Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθαν σε συμφωνία σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες της νομοθεσίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό ακολούθησε μια πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη. Το επόμενο βήμα θα είναι η επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η Γαλλία είχε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με τους ρυθμιστικούς κανόνες για τη λειτουργία των ισχυρών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT. Αρχικά, η Γαλλία αντιτίθετο σε δεσμευτικές υποχρεώσεις για τους κατασκευαστές των μοντέλων αυτών, καθώς και σε κριτήρια διαφάνειας, ιδίως σε σχέση με τις εμπορικές συναλλαγές.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας λύθηκαν πριν από λίγες ημέρες, οπότε η Γαλλία άλλαξε και εκείνη τη στάση της. Παρόλα αυτά, η έγκριση της νομοθεσίας δεν αποτελεί το τέλος της κανονιστικής διαδικασίας. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερες εκτελεστικές πράξεις και κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η προσέγγιση ρίσκου που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έλαβε θετική αποδοχή, ειδικά όταν παρουσιάστηκε το πρώτο εγχειρίδιο κανόνων. Ωστόσο, οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των λεγόμενων chatbots εντάθηκαν το 2022 με την κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI.

Για να διασφαλίσει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισήγαγε ένα νέο άρθρο με μια μακρά λίστα υποχρεώσεων. Αυτή η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που πρότειναν την υποχρεωτική αυτορρύθμιση μέσω κωδικών δεοντολογίας για τα θεμελιώδη μοντέλα.

Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το νομοθετικό κείμενο στις επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τον Φεβρουάριο και στην ολομέλεια του Μαρτίου ή Απριλίου. Ο σχετικός νόμος θα εφαρμοστεί μέχρι το 2024 και η περίοδος εφαρμογής του θα κρατήσει έως και 36 μήνες. Οι κανονισμοί για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ ένα χρόνο μετά.

Διαβάστε ακόμη: