Το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας, έρχεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, αφού μετά την πρόσφατη επίσκεψη της ελληνικής και ευρωπαϊκής ηγεσίας στο Κάιρο, περιλαμβάνεται στο επίσημο ανακοινωθέν της Κομισιόν.

“Η ΕΕ και η Αίγυπτος συμφωνούν να εντείνουν τη συνεργασία με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις δράσεις ενεργειακής απόδοσης καθώς και τη συνεργασία για άλλες ασφαλείς και βιώσιμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό της Αιγύπτου για το κόστος αποτελεσματική επέκταση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέσω έργων όπως το GREGY Interconnector”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, ενώ και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης σε αυτό.

«Μαζί αναπτύσσουμε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY. Για να συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα, φέρνοντας πιο κοντά τις δύο ακτές της Μεσογείου. Η Αίγυπτος έχει επίσης τους πόρους για να γίνει κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως όταν πρόκειται για ανανεώσιμο υδρογόνο», σημείωσε, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για αυτό.

Η Αίγυπτος και η ΕΕ αποφάσισαν να διαμορφώσουν και να υπογράψουν ένα περιεκτικό έγγραφο για τη συνολική και στρατηγική εταιρική σχέση, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, που θα αφορά και τις βιώσιμες επενδύσεις και το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, του νερού, της επισιτιστικής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου. Η εφαρμογή αυτών των τομέων θα πρέπει να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό της σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ.

Πραγματοποιούνται μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Το έργο GREGY έλαβε πρόσφατα θετική αξιολόγηση από τις Βρυξέλλες για ένταξη στα έργα PCI/PMI. Η Elica Group, συμφερόντων Κοπελούζου, η οποία ηγείται του έργου, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις μελέτες.

H Περιβαλλοντική μελέτη είναι σε εξέλιξη, με ολοκλήρωση το 2024, ενώ η χαρτογράφηση βυθού ξεκινά το Φθινόπωρο του 2024, με διάρκεια 6 μήνες. Η ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών, τεχνικών και μελετών χαρτογράφησης βυθού αναμένεται ως το 2025 και ακολούθως θα ληφθεί η Επενδυτική απόφαση.

Με το project GREGΥ Interconnector, ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 950 χιλιόμετρων και ισχύος 3.000 MW ουσιαστικά θα μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές από την Αίγυπτο απευθείας στην Αττική.

Μέσω του έργου αυτού, θα μπορεί να γίνει εξαγωγή της πράσινης ενεργείας στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ένα μέρος αυτής θα αξιοποιείται από την ελληνική βιομηχανία και τις ελληνικές οικογένειες.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με Κοινή Δήλωσή τους για τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο διάστημα.

Όπως είπε Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημαντική είναι η “συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος ενέχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο πλευρές. Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: