Οι λεγόμενες εταιρείες «Magnificent 7» διαθέτουν πλέον μεγαλύτερη οικονομική ισχύ από σχεδόν κάθε άλλo μεγάλο χρηματιστήριο στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Deutsche Bank.
Η αλματώδης άνοδος των κερδών και της κεφαλαιοποίησης αγοράς των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla ξεπερνά εκείνες όλων των εισηγμένων εταιρειών σχεδόν σε κάθε χώρα του γκρουπ των G20, όπως αναφέρει η τράπεζα σε πρόσφατη έρευνα.
Από τις χώρες των G20 εκτός των ΗΠΑ, μόνο η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν μεγαλύτερα κέρδη όταν συνδυάζονται οι εισηγμένες εταιρείες τους.
Οι αναλυτές της Deutsche Bank υπογράμμισαν ότι μόνο η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των «Magnificent 7» θα τις καθιστούσε ως τη χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Η Microsoft και η Apple, μεμονωμένα, έχουν παρόμοια κεφαλαιοποίηση με το σύνολο των συνδυασμένων εισηγμένων εταιρειών στη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσαν.
Ωστόσο, αυτό το επίπεδο συγκέντρωσης έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να εκφράσουν ανησυχίες για τους σχετικούς κινδύνους στην αμερικανική και την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Deutsche Bank, Τζιμ Ριντ, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά «θυμίζει αρκετά τις παρόμοιες καταστάσεις του 2000 και του 1929».
Η Deutsche Bank ανέλυσε την πορεία και των 36 εταιρειών που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των πιο πολύτιμων εταιρειών του S&P 500 από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Ο Ριντ σημείωσε ότι, ενώ οι μεγάλες εταιρείες τείνουν τελικά να χάνουν τη θέση τους και να πέφτουν από την πρώτη πεντάδα καθώς εξελίσσονται οι επενδυτικές τάσεις και οι προοπτικές κερδοφορίας, 20 από τις 36 που έχουν καταλάβει την ανώτερη αυτή κατηγορία από τη δεκαετία του ’60, εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα στις πρώτες 50 θέσεις.
«Από τις Magnificent 7 που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη πεντάδα, η Microsoft έχει εδραιωθεί από το 1997. Η Apple από το 2009, η Alphabet από το 2012 και η Amazon από το 2017. Η νεοεισερχόμενη είναι η Nvidia, η οποία βρίσκεται εκεί από το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους», δήλωσε.
Η Tesla είχε καταγράψει ένα σερί 13 μηνών στην πρώτη πεντάδα την περίοδο 2021 – 2022, αλλά τώρα έχει πέσει στην 10η θέση, με την τιμή της μετοχής να έχει καταγράψει πτώση κατά περίπου 20% από την αρχή του 2024. Αντίθετα, η μετοχή της Nvidia συνέχισε να ανεβαίνει, προσθέτοντας σχεδόν 47% από την αρχή του έτους.
«Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Magnificent 7 μπορεί να υποδεικνύουν ορισμένη αστάθεια γύρω από τη θέση κατάταξης των μελών της, ενώ μπορείτε εύκολα να αμφισβητήσετε τις συνολικές αποτιμήσεις τους, αλλά ο πυρήνας του ομίλου αποτελείες από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρείες στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια», προσέθεσε ο Ριντ.
Παρά τις συγκρατημένες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στις αρχές του 2023, οι αποδόσεις των μετοχών στη Wall Street ήταν εντυπωσιακές, αλλά σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες μεταξύ των Magnificent Seven, οι οποίες επωφελήθηκαν έντονα από το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη και τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed.
Σε πρόσφατη έρευνά της, η εταιρεία Evelyn Partners τόνισε ότι οι Magnificent 7 είχαν αποδόσεις της τάξης του 107% κατά τη διάρκεια του 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρύτερο δείκτη MSCI USA, ο οποίος απέδωσε στους επενδυτές ένα υγιές αλλά σχετικά πενιχρό ποσοστό 27%.
Σύμφωνα με το στέλεχος της εταιρείας, Ντάνιελ Κασάλι, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες στις αμερικανικές αγορές θα μπορούσαν να διευρυνθούν πέρα από τις επτά εταιρείες αυτές φέτος για δύο λόγους, ο πρώτος εκ των οποίων είναι η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας.
«Παρά την αύξηση των επιτοκίων, οι πωλήσεις και τα κέρδη των εταιρειών ήταν ανθεκτικά. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις επιχειρήσεις που είναι πιο πειθαρχημένες στη διαχείριση του κόστους τους και στα νοικοκυριά που έχουν υψηλότερα επίπεδα αποταμιεύσεων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, η αμερικανική αγορά εργασίας είναι υγιής με σχεδόν τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας να προστίθενται κατά τη διάρκεια του 2023», όπως δήλωσε.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, υποδεικνύει ότι οι εταιρείες έχουν αυξήσει επιδέξια τις τιμές τους και έχουν μετακυλήσει τις επιπτώσεις του υψηλότερου πληθωρισμού στους καταναλωτές.
«Αν και οι μισθοί έχουν αυξηθεί, δεν έχουν συμβαδίσει με αυτές τις αυξήσεις των τιμών, οδηγώντας σε μείωση του κόστους απασχόλησης ως ποσοστό της τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών», προσέθεσε, σύμφωνα με το CNBC.
«Παράγοντες όπως η ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η τεχνολογική εξέλιξη, επέτρεψαν την αύξηση της προσφοράς εργατικού δυναμικού και της προσβασιμότητας σε υπερπόντιες αγορές εργασίας. Αυτό με τη σειρά του έχει συμβάλει στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, στηρίζοντας την αύξηση των κερδών. Βλέπουμε ότι η τάση αυτή συνεχίζεται».
Όταν η αγορά είναι τόσο πολύ σταθμισμένη προς έναν μικρό αριθμό μετοχών και ένα συγκεκριμένο επενδυτικό θέμα, δη την τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν επενδυτικές ευκαιρίες, δήλωσε ο Κασάλι.
Πολλές από τις 493 άλλες μετοχές του S&P 500 έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες το τελευταίο έτος, αλλά ο ίδιος πρότεινε ότι ορισμένες θα μπορούσαν να αρχίσουν να συμμετέχουν στο ράλι, εάν οι δύο προαναφερθέντες παράγοντες συνεχίσουν να τροφοδοτούν την οικονομία.
«Δεδομένης της εξαιρετικής απόδοσης των μετοχών εταιρειών οι οποίες ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη τόσο κατά τη διάρκεια του 2023 όσο και στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι επενδυτές μπορεί να αισθάνονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν να τις υποστηρίζουν. Παρ’ όλα αυτά, αν το ράλι αρχίσει να διευρύνεται, οι επενδυτές θα μπορούσαν να χάσουν άλλες ευκαιρίες πέρα από τις μετοχές των Magnificent Seven», συμπλήρωσε.
Διαβάστε ακόμη:
- Άρθρο-κόλαφος στη FAZ: «Η παντοδύναμη ορθόδοξη Εκκλησία χάνει τη δύναμή της στην Ελλάδα»
- Eurostat: Στην Ελλάδα μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ
- Απόστολος Γκλέτσος: Η σπάνια αναφορά στην κόρη του – Γιατί αισθάνεται αγράμματος μπροστά της
- Αυτός είναι ο Έλληνας σεφ που… ήθελε η Μαντόνα για να της μαγειρεύει