Το αργότερο σε έξι μήνες από τώρα, όπως ακριβώς ήταν και ο αρχικός υπολογισμός και ίσως λίγο νωρίτερα, ο Χρήστος Κοπελούζος και η Gastrade θα έχουν βάλει σε κίνηση το πλοίο του FSRU Αλεξανδρούπολης.

Η μετατροπή του πλοίου γίνεται αυτή την εποχή σε ναυπηγεία της μακρινής Ασίας, όπως μου είπαν, όπου οι άνθρωποι της Gastrade και όλοι οι μέτοχοι-συνεταίροι κάνουν εφόδους συχνά πυκνά και βλέπουν την πρόοδο του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι της Gastrade, με επίκεντρο το Χρήστο Κοπελούζο είναι με 20% ο καθένας οι: Ελμίνα Κοπελούζου – Gaslog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, Bulgartransgaz EAD και ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

Το FSRU με δυναμικότητα σχεδόν 155.000 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα φτάνει στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αργότερα όμως και σε Ρουμανία, Σκόπια, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

«Οι εργασίες μετατροπής του πλοίου είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 87,1% στα τέλη Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι όλος ο βασικός όπως καυστήρες, και αεριοποιητές, για την λειτουργία του ως πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει τοποθετηθεί και εγκατασταθεί» δήλωναν τεχνικοί του έργου.

Οι εργασίες μετατροπής πραγματοποιούνται στα ναυπηγεία Keppel στη Σιγκαπούρη όπου, τις προηγούμενες μέρες, βρέθηκε αντιπροσωπεία κάποιων (GasLog, Bulgartransgaz και ΔΕΣΦΑ) από τους μετόχους της Gastrade μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Κωστή Σιφναίο.

Η διαδικασία μετασκευής του πλοίου προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να είναι έτοιμο να αποπλεύσει στα μέσα Νοεμβρίου από την Σιγκαπούρη για την Αλεξανδρούπολη, όταν και αναμένεται να αφιχθεί περί τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το διάστημα μέχρι τον απόπλου από την Σιγκαπούρη για την Ελλάδα προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά τεστ για την ετοιμότητα του πλοίου, χωρίς ωστόσο την έκχυση αερίου, πράγμα που θα γίνει επί ελληνικών υδάτων.

«Μέσα στο Σεπτέμβριο επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να επιβεβαιωθούν τόσο τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί όσο και τα επόμενα βήματα ως την ολοκλήρωση της προετοιμασίας και την θέση σε λειτουργία της νέας μονάδας» μας λένε κύκλοι της κοινοπραξίας.

Αναφορικά με τα συνοδευτικά έργα, το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού που θα συνδέει το FSRU με το δίκτυο έχει ολοκληρωθεί ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το χερσαίο τμήμα, πράγμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοέμβρη.

Αντίστοιχη εκτίμηση υπάρχει και για τα αγκυροβόλια επομένως με την άφιξή του το καράβι, αρχές Δεκεμβρίου, θα δέσει κανονικά στη θέση του και θα συνδεθεί με τον υποθαλάσσιο αγωγό, προκειμένου να προχωρήσουν οι δοκιμές της υποδομής με αέριο αυτή τη φορά, δηλαδή σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Σε εξαιρετικό δρόμο βρίσκεται επίσης ο σταθμός διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διαχειριστή να αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Τι ακριβώς είναι το FSRU(πλωτή δεξαμενή)

Το FSRU χωρητικότητας δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περι­οχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το έργο είναι μια νέα ενεργειακή πύλη, που θα διαδρα­ματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κεντρικής και ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό πλουραλισμό της εξαιρετικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Επιπρόσθετα, η συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης φτάνει ήδη μέχρι και το 70% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δις. κ.μ. ανά έτος για τα δέκα πρώτα χρόνια λειτουργίας.

Στο μετοχικό σχήμα της Gastrade συμμετέχουν με 20% εξίσου οι: Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, Bulgartransgaz EAD και ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

Διαβάστε ακόμη: