Τα Βαλκάνια και την Ιταλία «οργώνει» ο Δημήτρης Κοπελούζος για να προσελκύσει επενδυτές στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου τη γνωστή μας GREGY.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Δημήτρης Κοπελούζος και ο γιός του Χρήστος Κοπελούζος έχουν ξεκινήσει μεγάλο κύκλο επαφών σε πρωτεύουσες χωρών των Βαλκανίων και της Δυτικής Ευρώπης, για να αντλήσει από ομίλους και funds κεφάλαια για την ανάπτυξη του γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού στην Αίγυπτο.
Ο επικεφαλής του Ομίλου Κοπελούζου, σύμφωνα με πληροφορίες επισκέφθηκε διαδοχικά τη Σόφια, το Βουκουρέστι και το Βελιγράδι και είχε πυκνές επαφές με τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών, αλλά και με μεγάλες εταιρείες δημόσιες και ιδιωτικές, που ενδιαφέρονται για φθηνή πράσινη ενέργεια από τη Βόρειο Αφρική.
Σε κάποιες από αυτές τις επισκέψεις ήταν παρών και ο γιός του Χρήστος Κοπελούζος.
Αλλά και στην Ιταλία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, είδε τον αντιπρόεδρο της κας Μελόνι, τον Ματέο Σαλβίνι, ενώ είχε πολύ σημαντικές συνομιλίες με την EΝΕL, που μπορεί πολύ εύκολα λόγω του μεγέθους της να συνάψει πράσινα συμβόλαια προμήθειας ενέργειας (τα λεγόμενα PPA’s) και να χρηματοδοτηθεί από τράπεζες για το έργο.
Να θυμίσουμε πως Δημήτρης και Χρήστος Κοπελούζος έχουν ήδη υπογράψει MoU, με το μεγάλο εμιρατινό όμιλο Masdar με έδρα το Αμπου Ντάμπι για την κατασκευή αιολικών και φωτοβολταικών, ενός μέρους τουλάχιστον από το γιγαντιαίο πάρκο ΑΠΕ των 9.500 Μεγαβάτ που φτιάχνεται στην Αίγυπτο.
Έργο απόλυτης προτεραιότητας για την Ε.Ε.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) ήταν το μοναδικό ενεργειακό έργο, στο οποίο υπάρχει ονομαστική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν του Καίρου, μεταξύ Ε.Ε. – Αιγύπτου για τη στρατηγική συμφωνία των 7,4 δις ευρώ.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά από το Κάιρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι, «το έργο ωριμάζει και βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν τη προκήρυξη των διαγωνισμών για την επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν τις κρίσιμες μελέτες» ενώ και η ΕΕ το έχει εντάξει στην 1η και βασική λίστα των έργων ενεργειακής προτεραιότητας (PMI).
Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «ΕΕ και Αίγυπτος αναγνωρίζουν την ανάγκη να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, γι’ αυτό και συμφωνούν να εντείνουν τη συνεργασία τους, με έμφαση στις ΑΠΕ, αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό της Αιγύπτου μέσω έργων, όπως το GREGY Interconnector».
Τα έργο, μήκους 954 χλμ και αρχικού κόστους στα 4 δισ ευρώ, είναι από γεωπολιτική αλλά και οικονομική-ενεργειακή άποψη στην κορυφή των ευρωπαϊκών επιδιώξεων.
Μέχρι στιγμής στον GREGY έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν ο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου (EETC), η ELICA του ομίλου Κοπελούζου και ο ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 33,3% έκαστος.
Τη σημασία του GREGY σε επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο αναδεικνύει το γεγονός ότι ήταν το μοναδικό ενεργειακό έργο, στο οποίο έκανε ονομαστική αναφορά το προχθεσινό κοινό ανακοινωθέν του Καίρου, μεταξύ Ε.Ε. – Αιγύπτου για τη στρατηγική συμφωνία των 7,4 δισ ευρώ.
Οι επαφές με Aλ Σίσι και Μελόνι
Ως γνωστόν ο ανταγωνισμός για τη μεταφορά της πράσινης ενέργειας από τη μεγαλύτερη αραβική χώρα προς την Ευρώπη μεγαλώνει.
Στο παιχνίδι έχουν μπει και οι Ιταλοι, και παρ’ ότι μεταξύ των έξι ευρωπαίων ηγετών που είδαν τον Αλ Σίσι, ήταν και η Τζόρτζια Μελόνι, εντούτοις στο joint declaration δεν υπήρχε ονομαστική αναφορά σε άλλο έργο, πλην του ελληνικού.
«Στη νέα ενεργειακή και γεωπολιτική πραγματικότητα, ΕΕ και Αίγυπτος αναγνωρίζουν την ανάγκη να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, γι’ αυτό και συμφωνούν να εντείνουν τη συνεργασία τους, με έμφαση στις ΑΠΕ, την ενεργειακή απόδοση, όπως επίσης άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό της Αιγύπτου για την πιο αποδοτική επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέσω έργων, όπως το GREGY Interconnector», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Όλα αυτά καταδεικνύουν τόσο ότι το συγκεκριμένο έργο, μήκους 954 χλμ και εκτιμώμενου κόστους κοντά στα 4 δισ ευρώ, ενδυναμώνει την ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών, όπως επανέλαβε τη Κυριακή ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Σίσι, όσο κυρίως ότι ωριμάζει, καθώς βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν τη προκήρυξη των διαγωνισμών για την επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν τις κρίσιμες μελέτες.
Τόσο για την ΕΕ που το έχει εντάξει στην 1η λίστα των έργων PMI, δείγμα του βάρους που αποδίδουν οι Βρυξέλλες στις διασυνδέσεις της Ευρώπης με τρίτες χώρες, όσο και για τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, που κατά τη προ μηνός συνάντηση του με τον Δημήτρη Κοπελούζο, είχε στείλει το μήνυμα να επιταχυνθούν οι κοινές προσπάθειες συνεργασίας, το έργο δείχνει να έχει στρατηγικό ρόλο.
Το πολιτικό επίπεδο είναι η μία όψη της κινητικότητας που καταγράφεται για το GREGY, η άλλη αφορά το επιχειρηματικό, αλλά όπως γράψαμε ήδη ο Δημήτρης Κοπελούζος έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ επαφών σε πρωτεύουσες χωρών των Βαλκανίων και όχι μόνο, για να διερευνήσει το ενδιαφέρον από ενεργειακούς ομίλους και funds κυρίως σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των 9,5 GW ΑΠΕ στην Αίγυπτο.
«Τόσο οι επαφές που είχε στη Σόφια, όσο επίσης στο Βουκουρέστι και το Βελιγράδι με τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών, καθώς και με εταιρείες, δείχνουν, ότι όλοι θέλουν πράσινη ενέργεια από τη Β.Αφρική, όλοι θέλουν να συνάψουν PPA’s, τα οποία είναι πλέον απαραίτητα για να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες» μας λέει άνθρωπος που γνωρίζει τα ενεργειακά.
Αισιοδοξία υπάρχει και από τις συναντήσεις που είχε ο έλληνας επιχειρηματίας στην Ιταλία, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο Ματέο Σαλβίνι, αλλά και με ηγετικά στελέχη της Enel, με την οποία είχε στο παρελθόν συνεργαστεί στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ.
Σε επιχειρηματικό πάντα επίπεδο, ο όμιλος συνάπτει μνημόνια συνεργασίας, όπως αυτό με την Masdar από το Αμπου Ντάμπι για την ανάπτυξη τμήματος κάποιων από τα 9,5 GW αιολικών και φωτοβολταικών.
Οι χωροθετικές και τεχνικές μελέτες
Εξελίσσονται παράλληλα και οι διαδικασίες σχεδιασμού του έργου των 9,5 GW ΑΠΕ, δηλαδή ο εντοπισμός των εκτάσεων, όπως είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Ιανουαρίου ανάμεσα στην αιγυπριακή πλευρά, υπό τον Πρόεδρο Αλ Σίσι και την αντιπροσωπεία του ομίλου Κοπελούζου.
Εδάφη τα οποία πρέπει συνδυαστικά να πληρούν δύο κριτήρια, να έχουν ισχυρό αιολικό και ηλιακό δυναμικό και να είναι σχετικά κοντά στο αιγυπτιακό σημείο διασύνδεσης του καλωδίου, δηλαδή στο Sidi Barrani, στα παράλια της Μεσογείου, περίπου 95 χλμ από τα σύνορα με τη Λιβύη.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την πρόοδο και σε τεχνικό επίπεδο, καθώς αυτή την στιγμή καταρτίζονται τα τεύχη των διαγωνισμών που αφορούν την επιλογή των συμβούλων και μελετητών, οι οποίοι θα αναλάβουν την εκπόνηση των οριστικών μελετών.
Είναι κυρίως τέσσερις, εκτιμώμενου κόστους 35 – 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα 50% θα επιδιωχθεί να καλυφθεί με κοινοτική επιχορήγηση. Οι διαγωνισμοί αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο δίμηνο, Απρίλιο – Μάιο.
Αφορούν στις τεχνικές μελέτες, στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στη γεωφυσική-γεωτεχνική και στη δυσκολότερη όλων, τη λεπτομερή αποτύπωση του βυθού, το seabed mapping, κατά μήκος 954 χλμ στην Αν.Μεσόγειο.
Η διαδρομή έχει μεγάλα βάθη, για κάποια σημεία δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα αναλυτική απεικόνιση, απαιτείται τεχνογνωσία που λίγες εταιρείες διαθέτουν παγκοσμίως και αποτελεί μια διαδικασία εξαιρετικά περίπλοκη, εκτιμώμενης διάρκειας έξι μηνών.
Η ολοκλήρωση των μελετών είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αιτηθεί και να λάβει το έργο επιχορήγηση από το CEF (Connecting Europe Facility) της Ε.Ε, και φυσικά για να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση, το FID (Final Investment Decision).
Κρίσιμος μήνας είναι ο Απρίλιος αφού το GREGY έχει ήδη ενταχθεί στο προκαταρκτικό κατάλογο έργων υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας TYNDP 2024 του ENTSO-e (Ευρωπαίου Οργανισμού Διαχειριστών), γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για να αιτηθεί ένταξη στον επόμενο κατάλογο έργων PMI της Ε.Ε.
Σύντομα αναμένεται η δημοσίευση της επίσημης πράξης (delegation act) της Ε.Ε. για την επικύρωση της φετινής λίστας των PCI/PMI.
Διαβάστε ακόμη:
- Δύσκολη υπόθεση για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο η κούρσα διαδοχής του ΣΕΒ
- Ο Βελόπουλος ανεβαίνει συγκυριακά επειδή ο κόσμος θέλει να στείλει μήνυμα στη ΝΔ
- Τράπεζα Πειραιώς: Προβληματισμός για την πορεία της μετοχής μετά το placement
- Η Κιμ Καρντάσιαν μοιράζεται ένα καυτό φιλί με την Έμμα Ρόμπερτς στο νέο American Horror Story