλοκαιρινές διακοπές λειτουργίας για πολλές εργοστασιακές αναβαθμίσεις».

Στις αρχές αυτού του μήνα, η Tesla ανέφερε 466.140 συνολικές παραδόσεις οχημάτων για το δεύτερο τρίμηνο και είπε ότι είχε παραγάγει 479.700 ηλεκτρικά οχήματα. Οι παραδόσεις είναι η πλησιέστερη προσέγγιση των πωλήσεων που αναφέρει η Tesla.

Αυτές οι παραδόσεις ήταν υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν στη Wall Street και αυτό οφείλονταν εν μέρει σε κίνητρα και εκπτώσεις. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά περιθώρια διαμορφώθηκαν στο 9,6%, το χαμηλότερο τουλάχιστον των τελευταίων πέντε τριμήνων. Το συνολικό μεικτό περιθώριο ανήλθε στο 18,2%, επίσης χαμηλό για την ίδια περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα