Σε 231 από τις 242 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2022, ενώ μειώσεις σημειώθηκαν σε 11 περιφέρειες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφεται το τρίτο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή (Eurostat) η περιοχή με τη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου του ΑΕΠ ήταν στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, με +17,0%. Μια άλλη πορτογαλική περιφέρεια κατατάσσεται δεύτερη υψηλότερη, η Região Autónoma da Madeira (+14,2%), ακολουθούμενη από τη νότια περιφέρεια της Ιρλανδίας (+13,5%), το Illes Balears στην Ισπανία (+12,5%) και την επαρχία Brabant Wallon στο Βέλγιο (+10,9%) .

Η πιο σημαντική πτώση καταγράφηκε στην περιοχή Yugoiztochen στη Βουλγαρία (-3,1%). Ακολούθησε μια άλλη περιφέρεια της Βουλγαρίας, η Severozapaden, η οποία κατέγραψε μείωση -1,7%, ακολουθούμενη από την Corse στη Γαλλία και το Észak Magyarország στην Ουγγαρία (και οι δύο -1,2%).

Πρωταγωνιστές

Η Νότια Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022

Το 2022, το περιφερειακό κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης (PPS) κυμάνθηκε από 30% του μέσου όρου της ΕΕ στη Μαγιότ, μια υπερπόντια περιοχή στη Γαλλία, έως 286% στη Νότια Ιρλανδία.

Μετά τη Νότια Ιρλανδία, οι κορυφαίες περιφέρειες ήταν το Λουξεμβούργο (257% του μέσου όρου της ΕΕ), η Ανατολική και η Μέση Ιρλανδία (247%), η Πράgα στην Τσεχία (207%) και η βελγική Περιφέρεια των Βρυξελλών Πρωτεύουσα/Βρυξέλλες Hoofdstedelijk Gewest (196%). Το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αυτές τις περιφέρειες (Λουξεμβούργο, Βρυξέλλες και Πράχα) μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την υψηλή εισροή εργαζομένων που μετακινούνται και από ορισμένες μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στις περιφέρειες (Νότια, Ανατολική και Μέση Ιρλανδία).

Αντίθετα, μετά τη Μαγιότ (30%), οι περιφέρειες με τη χαμηλότερη κατάταξη του περιφερειακού κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022 ήταν η Σεβεροζαπάντεν στη Βουλγαρία και η Γουιάνη στη Γαλλία (και οι δύο 40% του μέσου όρου της ΕΕ), ακολουθούμενες από το Βόρειο Αιγαίο στην Ελλάδα (41%) ) και Severen tsentralen στη Βουλγαρία (42%).

Σημειώνεται ότι με εξαίρεση την Αττική, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, στις άλλες περιφέρειες κινείται κάτω από το 75%.

Διαβάστε ακόμη: